Chefen: ”Vår första kvinnliga spelexpert”

194

Är Julia Björklund trav-tv:s nya stjärnskott?

33-åringen kommer börja i ATG Live – men är värvad för de större tv-sändningarna.

– Kul om det går hela vägen, säger Kanal75:s redaktionschef Henrik Johnson till Trav365.

För fyra år sedan fick Julia upp ögonen för travsporten då hon blev medbjuden till Solvalla av sina vänner på sin 29-årsdag.

Sedan dess har det varit trav för hela slanten för den nu 33-årig stockholmaren Julia Björklund.

2015 gick hon till final i VM i V75 efter att ha blivit tvåa av alla tusentals deltagare vad gäller travtippning.

– Ja, skitkul, jätteroligt att jag hamnade så högt upp. Jag siktade på att hamna topp nio för att kvalificera mig till final, sa hon till Trav365 då.

Efter det har hon skrivit trav på olika forum på nätet och hörts- och setts på Expressens travsajt.

”Var ju mitt mål”

Nu börjar ett nytt kapitel i den relativt färska travfantastens karriär. I dagarna blev det klart med ett jobb på facktidningen Travronden och nästa onsdag gör hon debut i trav-tv, som spelexpert i ATG Live.

– Att kunna leva på trav, det var ju mitt mål. Jag har varit föräldraledig nu och då har jag jobbat lite med trav, nu kommer jag nästan att göra det på heltid, det känns jättekul.

Hur känns det att kliva in i trav-tv?

– Jag tycker det är så himla kul med trav, jag är så glad att kunna få betalt för att studera och prata om trav, så länge jag gör det så är formen för det mindre viktig, om du förstår. ATG Live är typ det roligaste jag kan tänka mig att göra. Jag är supernöjd med ATG Live. Men går det bra och man utvecklas, då är det klart att de större sändningarna säkert kommer locka, men som sagt, jag är väldigt glad för ATG Live.

”Känns som allt föll på plats”

Henrik Johnson, redaktionschef på Kanal75, som producerar travet i tv, är nöjd med nyförvärvet.

– Hon är definitivt en vi vill och kommer satsa på. Hon har stor potential, säger han till Trav365.

Han fortsätter:

– Hon kommer att få en expertroll i ATG Live, som till exempel Fredrik Widman och Åke Olsson har i dag, men hon är vår första kvinnliga spelexpert, som är fokuserad utifrån spelet. Vi har redan Jennifer Tillman, Sandra Svensson och Sofia Aronsson, men de kommer från sporten ursprungligen. Det behövs fler tjejer och det är jättekul. En ung tjej som är så intresserad av trav och spel, det är ovanligt. Det är ett stort steg att gå från ATG Live till sändningarna i TV4, men det är kul om det går hela vägen. Man får ta det i lämplig takt och det är inget vi stressar fram, förklarar Johnson.

– De flesta kommer ju från hästvärlden, det är kul att jag kommer in med en annan vinkel, som spelare. Jättekul – det känns som allt föll på plats, säger Julia Björklund.

Elin Gustavsson kliver in i ATG Live

Förutom Julia så kliver en till kvinna till in i Kanal75:s produktioner i dagarna, tränaren och kusken Elin Gustavsson.

Efter en otäck olycka på Bergsåkertravet har hon dragits med svår värk och vid årskiftet tvingades hon lämna licensen.

– Värken är hemsk, den går inte att beskriva, sa hon till Trav365 då.

– Hon är nygammal hos oss, hon jobbade med oss för omkring fem år sen, sen har hon fokuserat på annat, men vi tog kontakt med henne när vi såg att hon var mer tillgänglig. Vi vill få en blandning mellan killar och tjejer i rutan, och hon kommer kliva in direkt i ATG Live, säger Henrik Johnson.

Har du fler nyförvärv att berätta om?

– Inga just nu. Vi har haft tester med ett tiotal personer. Vi letar hela tiden efter nya talanger, det är bara att höra av sig till oss om man är intresserad.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet