”Blivit lugnare med firandet med åren”

30

Tårta och skumpa.

Fest, segrar och utmärkelser.

På lördagen jagar On Track Piraten karriärens 24:e V75-seger.

– Det har blivit lugnare med firandet med åren eftersom han vinner mycket, säger John Backlund, en av tio glada delägare i den populäre dalahästen.

Scenen kan bli den vanliga i Bollnäs: kusken Johnny Takter halvliggande bakom On Track Piraten över upploppet, en mållös tränare och glada delägare i vinnarcirkeln efter loppet.

On Track Piraten, en av landets mest folkkära hästar, blir stor favorit i gulddivisionen (V75-3) i Bollnäs där han ställs mot ett gäng han normalt ska lägga på rygg.

Hästen har tio delägare som är spridda över landet och gänget kallar sig Stall Mörkermasse. Med släktingar, vänner och respektive brukar det vara ett ansenligt gäng som sluter upp.

Rättviksbon John Backlund är ägarföreträdare för hästen som tjänat 14,1 miljoner kronor.

– Vi är inte samtliga på plats alla gånger men på lördag åker de flesta av oss till Bollnäs. Minst hälften av oss tio brukar vara på plats i genomsnitt, säger John Backlund.

Köptes för en struntsumma

40 000 kronor kostade On Track Piraten då ägarna gjorde upp affären. Hästen låg då fortfarande i mamman Monrovias mage.

En struntsumma i sammanhanget – skulle det visa sig.

”Piraten” fick sin första skolning i Estland och redan då blev det några resor för att se på hästen för ägarna.

– Vi hade några resor dit också. Sedan har det blivit resor över hela världen, säger John Backlund.

Den nu nioårige valacken har bland annat varit med i VM-loppet i USA och Elitloppet på Solvalla. Samt radat segrar i V75.

På lördagen kan det bli 24:e segern i travets elitserie och en tangering av Stig H Johanssons gamle stjärna Duke Irans segerskörd i V75 (eller V65 som det stora riksspelet hette till 1993).

– Järvsöfaks 48 segrar är nog omöjligt och Svintens 32 är också tufft. Vi siktar på Callits 27 segrar för att i alla fall få det segerrikaste varmblodet, säger John Backlund

”Höjer ribban lite”

Tränare Hans R Strömberg meddelar fortsatt form och hoppas på en ny seger i Bollnäs. Stall Mörkermasse tar inte ut något i förskott och har i vilket fall som helst inte något större inplanerat i helgen.

– Piraten vinner ju så ofta och firandet har det blivit lite lugnare med under åren och det är bra det också kanske! säger delägaren med ett skratt. Lite grand är det väl att man höjer ribban också. Nu tycker vi nog alla lite till mans att han ska få vinna något av de där här största loppen. Det är han värd och det är det som fattas tycker man – ja, att han ska få sätta pricken över i liksom.

En makalös häst och en överdängare på att leverera jämna prestationer.

– Ja, jag har hållit på med trav så länge och kan inte komma på många andra hästar som aldrig är skadade och aldrig gör ett dåligt lopp. Jag vet inte alls om han har toppform hela tiden eller har en sådan hög lägstanivå att…

Vad säger du till alla som ska spela V75?

– Man förstår att det finns dem som vill prova att gå emot honom nu när han är så stor favorit. Det är väl spår ett som är den lilla risken att han ska kunna förlora, Annars är det inget påtagligt så där som gör att man inte ska tro på honom igen.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
”Blivit lugnare med
firandet med åren”

Föregående artikelDrömduell – då stannar stjärnan hemma i USA
Nästa artikelKolgjinis show – på Solvalla

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.