Dags att det blir obligatoriskt innan någon dör

196

SPELBLOGGEN

Olyckor är otäcka. Det värsta som kan hända är att det sker en olycka. Men eftersom det är levande varelser vi pysslar med så kommer olyckor alltid att hända. Det vi kan göra är att försöka ha så bra och hög säkerhet som möjligt, så hästar och kuskar är så skyddade som det går.

Som ni alla säkert vet om så skadades Jan Åke Hoas i ett travlopp på Visby nyligen. Jan Åkes häst galopperade och slog en spark bakut som träffade kusken i ansiktet. Ni som är travintresserade vet som sagt redan exakt vad som hänt så jag hoppar över detaljerna.

Jag har pratat med Micke Johansson, Gotländsk hästägare och uppfödare. Även Vice ordförande i Gotlands hästägarförening. Micke var på plats när olyckan inträffade och kan bekräfta att Hoas inte använde sig av slaggjord. Hade en slaggjord använts hade hästen aldrig kunnat sparka som den gjorde. Micke menar på att hela olyckan kanske hade gått att undvika om det hade använts.

Många resonerar att ”jag har världens snällaste häst som aldrig skulle slå”. Jag tror säkert att ni alla har världens snällaste häst. Men det är djur vi har att göra med. Hästen kan bli rädd för en traktor på banan, någon i publiken som ropar, ja en häst kan bli rädd för precis allt. När hästen blir rädd så är det inte ett dugg konstigt om den skenar eller slår. Det är så de reagerar.

 

Mitt syfte med detta inlägg är att jag tycker det ska vara obligatoriskt med slaggjord eller svansgaffel.

”En slaggjord används för att det skall bli svårare för hästar att slå bakut. Den läggs över hästens bakdel och spänns fast mellan skalmarna på sulkyn. Hästen kan röra sig obehindrat i trav, men får det lite jobbigare att slå bakut. Den kan ju inte lyfta upp baken som den gör, när den ställer sig på frambenen och slår med bakbenen. Har man lagt på en slaggjord, blir det något svårare för hästen att slå lika högt och kraftigt, som den annars kan göra.

En svansgaffel kan också göra hästar mindre benägna att slå bakut. Svansgaffeln är ett styvt läderföremål med en gaffelformad överände, som kopplas till selens ryggstycke. Det gör man genom att byta ut ryggstyckets vanliga svanskappa mot en svansgaffel. Svansen spänns sedan fast med ett par enkla läderremmar. På så vis kan hästen varken vifta med svansen eller dra in den mellan benen. Att knipa ihop och dra in svansen innan den slår bakut, ingår i hästens beteendemönster. En störning i beteendet kan avbryta hästens planerade spark.”

Jag har tagit en del av ovanstående information från http://www.goranlang.se/Utrustning.html .

 

Jag tycker det är en självklarhet att detta bör användas om det kan minska risk för skador. Skulle detta hindra en människa från att bli sparkad i ansiktet tycker jag det är värt att införa.

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.