Böter och avstängning för att ha stått för ett andelssystem

220

Böter och avstängning för att ha stått för ett andelssystem

Framgångsrike travtränaren Micael Broberg från Bollnäs tog en dubbelseger på V75 i lördags.
Nu kommer kallduschen för Broberg som döms till böter och avstängning för att ha stått för ett andelssystem på en kiosk och själv köpt andelar.
– Det är jäkligt irriterande att jag som är öppen med allt ska straffas, säger Broberg.

Micael Broberg har gjort sig känd som en frispråkig herre i teve och tidningar. En tränare som ofta är väldigt optimistisk angående sina hästars chanser.
I lördags knep han en dubbelseger på V75 med hästarna Dani Boko och West Wing. I direktsändning berättade Micael Broberg att han hade gjort ett system på en kiosk i Bollnäs och att man var på väg mot storkovan när båda hans hästar vunnit.
Det blev sex rätt på Brobergs andelssystem och nästan 6000 kronor i utdelning per andel, 67 andelar.
Nu fälls Broberg för brott mot sportens vadhållningsregler. Han var nämligen ansvarig spelläggare för systemet – ett ATG Tillsammans-system på nätet – och hade själv köpt andelar.
Svensk Travsport dömer honom därför till 30 000 kronor i böter. Han blir också skyldig att betala tillbaka vinsten som blev på andelarna han köpte.
Det utdöms också ett körförbud på tre månader som inte spelar någon roll för just Micael Broberg som nästan aldrig kör sina hästar själv i loppen.
– Körförbudet gör inget egentligen, det är principen jag är irriterad på. Att de är så hårda. Jag hade tre andelar själv och så köpte jag andelar åt tre kompisar som inte har egna ATG-konton. Så det blir en dyr smäll för mig det här för naturligtvis vill jag ersätta mina kompisar, säger Micael Broberg.

”Silar mygg…”
Broberg menar att han trodde att det var okej att agera spelläggare för systemet. Däremot medger han att det var fel att han själv köpte andelar i sitt eget system.
– ATG silar mygg och sväljer kameler tycker jag. Jag som är öppen med allt ska straffas och det gör mig besviken. Den här dubbelmoralen, när det finns så många som mörkar, säger han.

Butiksinnehavaren besviken
Det aktuella systemet såldes av ombudet Direkten i Bollnäs. Micael Broberg var osäker på om han som tränare skulle få vara ansvarig spelläggare och saken kollades upp.
Fredrik Källström, butiksinnehavare, Direkten Bollnäs:
– Jag har ringt två samtal. Först ringde jag till min säljcoach på ATG, som tog det med sin chef, och då fick vi till svar att det var okej så länge han (Micael Broberg) hade med sina hästar på kupongen. Samma svar fick jag när jag ringde till ATG-supporten för oss ombud. Jag ville vara säker för jag misstänkte att han inte fick vara spelläggare när han hade hästar till start.
Butiksinnehavare Fredrik Källström menar att felet ligger hos ATG.
– Det är ATG som har gjort fel från första början. Men om han (Micael Broberg) köpte någon andel själv kanske det kan ställa till det för honom, men att han var spelläggare ska inte drabba honom, det får ATG ta på sig, säger han.

”Vi har varit tydliga”
Enligt reglementet får hästägare spela när de har häst till start, så länge de har med hästen på sitt spel, men som tränare får man inte spela över huvud taget i lopp där man har starthäst. Detta har ATG varit tydliga med enligt Mikael Martinsson, Store Development Manager på ATG.
– Jag har inte fått någon fråga kopplad till den här omgången men frågan var uppe tidigare i samband med att Broberg var aktuell att bli spelläggare. Då var vi väldigt tydliga med vad som gäller, han får vara spelläggare om han inte har starthäst, säger ATG:s Mikael Martinsson.

Tydliga regler
Micael Broberg agerade alltså spelläggare och hade själv andelar i ett system i en V75-omgång han deltog som tränare vilket inte är tillåtet.
Regeltexten (42 §, Tävlingsreglementet) lyder ”Den som kör/rider eller tränar häst som startar i lopp får inte i detta, varken personligen, genom ombud eller som ombud, ingå vad vid totalisatorn eller hos andra spelarrangörer. Detta förbud omfattar även sammansatta spelformer (till exempel V75) om aktuellt lopp ingår i dessa spelformer”.
Marcus Wahlman, totochef på ATG, menar att reglerna är glasklara och att Micael Broberg som licensierad tränare är skyldig att känna till bestämmelserna.
– Det är grundkurs att man inte ska spela som aktiv när man deltar själv vilket vi såg att han gjort när vi gick in och kollade hans konto på ATG. För ombuden finns det också skriftig information som har lämnats till alla för länge sedan om att kuskar och tränare inte får inte vara spelläggare eller lagkaptener när man häst till start, säger totochef Marcus Wahlman.
Tränaren Micael Broberg kommer fortsätta bidra med tips till butiken Direkten Bollnäs, men då med butiksinnehavaren som spelläggare och lagkapten.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V75 Halmstad: Jägersrokusken som har fyra chanser
Nästa artikel”Lannem Silje kan springa minst en sekund fortare”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.