Dagens Dubbel Momarken 16/3-2013

222

DDLORDAG

 

Örjan Kihlström vann ju fel lopp i onsdags! Vad tusan, hade han inte läst mitt tips och förstått att det var DD-2 han skulle vinna… Mr Pellegrino som jag trodde mycket på i DD-1 verkade inte vara helt i balans och när startbilen släppte slängde han sig i hejdlös galopp och så var den dagen förstörd. Mitt drag Lukas Hall fick den otacksamma uppgiften att gå utvändigt om ledande Valnes Bonnie som fick glida undan och passera mållinjen för första gången sedan Juni 2011 då hon vann ett lärlingslopp med Tino Ärling i sulkyn. Inte lätt att räkna ut att hon skulle ta hem detta. Och det är minsann inte varje dag som Örjan vinner med en häst som ger 22 ggr degen.

DD-2 blev en uppvisning av fine Traveling Man. Han fick gå utvändigt om Cruise Speed och här vill jag verkligen kritisera Marcus M Melanders val av taktik. Han valde att svara ledningen med stallkamraten till favoriten Disco A.E och det var med största sannolikhet enda anledningen till att han valde att köra i spets, att han fick värsta motbudet till Disco A.E utvändigt och därmed borde det underlättat en smula för Disco A.E. Naturligtvis har han sin fulla rätt att köra i spets men är det någon som tror att han hade svarat om Tarzan kommit fram utvändigt med Disco… Nej, inte jag heller. Men det spelade ingen roll i detta fallet för Traveling Man mosade Cruise Speed till intet och svarade ärligt när bra avslutande Bon Frecia utmanade in i mål. Imponerande! Cruise Speed blev sexa i mål och fick 5000:- för det… Disco A.E och mitt drag Nantucket kördes bland de sista i kön och kom aldrig in i matchen.

Men nu är det lördag igen och V75 och DD gästar vårt grannland i väst. Momarken heter banan. Tipsen följer nedan.

 

DD-1

1 Francais Du Gull tror jag kan försvara spets om han vill och jag hoppas han gör det för det hade gjort loppet mycket mer intressant. Utmanar i spetskörningen gör främst 3 Mr Picolit och 4 Caddie Comet. 5 Beanie M.M kan öppna han också men han tar sig inte förbi de invändiga av egen kraft och jag hoppas att han inte heller blir släppt till spets.

Min känsla är att Åke inte kommer ladda vad som gör med Mr. Picolit från start utan han kommer nog försöka få andra- eller tredje par utvändigt. Med bara lite tempo på loppet så kommer han bli mycket svår att stå emot över Momarkens långa upplopp. Men han är ny i klassen och möter väldigt tufft motstånd. Francais Du Gull är den som jag tycker är mest streckvärd. Han har ett perfekt läge och han duger i den hösta klassen, det tvivlar jag inte på. Han sitter i ledningen eller i rygg på Caddie Comet som jag tror kan få överta om Jorma ställer en allvarlig fråga. Jag väljer att chansa tipset till Francais Du Gull men det är jämnt mellan honom och Caddie Comet. Jag vet att Beanie M.M är en elithäst i grunden men han har pausat sedan mitten på Augusti förra året och även om han brukar gå bra efter uppehåll så tror jag inte att han vinner här. Jag tänker inte strecka honom, väl medveten om att jag kan få stå med en dumstrut modell större efteråt.

Jag vill ha med 6 Winmecredit eftersom han inte är speciellt hårt betrodd. Blir han serverad en bra löpning här så är han inte avsågad.

Rank: 1,4,3,6,5,2,10,7,8

 

DD-2

4 Belgrado tror jag sitter i spets och det kan vara spets och slut. Kan vara en chansspik för den modige. Men det finns några helt klart intressanta motbud. 1 Broadway Legs är riktigt bra och får han luckan till slut så kommer han att avsluta starkt. 12 Hitchcock är en rätt så rejäl häst och han gynnas om det blir tempo, då kommer han längst ut. 11 Photo Bear är också en rejäl avslutare, han ska räknas tidigt.

Mina två drag i loppet är 9 So Here I Am och 6 Tourbillon. So Here I Am är i fin form och har en vass avslutning om hon får gå på rulle. Chansar Marcus M i rygg på Broadway Legs så kan han få en fin löpning men risken är ju att han blir fast också. Spännande om hon får chansen över upploppet.

Tourbillon är inte så tokig men den större anledningen till varför jag tycker han är spännande är att Jörgen Sjunnesson väljer att åka till Momarken för att köra en enda häst, Tourbillon. Om det betyder något vet jag egentligen inte men jag tycker det är lite intressant fakta i alla fall.

Rank: 4,1,9,12,11,6

 

DD förslag

Nu till det krångliga, att skruva ihop DD förslaget. Jag väljer att dela upp det på flera kuponger och sprida riskerna en aning och fördela insatserna efter chansen. Helst skulle jag vilja ha 1 Francais Du Gull, 4 Caddie Comet, 3 Mr Picolit och 6 Winmecredit i DD-1 och 4 Belgrado, 1 Broadway Legs, 9 So Here I Am, 12 Hitchcock och 11 Photo Bear i DD-2 men det blir en hiskeligt dyr DD. Ett förslag på hur man kan dela upp det lämnas nedan men man kan naturligtvis pussla ihop det efter eget huvud också.

 

DD-1: 1,4

DD-2: 1,4,9,11,12

10 kombinationer

 

DD-1: 3

DD-2: 4,9,11,12

4 kombinationer

 

DD-1: 6

DD-2: 1,4,11,12

4 kombinationer

 

Det är en ganska krånglig DD och känslan är att det blir en bra odds (nu blir det naturligtvis en favorit-DD bara för det). Jag har ingen riktig superfeeling inför denna DD men kan inte riktigt sätta fingret på det heller, om ni förstår vad jag menar.

 

Till sist, lite info angående Momarken och det norska voltsystemet. Momarken har ganska snäva kurvor (men det ska man inte heller ta superhårt på, det är lite gammal info och numera är kurvorna bättre men ändå lite luriga) och ett upplopp som mäter 240 meter. Axevallas upplopp, Sveriges längsta, mäter 227 meter. Så hästarna i kön är inte helt chanslösa.

Angående det norska voltningssystemet så är här en länk till några filmsekvenser som visar hur det går till: http://www.travsport.no/Nyhetsarkiv/2010/April/Hvordan-fungerer-voltesystemet

Dessutom får man inte använda körspö i Norge!

 

Lycka till!

/Andreas Johansson,

Föregående artikelV75-tipset, Momarken 16/3. (Unionstravet)
Nästa artikelVåren är här!

2 KOMMENTARER

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.