Den gula kavajen – som ”alla” vill åt

117

Evig ära, berömmelse och en plats i historieböckerna väntar vinnaren av Svenskt Travderby.

Dessutom den åtråvärda gula kavajen.

– Det är en fantastisk hype kring den här kavajen, säger Mats Ahlkvist till Trav365.

I kväll är det Extra V75 från Jägersro i Malmö med uttagningar till det klassiska storloppet Svenskt Travderby.

Storloppet, som är det största travloppet för fyraåriga travhästar i Sverige, har skyhög status och förutom evig ära, berömmelse och en plats i historieböckerna, väntar även ett förstapris på två miljoner kronor, fyra miljoner kronor om du är med i premiechansningen, vinnaren.

Dessutom den åtråvärda gula kavajen, som blivit lite av ett signum för det klassiska travloppet.

Mats Ahlkvist, sportchef på Jägersro, berättar att den gula kavajen, som blivit en stark symbol för travloppet som kördes första gången 1928, är hämtad från kavajtraditionen som Augusta hade i golfen.

”Det är unikt i travet”

– Idén till den gula kavajen föddes någon gång kring 1970-talet, och det var Claes Ahlström som låg bakom det här, en av mina föregångare, säger Mats Ahlkvist och fortsätter:

– Man tog det här efter den kavajtradition som Augusta hade i golfen. Augustas kavaj är grön och varför färgen på kavajen i Svenskt Travderby blev gul vet jag faktiskt inte, men det här med kavajen har levt kvar.

Varför tror du att själva kavajen fått den status som den har fått?

– Det visar att det går att göra spännande grejer, och det är en fantastisk hype kring den här kavajen. Det är givetvis mycket för att just i Svensk Travderby har du bara en chans att vinna som travhäst, och det är ett travlopp som alla vill vinna. Det har blivit den här synonymen, att vinner jag Svenskt Travderby så får jag en gul kavaj. Det här ihop med den status som loppet har, och det har blivit en väldigt kul grej. Det är också unikt i travet, det här med kavajen, och det blir lite som en hedersbetygelse.

71 travhästar slåss under onsdagskvällen om en plats i Svenskt Travderby, som avgörs första söndagen i september på Jägersro. De 71 travhästarna gör upp i sex lopp, där ettan och tvåan i varje uttagning kvalificerar sig för det anrika finalloppet. Väl i finalen väntar den gula kavajen i vinnarcirkeln för tränaren, kusken, ägaren och uppfödaren.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet