Carlsson: ’Får fullt förtroende igen…’

70

I dag håller jag tummarna för amatören Nina Jonsson och hennes jättelöfte Myrs Hera.

Nina började med trav för åtta år sedan, försöket sälja sin häst som ettåring utan att få den såld, och kan nu vinna Kriterie-stoet med 350 000 kronor i förstapris.

En solskenshistoria om någon.

Det är V75 i dag igen när Dannero är värd för omgången som präglas av kallblodiga hästar. Kriteriet och Kriteriestoet står i fokus och nya stjärnor kan tändas på travhimlen. En som redan är tänd är det treåriga stoet Myrs Hera. Hon har på sju starter aldrig varit sämre än trea och jagar nu sin femte raka seger.

Myrs Hera slog svenskt rekord näst senast och i senaste starten vann hon sitt uttagningslopp till Kriteriestoet överlägset på den snabbaste försökstiden. Hon rör sig väldigt lätt och elegant.

Jag pratade med tränaren, ägaren och uppfödaren Nina Jonsson i veckan och hon berättade att de försökte sälja sin häst när den var ett år gammal bara för att de tyckte att hon var för komplicerad och inte rörde sig bra. Men det var ingen som var intresserad vilket Nina givetvis är glad för i dag.

Efter att ha släppt hästen på sommarbete var det som en ny häst när de tog in henne på hösten och började att träna. Därefter har det verkligen gått på den berömda rälsen.

Var helt ointresserad av trav

Myrs Hera har visat att hon är något all-deles extra och visst är det uppfriskande att det kommer fram en helt okänd amatör som tränar fram ett sådant här stjärnskott.

Annars är det oftast bara de stora stallarna och största tränarna som gör upp om prischeckarna i de här stora loppen.

Nina Jonsson tog sin licens för bara åtta år sedan och var innan dess helt ointresserad av trav. Hon hade hållit på med hopphästar tidigare men nu har tjejen utanför Järvsö fått blodad tand och hela familjen engagerad i travet.

”Jag är amatörernas amatör”, sa hon lite skämtsamt till mig men hon gör sannerligen många rätt med sin ridträning när hon har fått fram en häst som Myrs Hera.

Nina berättade att hästen vann med krafter kvar senast och att det har varit ännu bättre tryck i henne i träningen efteråt. Det bådar gott och jag spikar från ett perfekt läge med spår två bakom bilen. Kusken Ulf Eriksson har varit smått lyrisk över hur Myrs Hera har känts och jag vet att de värsta konkurrenterna har stor respekt för  henne.

Så jag håller verkligen tummarna för att Nina Jonsson sätter proffsen på plats och får sin första stora seger med Myrs Hera.

Game, set och match

Tränaren till min andra spik i omgången är däremot van vid att vinna stora lopp.

Reijo Liljendahl har hittat en synnerligen lämplig uppgift åt Nadal Broline som ju bara ska vinna det här loppet. En straffspark är kanske att ta i, men Nadal har ju stångats mot eliten med Propulsion i spetsen i de största loppen under sommaren.

Senast levererade han en snabb avslutning i Årjängs Stora Sprinterlopp och gången innan, när han var fyra i Boden, var han inte helt kurrant i sin hals. Innan dess var det Copenhagen Cup och dessförinnan var han mycket tapper i Olympiatravet.

Nu möter han ett helt annat och enklare gäng och det är game, set och match för Nadal.

Segerchecken går till Norge

Jan-Olov Perssons hästar i Kriteriet hade varit nedsatta av infektioner inför uttagningsloppen senast. De var därför inte helt på topp och har inte haft den bästa uppladdningen, även om de säkert går framåt med loppen i kroppen.

Det är stor chans att segerchecken på 600 000 kronor går till Norge. Klar favorit är Kos Odin som har övertygat i fem raka segrar och senast plockade han lekande lätt ner Perssons häst Järvsö Birger. Kos Odin är inte så snabb ut men sitter perfekt till i andraspåret direkt och är hästen att slå.

Främsta utmanaren kan landsmannen Valle Ask vara som har tagit två raka och som var överlägsen senast. Garderar man ytterligare är Jan-Olov Perssons duo Järvsö Birger och Tekno Eld givna. Den förstnämnde är mycket startsnabb och lär leda länge.

Ska vara bättre med lopp i kroppen

I V75-inledningen har Art Vandelay tagit tre segrar på fyra starter efter ett långt uppehåll. Avgjorde enkelt från utvändigt om ledaren senast och såg kanonfin ut. Kommer han till täten här blir han svårslagen.

Jag vill dock vurma för Cobourg Hanover som gav ett mycket fint intryck vid segern senast. Hästen bara brisade undan från ledningen med krafter kvar. Han hade stått över och varit behandlad inför den starten och ska vara ännu bättre nu med loppet i kroppen.

V75-3 är ett öppet stolopp som det kan skrälla i. Lollipop Girl har visat toppform i de senaste starterna och avslutade sylvasst senast. Hon är given på kupongen liksom Xantis April som vann från ”dödens” senast och hon är tuff nog att runda alla.

V75-4 är en handicap där hästarna är utspridda på fyra volter och de längst bak står med 80 meters tillägg. Det kräver rejäl gardering. Odins Eld är loppets mest fartfyllde och kapable häst, men han är väldigt osäker och kan galoppera när som helst. Sköter han sig kan han mycket väl runda alla.

En luring kan Manfred Viking vara. Vann lätt senast – kan vara med i striden felfri.

I V75-avslutningen gör topphästen Le Miracle comeback efter skada. Hästen har inte startat sedan oktober i fjol och lär behöva loppet säger Svante Båth, även om han är mycket tränad och väl förberedd. Le Miracle är så bra att han kan runda alla men jag garderar med en trio på start.

Dennis de Castella gillar jag skarpt och skulle han hitta till ledningen kan favoriten få det jobbigt. Fartfyllda duon Dream Lane och Survival Kit är också givna.

 

V75 från Dannero sänds i TV4 klockan 14.00.

 

Micke Carlssons V75-system

V75-1: 6–15–7–11 (12–8)

V75-2: 2 Myrs Hera (3–1)

V75-3: 10–13–15–5–6–3–8–1 (2–1)

V75-4: 14–8–3–6–15–7–1–4 (10–11)

V75-5: 2 Nadal Broline (6–10)

V75-6: 2–3 (1–5)

V75-7: 13–6–8–2 (7–9)

2 048 rader/1 024 kronor

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet