Den tyngsta hästflytt som jag har varit med om, säger Åbytränaren

134

den tyngsta hästflytt som jag har varit med om, säger Åbytränaren

Nyheten att topptravaren Diamanten ska byta tränare överraskade trav-Sverige på fredagen.
Även för Robert Bergh, som tränat hästen sedan den var ett år, kom beskedet som en blixt från klar himmel.
– Det är tveklöst den tyngsta hästflytt som jag har varit med om, säger Åbytränaren.

Att en travhäst byter tränare är inget ovanligt. Men att en häst flyttas efter exceptionellt bra resultat är i det närmaste unikt. Det häpnadsväckande beslutet att flytta Diamanten, från Robert Bergh till Solvallas Stig H Johansson, förklaras med att delägarna vill ha hästen närmare.
– Sju av nio ägare bor i Stockholmstrakten och nu när Solvalla ska köra två tävlingsdagar varje vecka blir det mycket lättare att följa hästarna på plats i Stockholm, säger Örnsköldsviksbon Kent Forsberg och tillägger:
– Om jag ska åka till Göteborg för att titta på en häst är det två dagar som går åt för mig.

”Business är business”
Kent och Peter ”Foppa” Forsberg har genom bolaget Forspro AB haft ett långt och framgångsrikt samarbete med Robert Bergh. 2003 vann de Svenskt Travderby tillsammans med Tsar d’Inverne och 2007 satt Peter Forsberg på läktaren när Robert Bergh körde Diamantens pappa Adrian Chip till andraplatsen i Nordamerikas största treåringslopp Hambletonian. Med fyraårige Diamanten har de bland annat tagit hem Konung Gustaf V:s Pokal, Sprintermästaren och Grosser Preis von Deutchland.
Hur känns det här moraliskt gentemot Robert Bergh?
– Business är business, säger Kent Forsberg och understryker att hästens bleka insats i Breeders’ Crown-finalen i söndags inte har påverkat beslutet.
– Det har absolut inte med det att göra. Om man inte kan ta att en häst är sämre i ett lopp ska man inte hålla på med trav.

”Har känt Kents missunnsamhet”
Robert Bergh ropade in Diamanten på kriterieauktionen 2014 och i hans vård har hästen vunnit 20 av 28 lopp och tjänat över 5,5 miljoner kronor. Beskedet att hästen ska flyttas var ett hårt slag för Åbytränaren.
– Det här var en riktigt tung fredag. Det är tveklöst den tyngsta hästflytt som jag har varit med om i min tränarkarriär. Jag har levt med hästen sedan han var ett år. Jag köpte hästen själv på auktion och vi har haft en sådan framgångsrik resa… Det känns som att de rycker barnet ur barnvagnen, säger Robert Bergh och fortsätter:
– Jag har försökt förstå varför de flyttar hästen. Det är så osannolikt. Men jag har känt Kents missunnsamhet genom åren och jag tror att det är det som ligger bakom flytten. Forspro äger 88 procent i hästen och övriga delägare har hört av sig till mig och de är inte delaktiga i flytten. Jag vill också påpeka att Peter inte har varit drivande i den här processen och det kan bli så att jag och Peter kommer att äga en häst ihop framöver.
Utöver Diamanten flyttas ettåringarna Bunch of Budgies och Galaxy Am men de följer inte med till Stig H Johansson utan går till Svante Båth.

Föregående artikelStjärntränaren: ”Det är en tung fredag”
Nästa artikelTotalt krävs Björn Goop på 1,3 miljoner kronor

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.