Dagens stjärna: Villiam

82

Dagens stjärna: Villiam

Snart börjar allvaret.
Våren närmar sig och travets storloppssäsong står för dörren.
Men hur är statusen på landets elithästar?
I Stjärnkollen ger vi senaste nytt om profilerna som väntas dominera på travbanorna 2019.
Dagens stjärna: Villiam

Fakta
Villiam
, hingst, 5 år
Starter: 12
Segrar: 7
Rekord: 1.11,3/2140a
Intjänat: 6 225 160 kronor
HemmabanaSolvalla

Presentation:
Radade upp segrarna som treåring och slog världsrekord när han vann Svenskt Travkriterium på tiden 1.12,0/2640a. Galopperade bort sig i försöket till Svenskt Travderby men tog gruvlig revansch i Europaderbyt. Efter en tredjeplats i försöket imponerade han oerhört när han blåste runt konkurrenterna ute i spåren på den lilla banan på Vincennes.

Tränaren Timo Nurmos svarar:

Hur känns hästen för dagen? 
– Han känns jättefin och har tränat på som planerat hela vintern. Han har mest gått styrketräning som han brukar göra och är pigg och glad. Efter Europaderbyt var han först några veckor på Menhammar stuteri där man frös in sperma. Sedan har han tränat hela tiden med tryckvagn.
– Hästen ser väldigt fin ut i kroppen och springer och leker i hagen. Han älskar att träna och är lugn och fin att köra och då är han koncentrerad och gör som kusken vill. Men har mycket energi i hagen och när han är ensam i hagen lever han sitt egen liv och springer omkring och leker. Hästen har kul i livet men när han tränar är han koncentrerad och avslappnad och gör allt rätt. Han stressar ingenting och har stort självförtroende.

När startar han nästa gång?
– Det blir inte förrän till sommaren. Jag kulle tro i juni någon gång. Det har varit så stort intresse för honom i aveln att han ska betäcka några veckor på stuteriet nu i vår. I fjol betäckte han 115 ston.

Vilka förhoppningar och mål har ni inför säsongen?
– Självklart jättestora förhoppningar. Det finns massor av lopp att välja på, både i Sverige och i Frankrike. Jubileumspokalen på Solvalla i augusti är ett av de första stora målen. Sedan siktar vi på Frankrike till vintern och Prix d’Amerique.
– Det är nu första gången som han inte är 19 år längre. Nu är han 20-åring. Jag menar att hästen som fyraåring är junior och nu som femåring är han senior. Det blir första gången nu som han får möta den äldre eliten och det ska bli väldigt spännande, säger Timo Nurmos.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelSandra Luomala är ny proffstränare sedan årsskiftet
Nästa artikelRingostarr Treb tillbaka på svensk mark

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.