Det gick undan när Vernissage Grif ledde hela vägen på Rivierian

18

vernissage grif huvud elitloppssondagen 2023 09493 720x480 jpg

Grand Critérium de Vitesse. Ett givet vårtecken i travvärlden.
Under söndagen kördes storloppet som avgörs på travovalen i Cagnes-sur-Mer på den franska Rivieran. Den italienske topptränaren Alessandro Gocciadoro har tillsammans med Vivid Wise As de senaste åren närmast abonnerat på segern i loppet, med tre segrar på de fyra senaste åren, men denna gången använde Gocciadoro ett annat segervapen.
Tioårige Vernissage Grif, som här gjorde årets andra framträdande, var tillbaka i toppform och förvandlade loppet till en enhästsshow.
Vernissage Grif hade begåvats med innerspår bakom bilen, försvarade det och anförde varje meter av loppet för att vinna komfortabelt. En odramatisk uppgörelse för ögat, men tempot hölls stenhårt. Klockorna i mål stannade vid läckra 1.08,1 över 1609 meter med bilstart på 1300-metersbanan. En tid som är den snabbaste som noterats på europeisk mark och som förbättrade löpningsrekordet med hela åtta tiondelar. Förstapriset motsvarar lite drygt en miljon kronor.
– Han har visat sitt allra bästa i träningen inför det här, jag visste att jag ville köra i ledningen hela vägen och kände mig säker. Nu väntar Gran Premio Costa Azzurra och därefter Lotterian. Han börjar bli gammal nu den här hästen så sannolikt stannar han hemma i Italien, sa Alessandro Gocciadoro.
Därmed verkar kretsen kring Vernissage Grif inte särskilt intresserade av Elitloppet i år.
Men elitloppsgeneralen Anders Malmrot, som befann sig på plats, hittade en hel del andra tänkbara kandidater.
– Det blev ju ett annorlunda lopp men tiden var ju helt galen. 1.08,1 är svårt att ta in. Vernissage Grif gjorde ju ett fantastiskt lopp och Go on Boy gick ju lika bra igen, han är otrolig. Hästen hamnar lite för långt bak varje gång, men formen fortsätter bara att bli bättre, han är ju jätteintressant. Sedan gjorde Emeraude de Bais och Inmarosa också väldigt bra lopp, så det fanns några spännande att ta med sig bakom vinnaren, sa Anders Malmrot.

Rekord när Dear Friend och Imhatra Am avslutade
Silvret gick till stoet Emeraude de Bais som avslutade starkt, liksom spelfavoriten Go on Boy som återigen bjöd på en knivskarp spurt som trea. Titelförsvaren Vivid Wise As fick nöja sig med att bli femma.
Tre svenska hästar fanns med i loppet. Bäst placerade sig Tomas Malmqvists Eric the Eel som blev sjua efter en invändig resa. I den oplacerade skaran återfanns stona Imhatra Am och Dear Friend som här båda gjorda sina karriärers sista starter före en avelskarriär väntar. Båda hästarna noterades emellertid för personliga rekord; Imhatra Am klockades till 1.08,7 medan Dear Friend passerade mål på 1.08,8.
– Vi hamnade sist och då blev det svårt på en väldigt snabb bana. Det blev lite stiltje precis ur första sväng, men sedan gick det väldigt fort. Det är ju andra tränare som lagt grunden för Dear Friend, men det känns extra kul att hon fick avsluta mot de bästa, sa Dear Friends tränare och kusk Daniel Wäjersten.

Föregående artikelInför V75: Angelica tror på spetsfavoriten
Nästa artikelA Fair Day är redo inför årsdebuten

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.