Bygger om – för att ge plats åt 50 000

100

Gärdet mitt i Stockholm blir en galoppbana för en dag.

Då kan så många som 50 000 åskådare lockas till Nationaldagsgaloppen.

– Vi vill ha hit mycket folk, säger Peter Gudmundson på Svensk Galopp.

För ”sju-åtta” år sedan kläcktes idén: flytta galoppen från den ordinarie tävlingsbanan in till city i Stockholm. Sedan dess har Nationaldagsgaloppen varit en gigantisk publiksuccé.

I fjol kom uppskattningsvis 50 000 åskådare för att följa tävlingarna – och fira nationaldagen. Under tisdagensavgörs tävlingarna på Gärdet mitt i Stockholm för femte året i rad. Och det är mycket som krävs för att få alla bitar på plats.

– Vi börjar så smått bli klara, men det är lite lite pyssel kvar. Startboxarna kom nu till exempel, säger Peter Gudmundson, projektledare för Nationaldagsgaloppen till Trav365 mitt under de sista förberedelserna och fortsätter:

– Planeringen började någon gång i september för att eskalera på slutet. Vi började sakta få till banan för en vecka sedan. Det är två kilometer rail som ska upp och ett cykelstaket som är 2,5 kilometer långt. Utgå från att det är ett gärde där det inte finns någonting. Det ska göras klart för att rymma väldigt många människor, det ska finnas mat, vatten, sanitet och så galoppbanan så klart.

”Då var det lite kaos”

Jag misstänker att din telefon har gått varm den senaste veckan…

– Ha, ha, ha. Ja, den har gått varm, men den har hållit i år. För två år sedan la den av, då var det lite kaos.

Varför lockar detta så många människor?

– Jag hoppas att vi har skapat någonting, så att alla som kommer hit känner sig välkomna. Vill man klä upp sig med hatt, så välkommen. Samma sak om vill komma som du är, ha med dig din egen picknink-korg eller vill nyttja de serveringar som finns. Förutom det hoppas vi att man tycker att det är ett trevligt sätt att fira Sveriges nationaldag, som vi är ganska dåliga på.

– I fjol gjordes bedömningen att det kom och gick någonstans mellan 50 000 personer på själva eventområdet. Banan är 1,3 kilometer lång och det stod folk i stort sett runt hela banan.

325 000 i förstapris

Tisdagens galoppfest på Gärdet innefattar sex lopp som finns inom V4, LD och V3-spelet. Däribland de mest penningstinna loppen Nahyan Cup med 325 000 kronor till vinnaren och Ifahr Cup med 275 000 kronor till vinnaren.

Som oinvigd inom galoppens värld, vad får du inte missa under dagen?

– Först och främst galoppen. Vi gjorde en publikundersökning för några år sedan. Alla som var här uppskattade att vi försökt göra detta till en folkfest. Det folk tyckte generellt var att galopptävlingarna var häftiga. Vi vill få fler och fler att upptäcka vilken fantastisk sport vi har, säger Peter Gudmundson och avslutar innan de sista förberedelserna ska göras klara:

– Jag vet inte hur mycket folk som kommer till Skansen och firar, men det här tillhör bland de större publikevenemangen i Stockholm. Vi vill ha hit mycket folk och att de som går härifrån ska ha fått en häftig upplevelse.

Nationaldagsgaloppen från Gärdet sänds i TV12 på tisdag klockan 12.30.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet