”Då täpper vi igen truten på tvivlarna”

40

Sebastien Guarato i stor intervju: • Att ta tredje raka PdA-titeln med Bold Eagle • Respekten för svenskarna • Uppladdningen vid Atlantkusten

1 av 2 | Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75

Bold Eagle jagar tredje raka segern i Prix d’Amérique.

TRAV22 januari 2018 12:58

Havsluft och strandpromenader.

Det ska göra Bold Eagle till vinnare i årets viktigaste lopp.

– Ni tror att ni kommer vinna med Propulsion eller Readly Express. Men sista ordet är inte sagt, hälsar superstjärnans tränare Sebastien Guarato svenska travfans inför Prix d’Amerique.

Fyra raka andrapris.

Den tidigare orubblige franske travkejsaren hade aldrig förlorat två lopp i rad inför årets vintermeeting.

Plötsligt framstår den oövervinnerlige Bold Eagle som en ”vanlig” elithäst.

En sådan som kan vinna när han är i toppform och får rätt resa.

Inte den travfantom som leker med övriga världseliten var han än visar sig.

Men tränaren Sebastien Guarato har inte tappat tron på Frankrikes nationalklenod.

Laddar vid Atlantkusten

På söndag ska Bold Eagle försvara sina två raka segrar i Prix d’Amerique mot den fruktade utmanarduon från norr, Timo Nurmos Readly Express och Daniel Redéns Propulsion.

Receptet blir att lägga om träningen och gjuta mod i ny miljö, vid Atlantkusten.

– Mitt viktigaste jobb nu är att jobba med honom mentalt. Han är oerhört stark mentalt, annars hade han aldrig blivit så här bra. Men får han gå för länge utan rygg kan han tappa lite motivation. Det har hänt tidigare också, när han förlorade mot Traders. Då fick han också gå för tidigt.

– Men jag ska jobba med moralen, därför tänker jag åka till havet och ge honom lite annorlunda träning. Jag tror att det kommer att göra honom gott med lite nya intryck, förklarar Sebastien Guarato när vi besöker honom på träningsanläggningen i L’Aigle, två timmars bilresa väster om Paris, knappt två veckor innan det stora slaget.

”Tror fortfarande på honom”

För det är Prix d’Amerique som är loppet med stort L i Frankrike. Att Bold Eagle förlorat i genrepen kommer att vara glömt på ett ögonblick om han kan frälsa en travnation och ta sin tredje raka titel i världens tuffaste travlopp 28 januari. En prestation hans fenomenale fader Ready Cash gick bet på och ingen har klarat sedan legendariske Ourasi på 1980-talet.

– Jag tror fortfarande på honom, för han har inte haft perfekta förutsättningar den här vintern. Han hade en hovböld i början av vintern och fick strykas i Prix de Bretagne. Jag tror att han hade vunnit det loppet, för han var toppfin då. Sedan, i Prix du Bourbonnais, bjöd han Bird Parker på rygg hela vägen. Hade han kommit till ledningen i uppförsbacken hade Bird Parker fått gå utan rygg.

– I Prix de Bourgogne spurtade han jättebra, då var vi supernöjda med insatsen. Då var Propulsion i ledning och Bold Eagle fick gå i spåren.

– I Prix de Belgique såg allt bra ut i sista sväng, men han fick helt enkelt gå för länge utan rygg för att det skulle passa honom, så förklarar Guarato de tre andraprisen som (sedvanlig) storfavorit i uppladdningsloppen inför Prix d’Amerique.

Stor respekt för svenskarna

Men sista söndagen i januari ska Bold Eagle göra om det han gjort de två senaste åren och vara först i mål. Och taktiken är inget som Guarato håller hemligt.

– Strategin för Bold Eagle är att göra som i Prix de Bourgogne. En snabb start, hitta rygg på en av de tuffaste konkurrenterna, till exempel Propulsion. Någon som kan erbjuda draghjälp till sista sväng, så att han kan utnyttja sin explosivitet över upploppet.

– Med den typen av lopp är han extremt svårslagen.

Vad är din syn på de svenska utmanarna Readly Express och Propulsion?

– De är verkligen snabba. De klarar av Vincennes. De har alla kvalitéer. De kan vinna med rygglopp och de är tuffa nog att vinna från ledningen. Propulsion tror jag nog ändå är som bäst med ryggresa.

”Mindre press på oss”

Faktum är att Bold Eagle denna gång inte kommer till Prix d’Amerique som självklar storfavorit. Istället förväntas oddsen bli tämligen jämna mellan hemmaidolen och de två hoten från norr.

– Vi har lite mindre press på oss, vilket kan vara bra. Man ska inte glömma att även om han har förlorat några lopp nu, så har inte varit sämre än tvåa och dessutom gjort bra lopp varje gång. Ja, förutom i Elitloppsfinalen, då han blev fyra. Men då fick han ta ut sig för mycket i försöket. Frånsett det är han alltid etta eller tvåa.

– Det går inte att begära seger varje gång. Han är en levande varelse, och det går inte att få maximal utdelning varje gång. Med lite klaff kan han mycket väl vinna både Prix d’Amérique och Prix de France. Då täpper vi igen truten på tvivlarna!

Vad kan du hälsa till alla svenskar som hoppas och tror på blågul seger i Prix d’Amerique?

– Vi har förlorat de senaste slagen, men vi har inte förlorat kriget, säger Sebastien Guarato.

SOFIA ARONSSON, ROBIN JOHANSSON/KANAL75

22 januari 2018 12:58

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.