Daniel Redén inför Elitloppet 2016

64

daniel reden inför elitloppet 2016

En tänkare med känsla för hästar.
Med favorithästen Delicious U.S. på skadelistan var det deppigt ett tag under våren för 37-årige travtränaren Daniel Redén.
På söndag har han två andra med i Elitloppet: Propulsion och Call Me Keeper.
– Jag har tänkt att det kanske är någon mening med allt – att det är någon annan av stallets hästar som får ”sitt år” i stället för Delicious.

Daniel Redén har just ätit lunch med familjen på tisdagen i elitloppsveckan när han tar emot på gården i Örsundsbro utanför Enköping.
Det här med att vara i fokus är inte ”favoritgrenen” för honom.
Men är man het så är man. Det blir att lägga sig på marken inför fotografen för en drömmande bild bland maskrosorna på grönområdet.
– Jag gillar inte riktigt uppståndelse. Inför en sådan här stor helg är det svårt att hålla alla rutiner som jag känner behövs för personal och hästar. Därmed inte sagt att det inte är kul. Tvärtom är alla i teamet så jäkla stolta över att ha två hästar med i Elitloppet. Sedan tar vi det därifrån liksom. Vi har inget att förlora, säger han.
Två hästar i Elitloppet – möjligen är han en lika het tränare inför söndagen som sin gamle chef Stefan Melander. En arbetsgivare han jobbade åt i 15 år innan han blev privattränare åt Bengt Ågerup och Stall Zet.
Redén protesterar:
– Nej, långtifrån Tarzan. Han har ju storfavoriten i Elitloppet! Har inte Nuncio vunnit redan? säger han skämtsamt apropå att Melanders jänkare tippas av de flesta i årets upplaga.

Herrar med självförtroende
I slutet av april skadade sig Delicious U.S. – möjligen på vägen till en seger i Elitloppet.
Med ett sådant abrupt slut på 2016 för stallets stjärna gläder sig Daniel Redén nu i stället åt att Propulsion och Call Me Keeper är med på söndag.
– Hästarna kommer i en jäkla form – i varje fall som det känns. Vi har gjort så gott vi kan nu med förberedelserna och allt känns mycket bra så här långt. Vi är med för att tävla och jag har inte gett upp på något vis. Jag har två hästar som inte vet hur det känns att förlora i år och ser man på dem verkar de själva i alla fall tycka att de är bäst.
Att sammanföra Propulsion och Call Me Keeper på en och samma bild går emellertid inte. Det handlar om två hingstar som gärna vill bråka med alla hästar av manligt kön som kommer i närheten.
– Keeper är nog lite värre än Propulsion. Det är lite som att framgångarna i Frankrike stigit honom åt huvudet. Men det ser jag bara som något positivt. Det ska vara lite ”tåga” i hästarna. Att de här herrarna är motståndare verkar de ha fattat redan.

Hästar svåra att räkna på
Propulsion är en häst köpt på auktion i USA som aldrig förlorat i Redéns regi. Blott fem klev han in i den äldre eliten med segern i finländska storloppet Finlandia-Ajo i maj.
Sexårige Call Me Keeper har sex raka segrar på Vincennes i Paris i år och körs i sitt försök (V75-4) på söndag av franske toppkusken Franck Nivard.
– Jag tyckte att de har passat så bra ihop i Frankrike och Nivard har sagt väldigt fina saker om hästen. Så när han ändå kommer till Stockholm för Your Highness tänkte jag att det kunde vara en krydda för loppet med honom som kusk.
Call Me Keeper har inte startat över 1600 meter tidigare. Det blir debut över den distansen på söndag!
– Ja, helt klart en annorlunda grej som nog inte hänt så många gånger tidigare i Elitloppets historia. Han är jättesvår att sätta in i loppet förstås…men en som joggade 1.10,6 i backarna över medeldistans i april…. det är inte så många som gjort det på Vincennes.
En annan som du hela tiden haft svårt att sätta in i Elitloppet är Propulsion.
– Ja, han har ju sin bakgrund som inte varit så där lätt som det kanske ser ut på resultatlistorna. Vi fick börja tävla med ”bonnbalans”, tunga skor och hängslen på honom. Nu har vi kommit en bit på väg och kunnat lätta honom lite. Han är nog lite sen i utvecklingen och har behövt tiden på sig med sin stora kropp. Han lever väldigt mycket på att han älskar att tävla och springa, det är en tävlingsindivid det här.
Men var det nära att du tackade nej till Elitloppet med Propulsion med tanke på hans relativa orutin?
– Jag ville bara vänta till efter loppet i Finland. Och så kaxig och pigg som han blev efteråt, var det ett ganska lätt beslut ändå att tacka ja. Men jag hade det där med Delicious i bakhuvudet hela tiden. Att det är så mycket som kan hända.
Och nu har du två – andra – hästar med på söndag.
– Det var ju hennes år trodde jag – och så blev det så här. Jag har tänkt att det kanske är någon mening med allt – att det kanske är någon annan av stallets hästar som får ”sitt år” i stället för Delicious. Call Me Keeper har mera rutin. Propulsion får prova nu när han känns så fin, säger Daniel Redén och säger med lite ansträngd röst att allt känns bra, nu, i alla fall, med hästarna.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

2 KOMMENTARER

  1. Om man gillar nån då gillar man dig Daniel.. mest för att du är en sån fin djurvän. Du pratar alltid gott om dina hästar. De uppskattar jag! Lycka till i helgen! Jag hoppas Propalsien vinner

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.