De 5 hästkapplöpningarna i Sverige du inte får missa!

27

race 2065465

Hästkapplöpningar har en lång och rik historia i Sverige som sträcker sig tillbaka till 1100-talet. Det är därför inte överraskande att Sverige är ett av de mest utvecklade länderna när det gäller den här sporten. Med sina 50 kapplöpningsbanor och hästtävlingar som hålls nästan dagligen, är det ett av de bästa länderna för hästsport med svenska hästar och jockeys som tävlar regelbundet på internationell nivå. Idag ska vi ta en titt på de fem hästkapplöpningarna i Sverige du inte får missa!

Elitloppet

Solvallas internationella elitlopp, eller bara Elitloppet, är en av de populäraste och mest prestigefyllda travtävlingarna i Sverige och i hela världen. Det är ett av Sveriges största idrottsevenemang som avgörs årligen sista söndagen i maj på Solvalla i Stockholms län där tusentals personer samlas för att se världens snabbaste hästar.

Hur fungerar det? Tävlingen består av två kvalificeringslopp och en final som alla körs under samma dag. De åtta snabbaste hästarna från varje kvalificeringslopp får gå vidare till finalen.

Vem deltar i kapplöpningen? Elitloppet är en Grupp 1-lopp, det vill säga att det handlar om ett lopp av högsta internationella klass som lockar kuskar från hela världen.

Vad är reglerna? Loppen körs över en distans av 1 609 meter på Solvallas 1000-metersbana.

Tävlingen är känd för sin höga hastighet och kräver strategisk skicklighet från kuskarna och hästarna för att navigera i position och tempo.

Svenskt Travderby

Svenskt Travderby är en av de mest berömda svenska travtävlingarna som samlar tusentals hästägare, kuskar och supportrar på Jägersro i Malmö varje år. Finalen körs alltid första söndagen i september. Som Elitloppet är Svenskt Travderby ett Grupp 1-lopp, eller ett lopp av högsta internationella klass. Det som är intressant är att den här tävlingen är speciellt inriktad på 4-åriga svenskfödda travhästar och är därför en av höjdpunkterna i den svenska travkalendern.

Det är inte konstigt att så många kuskar och hästar drömmer om att vara med i tävlingen – den har en lång och rik historia med sitt första loppet som kördes redan 1928! Det vill säga att Svenskt Travderby är en av de äldsta och mest traditionsenliga travtävlingarna i Sverige.

Men vad behöver du veta för att följa med på årets tävling? Loppet körs över en distans på 2 640 meter, vilket kräver både uthållighet och taktisk skicklighet av både hästar och kuskar.

För att kvalificera sig till finalen, måste hästarna först delta i och klara sig bra i kvalifikationslopp som körs några veckor innan själva derbyt.

Precis som Elitloppet är Svenskt Travderby inte bara en sportslig tävling utan också en stor social händelse. Oavsett om du vill vara bland de tusentals åskådare som samlas för att uppleva spänningen på plats eller om du föredrar att följa evenemanget hemifrån, är det definitivt ett evenemang du inte får missa!

pexels coldbeer 13039479

Svenskt Galoppderby

Om du föredrar svenska galopptävlingarna rekommenderar vi Svenskt Galoppderby. Det är kapplöpning som är inriktad på 3-åriga hästar. Som Svenskt Travderby inom travsporten, är Svenskt Galoppderby ett höjdepunktsevenemang inom svensk galoppsport! Om du vill vara med på tävlingen, hålls årligen på Jägersro Galoppbana i Malmö.

Med sin långa historia anses Svenskt Galoppderby vara det mest prestigefyllda loppet för 3-åriga galopphästar i Sverige.

Till skillnad från Svenskt Travderby körs loppet över en distans på 2 400 meter, vilket ställer höga krav på hästarnas kondition och jockeyernas förmåga att strategiskt disponera loppet. Det gör det ett evenemang som inte ska missas!

Precis som de första två hästkapplöpningarna är Svenskt Galoppderby en social händelse som lockar deltagare och besökare inte bara från Sverige utan även från hela världen – det blir en internationell händelse!

Stockholm Cup International

Stockholm Cup International är den största svenska löpningen förutom de klassiska löpningarna och en av de mest prestigefyllda galopptävlingarna i landet. Tävlingen hålls årligen på Bro Park, en modern galoppbana belägen norr om Stockholm. Stockholm Cup International, som namnet antyder, är välkänd inte bara i Sverige utan även internationellt med deltagare, tränare och jockeys från olika delar av världen.

Loppet är känt för sin höga standard och kvalitet, och det anses vara ett av de viktigaste galopplöpen i Norden. Stockholm Cup International körs över en distans av 2 400 meter, vilket betyder att bara de bästa galopphästarna och mest skickliga jockeyerna får delta. Enligt den internationella klassificeringen, är det ett Grupp 3-lopp, vilket placerar det bland de högre nivåerna av galopplöp.

StoChampionatet

StoChampionatet är ett av de klassiska och mest uppskattade loppen inom svensk travsport och det är speciellt avsedd för 4-åriga ston. Tävlingen hålls årligen på Axevalla travbana, belägen nära Skara i Västra Götalands län.

Loppet körs över en distans på 2 640 meter, och för att delta i StoChampionatet, måste hästarna först kvalificera sig genom att delta i och placera sig väl i föregående lopp. Finalen är sedan höjdpunkten och samlar de bästa unga stona i landet.

Det är inte bara en sportslig tävling; det är också en folkfest, ett lopp som uppskattas för sin spänning och för den kvalitet av hästar och kuskar som det lockar. Det är ett möjlighet att se morgondagens travstjärnor tävla och en viktig milstolpe i den svenska travkalendern.

Det står klart att hästkapplöpning, både trav och galopp, är djupt rotade traditioner i Sverige, och varje lopp bär på sin egen unika historia och karaktär. Från de högoktaniga spänningarna i Elitloppet till den festliga atmosfären kring Stockholm Cup International, finns det alltid något för alla.

Detta är en annons. +18, stodlinjen.se

Föregående artikelV75 & DD Tips inför Drömjackpot på Rommetravet
Nästa artikelInför V86: Elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet gör comeback

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.