Dan Widegren: ”Man är livrädd”

81

I lördags blev tolvårige (!) Spring Erom klar för Elitloppet.

Det har varit några omtumlande dagar för tränaren Dan Widegren.

– Det har varit fantastiskt mycket uppmärksamhet, och det är hur kul som helst, säger Dan Widegren till Trav365.

Sprin Erom gjorde tävlingsdebut som treåring.

Han var med i Svenskt Travderby som fyraåring.

Han gjorde i lördags på Åby sin 98:e start i karriären.

Nu är den tolvårige hedershästen klar för Elitloppet på Solvalla sista helgen i maj, där han kan göra sin 100:e start i karriären i en eventuell Elitloppsfinal. Vilken saga.

För hästens tränare, Halmstads Dan Widegren, har det varit några omtumlande dagar efter att Elitloppsbiljetten i lördags var i hamn.

Det känns som ”hela trav-Sverige” blivit glada för Spring Eroms Elitloppsbiljett, tillsammans med kretsen kring hästen.

”Går och tittar på den”

– Jo, det har man väl gjort, det gör man givetvis, säger Dan Widegren till Trav365 på frågan om han hämtat sig efter lördagens seger och fortsätter:

– Men det har varit fantastiskt mycket uppmärksamhet, och det är hur kul som helst, verkligen.

Har det varit mer än vad du kunde tro på förhand?

– Ja, det måste jag säga att det varit. Men det börjar sjunka in hos mig, jag har den rosa biljetten här hemma och jag har gått och tittat ganska mycket på den, och det är rätt så häftigt alltså. Den hästen, den storyn runt omkring honom, det är klart det är speciellt. Han är ju omtyckt hästen, och det känns verkligen jättekul.

”Då ljuger jag”

Hade du inför den här tävlingssäsongen, Spring Eroms sista tävlingssäsong i karriären, kunnat drömma om Elitloppet?

– Om jag skulle säga att jag trodde det så ljuger jag, det är klart jag inte hade dom tankarna inför säsongen. Men, inför loppet i lördags så tyckte jag att han hade vettig vinstchans, då var det något annat. Nu är det knappt 14 dagar kvar till Elitloppet och man är livrädd, allting kan ju hända. Men, han verkar fin hästen, allting verkar bra med honom.

Vad säger du om loppet i lördags?

– Han fick ju perfekta förutsättningar, jag vet vad utgångslägen betyder i dag, och jag hade en känsla av att han nog skulle vara riktigt, riktigt bra. Han var bra i försöket till Olympiatravet men inte på topp i finalen, och jag hade förhoppningar om en riktigt, riktigt bra prestation i lördags då han var på väg uppåt, säger Dan Widegren och fortsätter:

– Och han gjorde ju också ett väldigt bra lopp, han vann enkelt och hade nog kunnat sträcka på sig ytterligare, med all rätt på ålderns höst så blir han lite bekväm när han blir ensam.

”Drömma får man ju”

Vad känner du nu, inför Elitloppet?

– Vi kommer åka dit med jättepositiv känsla, inte att vinna eller något, men vi åker dit med en bra känsla och hoppas på en final, det är vårt absoluta mål. Det är klart vi måste gå in med en sådan målsättning, annars behöver vi inte vara med.

Och i en eventuell final kan han där göra sin 100:e start i karriären?

– Det är nästan för bra för att vara sant på något sätt, det har varit en saga med den här hästen på slutet ändå, och man får kanske hejda sig lite, men drömma får man ju göra.

Vad händer med Spring Erom fram till Elitloppet?

– Jag kommer inte krångla till det, jag kommer att ändra lite grann, men det är smågrejer jag kommer göra i förberedelserna och det har jag gjort tidigare också så det är inget nytt. Han ska givetvis vara 100 procent hästen, det är det viktigaste, men han verkar bara bli fräschare och fräschare hela tiden.

Efter att Spring Erom blev klar för Elitloppet i lördags så är det många som hyllat kretsen kring hästen och uttryckt sin glädje över Spring Eroms medverkan i Elitloppet.

– Det är så klart jättekul. Sådana hästar, en kämpe som varit med länge och som varit uträknad och kommit tillbaka, det engagerar. Det är klassiskt lite Rocky-grej över det hela, han fick ju en fraktur på Axevalla och var slagen då och hade tre dåliga säsonger bakom sig när han kom till mig, säger Dan Widegren och avslutar:

– Men han har hittat nya växlar och han ser finare och finare ut hela tiden. Han vill också hästen, han springer bara på glädje och tycker det är roligt och travpubliken i Sverige är skicklig, de ser det.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet