Blir det Mantorpsvinster på Halmstad?

32

mantorp halmstad v75

I helgen var de kungar på Mantorps travgala. På lördag kan Oasis Bi och Stefan P Pettersson bli jackpotkungar i V75.Foto av LARS JAKOBSSON

I helgen utsågs de till Årets tränare respektive Årets äldre häst på hemmabanan.
På lördag kan Mantorps kungar, Stefan P Pettersson och Oasis Bi, regera även i Halmstad.
– Han känns superfin i träningen, säger Pettersson om sin ögonsten.

Mantorps hästgala i lördags blev en klang och jubelföreställning för Stefan P Pettersson. Med 3,6 miljoner kronor inkört under 2014 mer än dubblade han 2013 års resultat och han blev med god marginal Mantorps vinstrikaste tränare. Mycket tack vara Oasis Bi (V75-3) som under fjolåret radade upp tätplaceringar i storloppen och tjänade två miljoner kronor.
– Jag känner att jag har nått ett mål och kommit en lång bit. Jag började som amatör och har sedan ramlat upp och blivit bäst på banan där jag har varit i 30 år. Det är naturligtvis väldigt roligt, säger Stefan P Pettersson, som utöver Årets tränare och Årets häst fick motta priset för Årets treåring, vilket gick till Littlemissunshine.
Med så många priser i famnen håller väl efterfesten på än?
– Jag är för gammal för efterfest men det var full fart fram till ett. Sedan somnade jag snabbt. Men det var några som ringde under natten och tyckte att festen skulle fortsätta, säger Pettersson och skrattar.

Inte vunnit i Sverige sedan 2013
Sjuårige Oasis Bi hade sitt i bästa år hittills förra året. När han vann på Paris-banan Vincennes under Prix d’Amerique-dagen i januari gav han sin tränare ett minne för livet.
– Det är en sådan sak som inte så många människor får uppleva. Att få vinna framför den publiken efter att Maharajah hade vunnit Prix d’Amerique och alla svenskar på plats var som galna, det var stort. Men även segern på Klosterskogen var väldigt rolig. Det är som ett elitlopp i miniatyr. Stämningen där är fantastiskt och jag kan verkligen rekommendera andra att åka dit.
Oasis Bi fortsatte att rada upp topplaceringar under året. Han slutade tvåa i Finlandia Ajo och Sundsvall Open Trot och trea i både Jämtlands Stora Pris och Hugo Åbergs Memorial. Men det blev inga fler segerdefileringar och hästen har inte vunnit på svensk mark sedan 6 april 2013.
– Att han inte har vunnit i Sverige på så länge är faktiskt något jag tänker på. Men det var ruggigt nära att han vann något av de stora loppen förra året och målet är att göra det i år.

Magproblem i höstas
Oasis Bi har inte tävlat på över tre månader. I sin senaste start spelades han till favorit i V75-spelets gulddivision. Men han stod inte alls att känna igen när han tidigt kastade in handduken i ledningen.
– Våra hästar hade magproblem under hösten och det märktes allra mest på honom. Bensinen tog slut och magen slogs ut. Vi vet inte om det var något virus. Vi hade leriga hagar och kanske var det bakterier i vattnet. Det är bara teorier men vi var tvungna att få ordning på det innan vi kunde börja träna igen.
Nu har Oasis Bi tränat under en längre tid och Stefan P Pettersson låter väldigt nöjd med sin adept.
– I jobben är statusen helt perfekt. Han känns superfin och jag har absolut inget att anmärka på. Han har gått ett par lite tuffare jobb med snabba avslutningar och han återhämtar sig väldigt bra och i puls ligger han där han ska. Han är väl förberedd för årsdebut.

Barfota, jänkarvagn och helstängt
På lördag är det Halmstad som står värd för V75-spelet. Det ligger jackpotmiljoner i potten och en eventuell ensam vinnare med sju rätt kan kamma hem 47 miljoner kronor. Oasis Bi drog vinstlotten ur spårtombolan och från spår två kommer han att tillhöra favoriterna.
– Vi vann spårlottningen men han möter några fina hästar som jag tror kommer att etablera sig i eliten och som har bättre form än vad han har. De kan bli svåra nötter att knäcka. Men på grundkapacitet och hur han känns i jobben måste jag tror på en bra prestation och då ska han vara med och kriga långt framme.
Har du några taktiska funderingar?
– Jag pratar aldrig taktik utan Björn (Goop) får lägga upp det som han vill. Bara banan blir normal kommer i alla fall hästen gå fulladdad med jänkarvagn, helstängt huvudlag och barfota. Om man garderar loppet tycker jag att han ska med på kupongen.

Drömmer om Elitloppet
Stefan P Pettersson har redan räknat in sju segrar i år. Målsättningen är att slå fjolårets resultat och naturligtvis är siktet högt ställt med Oasis Bi.
– Först vill vi se var vi har honom och att han kan vara med och kriga som förra året. Då finns det många stora lopp vi gärna åker till. En dröm är att få frågan om det största loppet (läs Elitloppet) igen. Förra året tackade vi nej eftersom vi var rädda om hans ben där han hade en skada som femåring. Nu har han visat att han pallar, så i år lär vi inte tacka nej.

Stefan P Pettersson om sina övriga V75-hästar:
Scarpia (V75-4) har gjort fina lopp på slutet och känns fortsatt jättefin. Han är lugn och fin i loppen så 2 640 meter ska inte vara någon nackdel. Kollar man på prestationen han gjorde efter galopp på Solvalla i januari så förstår man att han är en riktigt bra häst. Då var han obeskrivligt bra. Jag tycker att han ska med på systemet.
Pericle Bi (V75-6) har absolut toppform. Men han är beroende av vad de andra gör. Blir det tempo på loppet har han visat sig ha en riktig fin rökare till slut. Garderar man loppet tycker jag att han också kan vara värd ett streck.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelFem tippar V75 till Halmstad 28 februari 2015
Nästa artikelTherese vann kändisloppet

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.