Dags för tvååringarna att visa upp sig

9

Dags för tvååringarna att visa upp sig

Vi är strax framme vid den dag vi alla har väntat på – det är dags för tvååringarna att göra årets entré på travbanan. Det kommer bli riktigt intressant att följa eventet, och den som vinner loppet går hem med en prissumma om hela 200 000 kr. Något som är säkert som amen i kyrkan är att bettingsidor som ComeOn odds med flera kommer få besök av många spelsugna svenskar inför loppet.

En flyttad tradition

Årets första lopp för tvååringarna går av stapeln i Jägersro på tisdag den 27 juli – närmare bestämt på Hugo Åbergs-kvällen. Den uppmärksamme har noterat att detta är en relativt ny tradition – faktum är att det endast är loppet i sig som gör att man fortfarande kan kalla det för tradition. Det är nämligen bara det andra året som tvååringarna gör sin travpremiär under Hugo Åbergs-kvällen. Tidigare år har istället premiären genomförts i samband med Trippelloppet på Axevalla, men på grund av ett allt tunnare underlag valde de att under förra året helt stryka tvååringarnas premiär ur programmet. Därmed föll i stället fjolårspremiären på Hugo Åbergs-kvällen – något den alltså gör även i år. Huruvida detta kommer bli en återkommande tradition återstår att se.

En avsevärt högre prissumma till årets vinnare

Det lopp som genomförs på tisdagen är ett nyinstiftat sådant. Namnet på loppet är Kolgjini Auction Sales Race – och givetvis är loppet relaterat till Kolgjini Sales. Det är nämligen så att de hästar som i 2020 såldes på Kolgjini Sales har förtur till detta lopp – men vi kommer också få se andra hästar starta.

Prissumman för vinnaren i Kolgjini Auction Sales Race tar hem en trevlig vinst om hela 200 000 kr. Det är 120 000 kr mer än vinnaren av fjolårets tvååringspremiär fick – förra året gick vinnaren bland tvååringarna hem med 80 000 kr i vinst.

Fyra svenskfödda hästar med i starten

Det är totalt 9 hästar som startar i tisdagens lopp – och så många som fyra av dessa är svenskfödda. Det är också en svenskfödd häst som står för den snabbaste kvaltiden – något som inte är jätteförvånande när man ser vem fadern är. Ziva, dotter till travlegendaren Varenne, har i Frankrike noterats på tiden 1.16,1/2 000 m. Vid detta lopp var det hennes ägare, Richard Westerink, som befann sig i sulkyn. Det kommer det dock inte vara på tisdag – då är det i stället tävlingsdebut för Hans Crebas. Övriga svenska tvååringar som startar i tisdagens lopp är Hurlyburly (e. Tumble Dust), Custom Chef (e. Brillantissime) och Hepburn. Förutom de svenskfödda tvååringarna kommer vi även få se två franska, två danska och en amerikansk start.

Av alla nio startande hästar är det endast två av dessa som tidigare genomfört några lopp. Det är de danska tvååringarna – Hjalmar N. (e. Broad Bahn) och Hnokki Speed (e. Wishing Stone). Övriga startande hästar är helt färska i tävlingssammanhang.

Kolgjini Auction Sales Race går av stapeln tisdag den 27 juli 2021, klockan 17.30, i Jägersro. Banan är 1 640 meter.

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.