”Det är klart att det blir Björn som kör”

23

Stjärnkusken kör svenska segermaskinen i Prix Tenor de Baune

1 av 3 | Foto: Kanal75

Jorma Kontio petas på stjärnhästen i jakten på en Prix d’Amérique-plats.

TRAV13 december 2017 13:39

Jorma Kontio har kört Readly Express i 20 av 22 starter.

I jakten på en Prix d’Amérique-biljett, i Prix Tenor de Baune, petas han.

– Det är klart att Björn kör. Det har varit ett jäkla pussel för Nurmos det här, säger hästens ägare Rolf Andersson.

Spekulationerna har varit igång i princip hela hösten. Trots att Nordens segerrikaste kusk Jorma Kontio kört svenska superhästen Readly Express har det funderats vem det egentligen är som ska köra hästen på fransk mark i vinter.

– Varför börjar man spekulera i det redan nu, jag tycker det är onödigt och orättvist, sa tränaren Timo Nurmos till Trav365 tidigare i höst.

”Timo har frihet under ansvar”

Nu är det klart att det blir kuskbyte på Readly Express. I alla fall i hästens första start i Frankrike, tillika kval till Prix d’Amérique, Prix Tenor de Baune, som körs på Paris-banan Vincennes på julafton.

TV4-reportern Matteus Lillieborg tweetade ut nyheten under onsdagen och hästens ägare, Rolf Andersson, bekräftar för Trav365:

– Det är klart att det blir Björn som kör. Det har varit ett jäkla pussel för Nurmos det här. Transporter ner, var han ska stallas upp, vad som händer om han kvalar in och vinner på julafton, gör han inte det kan det vara aktuellt att gå ut i ett lopp på nyårsafton, kvalar man inte in då får man en ny chans den 14 januari. Det är på håret om han kommer med på pengar, det beror på vilka hästar som kvalar in, och tar platser på det sättet.

– Sammantaget så blev bestämde Nurmos att Björn kör nu på julafton.

Har ni som ägare lagt er i det beslutet, eller är det Nurmos som valt Goop som kusk?

– Timo har frihet under ansvar att sköta helheten, uppstallning, tillsyn, personal, skötare och det visade sig att det var bäst att ta Goop som kusk nu.

Jorma Kontio har kört hästen med framgång i stort sett hela karriären, hur känns det för er nu när han petas?

– Vi har inget negativt att säga om Jorma. Han var ju tvåa med Opal Viking i Prix d’Amérique för ett antal år sedan och vann ju med Readly Express på Vincennes lilla bana. Men sett till helheten så blev det på det här viset, Timo har ansvaret och har fattat beslutet, som vi inte har några invändningar mot.

Helheten säger du, ska Readly Express stallas upp på Björn Goops franska filial?

– Det är det som är frågan. Ska han gå ner på söndag? Nästa onsdag? Kommer han kvala in? Skulle han ha flytet att vinna loppet på julafton så går han förmodligen hem igen och laddar upp inför Prix d’Amérique på hemmaplan. Om han ska ut igen på nyårsafton så går han inte hem. Och skulle han inte starta på nyår, utan satsa på 14 januari, då vet vi ännu inte om han går hem till Sverige däremellan.

”Får avbryta semestern”

Rolf Andersson har varit så pass osäker på matchningen av sin superhäst att han är på semester när loppet går.

– Vi får avbryta semestern på Teneriffa och åka via Paris och sen hem till Sverige på julagtonskvällen. Så lite har vi själva varit säkra på huruvida han skulle ut den tävlingsdagen.

Hur är status med Readly Express för dagen?

– Allt är helt och hållet under kontroll! Det blir kul och intressant för svenska travfolket i Paris i vinter när i har fyra-fem hästar som kan vara med och slåss om segern, säger Rolf Andersson.

Vilken kusk kör i PdA?

Björn Goop har kört Readly Express en gång tidigare, då slutade det med seger på Rättvikstravet.

I helgen körde Björn Goop Prix d’Amérique-aktuella Lionel i Prix du Bourbonnais och var mäkta imponerad.

Vilka kuskar som kör i Prix d’Amérique, om båda kvalar in, är ännu oklart.

Readly Express har gjort 22 startar i karriären och tagit 19 segrar. Hittills har den svenskfödde superhästen sprungit in knappt tio miljoner kronor och han räknas som en av de största svenskhoppen att ta hem världens tuffaste travlopp, Prix d’Amérique, sista helgen i januari 2018.

13 december 2017 13:39

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelJackpottipset: ”Jag kan bara inte låta bli”
Nästa artikelJorma Kontio: ”Jag visste inte det”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.