Debut i Gulddivisionen på V75

44

gulddivisionen på v75

Från noll till Gulddivisionen på två och ett halvt år.
På lördag gör segermaskinen Nadal Broline debut i högsta klassen.
– Hästen känns ännu bättre än tidigare. Han är inte ofarlig, säger tränaren Reijo Liljendahl.

Det är dags för derbyhelgen på Jägersro med V75 både lördag och söndag.
På lördagen gör Nadal Broline en intressant start i Gulddivisionen. Den sexårige valacken har tjänat 1,6 miljoner kronor och tar nu klivet in i högsta klassen. Han gjorde sin första start i februari 2014 och vann direkt. Sedan har undantagshästen marscherat snabbt genom klasserna och tagit sju V75-segrar. När han vann finalen i Silverdivisionen på Åby för två veckor sedan innebar det att han tog steget in i Guld.
Totalt har Nadal Broline vunnit 14 lopp och varit tvåa fem gånger på 20 starter. Han har heller aldrig galopperat en endaste gång i något lopp.
– Det är en ruggig statistik, helt klart. Men det är också en jäkligt bra häst. Det har jag sagt hela tiden. Han har har en väldigt fin inställning och vill vinna loppen, säger Reijo Liljendahl.
– Jag tycker fortfarande att han kan utvecklas och det som är positivt är att han har börjat stabilisera sig i sina leder. Han känns faktiskt bara bättre och bättre. Jag körde honom i ett jobb i dag (måndag) och då kändes han riktigt fin. Tidigare har han haft lite svårt att ta loppen på rätt sätt och har behövt tid mellan varje start för att återhämta sig. Men i år har han kunnat tävla regelbundet och gått framåt med de tuffa loppen.

”En av de bästa jag tränat”
Så hästen känns bättre än han någonsin har gjort tidigare?
– Ja, jag tycker faktiskt det. Han fick en rejäl vinterträning innan det här året vilket gjorde honom gott. Han har heller inte gjort så många starter och just det här med att man måste tåla träning och tävling det är också något som avgör om man blir en riktig topphäst eller inte.
– De få gånger han har förlorat har det funnits anledningar till det. Han hade exempelvis halsinfektion när han var fyra i Östersund i V75 och det hade han även när han var tvåa en gång. Sedan är det så att han måste ha fäste under fötterna för att fungera som bäst och ett par gånger har banorna varit för lösa för att passa honom.
Är han den bästa häst du har tränat?
– Jag har haft turen och förmånen att träna många bra hästar genom åren. Han är helt klart en av de bästa, det kan man säga.

”Är tapper och krigar hela vägen”
Nadal Broline hade tur i spårlottningen och fick bricka fyra bakom bilen i sin gulddebut. Han har annars i de senaste starterna brottats med svåra utgångslägen men ändå varit tvåa och etta i V75. Han körs som vanligt av Ulf Ohlsson.
Tränare Liljendahl är optimistisk trots att hästen nu stöter på sitt tuffaste motstånd hittills.
– Han har haft spår elva två starter i rad och det är klart att han har mycket bättre utgångsläge nu. Sedan är det ju så att han möter flera hästar som har betydligt mer rutin än vad han har. Exempelvis Västerbo Highflyer vann ett försök till Åby Stora Pris i fjol och som var med även i år och gick bra då. Han har också ett bättre läge än vad Nadal Broline har.
– Men jag tycker att min häst är tapper och han krigar hela vägen hem. Är han som han ska vara så är han inte ofarlig. Det är en gammal klyscha att säga det men på den här nivån är det löpningsförloppen som avgör, menar Reijo.
Några ändringar i balans och utrustning?
– Jag tror att vi kör med bakskor den här gången. Det är nog bättre balans än barfota runt om som han gick senast. Han sprang och slog sig lite på kotorna då och blir bättre med bakskor på. Det går även att köra på honom lite bättre från början för att öppna snabbare också.
– Banan på Jägersro var väldigt fin i tisdags när jag var där och det var också en av anledningarna till jag bestämde mig för att starta honom i det här loppet.

”Nu blir det jänkarvagn på”
Reijo Liljendahl har ytterligare tre hästar till start i lördagens V75-omgång. Han kommenterar dem på följande vis.
– Gloria Sund (V75-1) har varit fin i två raka segrar så det är bra form på den kanten. Bakspår är inte inte bra för henne och hon hade behövt ett bättre läge på 1600 meter. Men hästen är bra och jag hoppas att det löser sig under vägen. Det blir fortsatt barfota runt om och så kör vi med jänkarvagn nu när det är bilstart.
– Shadow Woodland (V75-3) var kanonfin när han vann på 1.10,4 näst senast. Men senast blev det så dåligt tempo och han låg på rätt så mycket och pullade innan han galopperade. Han gick väldigt bra efteråt och var precis bakom de andra i mål. Nu har han ett bökigt utgångsläge och får svårt att slå Nadal Broline. Barfota runt om igen och så kanske jag ändrar till något annat bett, men det bestämmer jag senare i veckan.
– Top Of The World (V75-7) gick riktigt bra i Sundsvall senast. Han gjorde ett kanonlopp och hade haft chans att vinna om han hade slunkit ner någonstans. Så toppformen sitter där. Hästen har gjort det riktigt bra hela året och har fått ett intressant utgångsläge. Han är kvick ut och brukar vara effektiv från innerspåret. Jag räknar med att köra med optimal balans igen, barfota runt om, säger Reijo Liljendahl.

Föregående artikelLärling anklagad för misshandel och hot
Nästa artikelStortränaren: ’Han är friställd från i dag…’

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.