”Det är ett lopp jag drömt om att vinna”

55

Han tränar både favoriten Hurricane Red och uppstickaren Dorcia.

Lennart Reuterskiöld Jr har goda möjligheter att ta sin första seger i Stockholm Cup på söndag.

– Det är ett lopp jag har drömt om att vinna ända sedan jag började som tränare, säger han.

Lennart Reuterskiöld Jr:s långa meritlista är full med storloppstriumfer. Men någon fullträff i vad som anses vara Skandinaviens mest prestigefyllda galopplopp har det ännu inte blivit. I årets upplaga kan det bli ändring på det.

– Jag tror på toppchans naturligtvis. Något annat kan jag inte göra. Han är den mest meriterade hästen i fältet och i mina ögon den bästa också, säger Jägersrotränaren och åsyftar sin snart sjufaldig miljonär Hurricane Red (GS75-6).

Få hästar, om någon, förtjänar en seger i Stockholm Cup mer än den sjuårige hingsten. Redan som treåring, sedan han vunnit Svenskt Derby, spände han musklerna mot den äldre eliten i Stockholm Cup och räckte till tredjeplatsen. Året därpå blev han fyra och därefter har han två raka andraplatser. I år har fuxen gjort fem starter och vunnit ett lopp – Stockholms Stora Pris på Bro Park. Samma bana som arrangerar Stockholm Cup på söndag.

– Jag tycker att han har haft en bra säsong och gjort gedigna insatser. Han är minst lika bra i år som någon gång tidigare inför Stockholm Cup.

Kulldrottningen utmanar

Lennart Reuterskiöld Jr går mot sitt bästa år hittills. Med nästan åtta miljoner kronor inridet och 35 segrar är han både vinstrikast och segerrikast bland Sveriges galopptränare under 2017. Hurricane Red har med miljonen insprunget bidragit starkt till det fina resultatet men hans fyra år yngre stallkamrat Dorcia är det stora utropstecknet i stallet. Hon har genom segrar i Svenskt Derby och Svenskt Oaks tjänat över två miljoner kronor i år och seglat upp som kulletta.

– Det är fantastiskt vilken utveckling hon har haft, säger Reuterskiöld Jr.

Precis som Hurricane Red för fyra år sedan ska Dorcia på söndag ta sig an det äldre gardet i Stockholm Cup. Hon är naturligtvis en underdog men på grund av sin ungdom får hon tre kilos viktlättnad. Eftersom hon är ett sto ryker 1,5 kilo till.

– Är det någon gång man ska prova i ett sånt här lopp är det i år då hon får de här 4,5 kilona och har bra form och självförtroende. Hon har vunnit det hon ska vinna i år och det här är ett bonusförsök, men det klart att jag har förhoppningar på att hon ska kunna vara med bland de tre främsta.

Men du blir förvånad om hon klår Hurricane Red?

– Hon står så bra till viktmässigt, har form och allt är klockrent, så nej, förvånad kan jag inte säga att jag skulle bli.

Inte sedan Michael Kahns Mr Eubanks slog till 1994 har en svensktränad häst vunnit Stockholm Cup. På söndag står det blågula hoppet till Lennart Reuterskiöld Jr:s duo. Skulle Dorcia vinna är det dessutom första gången i loppets historia som ett treårigt sto skär mållinjen som etta.

”Med där framme”

Det är jackpott på Grand Slam 75 och enligt prognosen kommer sjurättspotten uppgå till sex miljoner kronor. Blir man ensam om sju rätt får man Grand Slam-potten på tio miljoner kronor. Talk My Talk (GS75-4) är en häst som kan vara värd att ta i beaktande om man ska göra ett försök på miljonerna. Han gick förvisso i mål som nia i sin senaste start men dessförinnan ståtade han med fyra raka ettor i resultatraden.

– Senast var banan lite väl mjuk och tempot lite för högt. Det passade inte honom. Han är en häst som ska ha det lite serverat och han har fått sina banor och sitt upplägg vid vinsterna. Passar allt den här gången och allt blir som han tycker att det ska vara kan han absolut vara med där framme, säger Lennart Reuterskiöld Jr.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikel”Skönt att få såna här lätta lopp…”
Nästa artikelV75-favoriten struken: ”Surt”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.