Dags för kallblodskriteriet 2015

50

lannem silje kriteriet 2013

Stjärnstoet Lannem Silje gick segrande ur striden för två år sedan.
På måndag är det dags för de bästa treåriga kallbloden att mäta sina krafter i årets kvalificeringar till kriteriet och kriteriestoet på Dannero.

Alla har vi varit små. 2013 fick världens just nu hetaste kallblod Lannem Silje ställa upp i den öppna klassen och slog hingstarna i kallblodskriteriet på Dannero. Året efter blev det seger i derbyt i Östersund.
Hemmahästen Månprinsen A.M. galopperade bort sig i finalen när han försökte 2010 men fick snabb revansch året efter i derbyt.
Mitt i raderna av storlopp för varmbloden i sommar är det under lunchen på måndagen återigen dags för uttagningar till Svenskt Kallblodskriterium och Kriteriestoet.
Det körs tre lopp för den öppna klassen och två för stona. Och som så många gånger tidigare ser det ut att bli norsk dominans.
Galileo (tränare Geir Flåten) och Tangen Piril (tränare Öystein Tjomsland) har dominerat så här långt och väntas ta hem var sitt uttagningslopp, tillika V4-1 och V4-2.
– Historiskt har svenskarna stått sig bra i kriteriet men – visst – norrmännen leder klart och rent generellt är det ju så att deras hästar är lite tidigare än våra. Framför allt är deras toppar bättre. Det finns många spännande svenska outsiders i kriteriet i år men stora favoriter är just Galileo och Tangen Piril, säger sportchef B-O Månsson.

Fördel Hagmyren
Öystein Tjomsland, en av Norges toppar bland tränarna som bland annat tagit fram stjärnan Tekno Odin, har även hårt betrodde Tangen Loke i det tredje uttagningsloppet, V4-3.
Favorit där, åtminstone om man får tro B-O Månsson, ska emellertid Pydin vara. Niclas Torstemo från Hagmyren tränar hästen som körs av Ove A Lindqvist.
– Pydin har lite fördel och bör ha bra chans att vinna det där, även om Tjomslands Tangen Loke är lite av en joker med sina blott två starter och lika många segrar hittills. Den har vi inte sett botten i än, säger Månsson.
Kallblodsderbyts final körs 31 juli i Östersund och norrmännen dominerade kvalen som nyss har avgjorts. Kalla kriteriefinalen körs på V75 under Danneros V75-dag 8 augusti med 600 000 kronor till vinnaren.
Som sagt, ser ut att bli mycket norskt på kallblodssidan en tid framöver.
– Det här året verkar det vara så. Men den svenska kullen är jämn med många hästar som kan springa neråt fantastiska 1.27,0. Galileo och Tangen Piril blir svårstoppade och är anledningen till att det inte anmälts ännu flera norska hästar i år. För den här favoritduon har verkligen sopat banan med de övriga i Norge i år och många tränare med lite sämre hästar avstår resan till Sverige, säger sportchef B-O Månsson.
Uttagningarna till Kriteriestoet körs utanför V4-spelet. Hur ser det ut där för svenskt vidkommande?
– Det är de svenska stona som har meriterna så här långt, så där ser det mycket bättre ut. Favorit blir Robert Skoglunds B.W. Gullis, ett sto som slog flera bra hingstar och valacker i sitt senaste lopp i Bollnäs. Smått sensationellt och otroligt roligt har vi faktiskt ett hemmasto som kan vinna ”hela skiten” också. Torpa Olea tränas av Lars Selin och körs av Göran Thorén, två verkliga kämpar ur ”travmyllan” som man säger. Fartmässigt är Torpa Olea nog värst ändå.
Slutligen. Mötet mellan Lannem Silje och Månprinsen A.M. under era V75-tävlingar i augusti ser ut att bli av. En duell, två hästar över kort distans som kommer att köras innan V75 drar igång. Går allt enligt planen tycker du?
– Jag har träffat tränarna löpande och det finns inga moln på himlen överhuvudtaget. Både Lannem Silje och Månprinsen A.M. fortsätter att visa form och ”levererar” ju hela tiden. Så det kan bli något alldeles i hästväg, slutar B-O Månsson.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelKlappat och klart för Hugo Åbergs 2015
Nästa artikelNorskt hos Redén på V75

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.