Christoffer Eriksson in i Tusenklubben

46

Christoffer Eriksson in i Tusenklubben

På fredagskvällen klev Christoffer Eriksson in i Tusenklubben som den 98:e kusken i den svenska travhistorien. Jägersrotränarens jubileumshäst blev Jeans’n Passion som segrade i Kalmar.
– Nummer 98 i Tusenklubben! Det visar att det är stort och inte så enkelt att nå den här milstolpen. Det är något som jag drömt om när jag började med trav och studerade de stora kuskarna, säger Christoffer Eriksson, 32, som blev en av de yngsta tömförarna att nå drömgränsen i Sverige.

Christoffer Erikssons karriär sträcker sig 15 år tillbaka och den första triumfen bokfördes tillsammans med Sandvångens Jesper på hemmabanan Jägersro 2005.
Efter lärlingstiden hos Tomas Malmqvist och Lutfi Kolgjini blev han egen tränare 2011 och under senare år har framgångarna på de stora scenerna kommit slag i slag. Sedan 2015 har Eriksson vunnit över 100 lopp per säsong.
Den främsta och mest framgångsrika hästen är förstås Twister Bi, som tränades av Jerry Riordan. Under 2017 tog duon en mäktig storloppsfyrling: Seinäjoki Race, Oslo Grand Prix, Ulf Thoresen Grand International och VM-loppet i USA. Samma år lotsade han Diamanten till seger i Konung Gustaf V:s Pokal, blev kuskchampion på Jägersro och utsågs till ”Årets kusk” på Hästgalan.
– Twister Bi hade inte mycket pengar på sig när han kom till Jerry Riordan. Twister var speciell och inte så kul att ha att göra med från början. Skarp och tog i för mycket och ville inte samarbeta, minns Christoffer Eriksson.
– Med tiden lärde sig Jerry och jag hästens egenheter och Twister Bi utvecklades snabbt. Han var tuff, oöm och med fin teknik. Han var inte beroende av löpningsförlopp utan kunde vinna på alla sätt och vis. Självklart har Twister Bi betytt väldigt mycket för min karriär och VM ser jag som min största seger.
Bland andra märkeshästar och storsegrar finns bland annat stona Treasure Kronos (Breeders’ Crown, StoSprintern och Criterium Continental), Uncertain Age (E3) och Cash Crowe (Sto-SM).

Föregående artikelInför V75: Spetssugen Westholm
Nästa artikelInför GS75: Nydanande spelinformation

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.