”Det känns väldigt bra så här långt”

37

Han har tävlat mot de bästa i USA.

I Sprintermästaren gör fyraårige Dupree spännande debut på svenskt mark.

– Han har väldig accelerationsförmåga, han kan flytta på sig, säger tränaren Marcus M Melander om startraketen.

Svenskägde Dupree inledde karriären i USA starkt och tjänade 1,3 miljoner i Åke Svanstedts regi som tvååring. När det sedan gick grus i maskineriet som treåring valde ägarna Stall Courant och Knutsson Trotting att flytta hästen till Marcus M Melander.

– Det är väl precis ett år sedan jag fick honom i träning. Det här är en ganska bra häst som gick jättebra som tvååring, bland annat slog han en så bra häst som Bar Hopping regelrätt ett par gånger, säger Marcus M Melander.

I sin nya regi vann Dupree ett par lopp som treåring i höstas. I år har det inte blivit några segrar trots bra prestationer.

– Han har gått ganska bra i skymundan mot de bästa fyraåringarna här. Tyvärr har han ofta haft dåliga lägen när han mött de bästa.

Det pratades om att Dupree skulle dyka upp på Solvalla och Fyraåringseliten under elitloppshelgen.

– Vi hade planerat för det men så gick han bra här i USA mot de bästa och då bestämde vi testa honom här istället. Han gick okej gången efter också, men hade spår 12 och det går inte från dåliga lägen mot de bästa.

”Ska vara nöjd”

Nu är dock Dupree i Sverige och han är uppstallad i Enköping hos Stefan Melander, Marcus farbror.

Vad kan du berätta om dagsformen?

– Stefan, som kört jobben med honom, ska vara nöjd med honom. Det är alltid svårbedömt när hästarna kommer från USA till Sverige, men han har fått två veckor där hemma. Det känns väldigt bra så här långt, säger Marcus M Melander.

Dina tankar inför Sprintermästaren?

– Dupree är en ganska bra häst i grund och botten, det kanske inte många vet. Jag tror han kan höja sig ett snäpp på en fin bana där jag tror han kan gå barfota.

Spår 2 bakom startbilen?

– Det var väl det bästa. Han kan öppna.

Dupree har rykte om sig att vara väldigt kvick från start?

– Han har väldig accelerationsförmåga, han kan flytta på sig. Även om det är skillnad här i USA där startbilen går annorlunda, jämnare och snabbare.

Valet av kusk (Björn Goop)?

– Björn är en av de bästa, om inte den bästa i hela världen. Vi har diskuterat ägarna och jag och det var ett ganska enkelt val.

Har Dupree körts av en vänsterhänt kusk tidigare?

– Nej, det fanns kanske lite tanke bakom det också.

Hur går Dupree balanserad/utrustad?

– Han kommer väl gå barfota fram, huvudlag har vi inte bestämt men jag tror det blir ett öppet huvudlag och så blir det vanlig jänkarvagn som han haft hela livet.

Hur bra koll har du på motståndet?

– Jag har koll på Makethemark och Dominion Beach, annars har jag dålig koll.

Kommer du själv hem till Sverige och Halmstad för att se loppet?

– Nej, jag skulle åkt…men det blir för stressigt. Vi har Hambletonian om en månad där jag hoppas starta två hästar, Enterprise och Long Tom. Jag har inte tre dagar åka över.

Saknar inte Sverige

Marcus M Melander flyttade till USA för fyra år sedan och är inte på sitt tredje år som egen tränare. I helgen fyllde han 25 år.

Grattis!

– Tack, men det blev inget firande. Vi hade dubbla tävlingar, först kval och sedan till Pocano på kvällen och dubbla tävlingar även i dag (söndag). Det är lite lugnare i morgon och då kanske vi hinner fira lite, sedan är det dubbla banor även på tisdag. Det rullar på, säger Marcus M Melander och skrattar.

Marcus M Melander har runt 30 hästar i träning på Gården i New Egypt i New Jersey.

Hur ser du på framtiden?

– Den ser väl ljus ut, hästarna går bra och jag har bra hästägare som satsar på mig. Jag har absolut inga planer på att flytta hem.

Saknar du Sverige?

– Nej, det gör jag inte om jag ska vara helt ärlig. Jag var hemma i januari en vecka, det räckte.

Till sist: Ditt bästa sprintermästar-minne?

– Det var när jag fick chansen att hoppa in och köra finalen 2013 med New York U.S. Jag var inte så gammal. Tyvärr satt vi fast i finalen.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet