”Det ses nästan som en inbjudan”

96

40 dagar kvar till Elitloppet.

Arbetet för Solvallas sportchef Markus Myron blir allt mer intensivt.

– Det är en spännande tid att följa nu, säger han till Trav365.

Den 28 maj avgörs Elitloppet på Sveriges huvudstadsbana Solvalla.

Endast 40 dagar kvar, alltså.

Tre hästar, av totalt 16, är klara för Sveriges största travlopp.

Bold Eagle och Timoko har fått en inbjudan och tackat ja, Stefan Melanders Nuncio är klar, om kretsen kring hästen vill, i form av titelförsvarare.

Det börjar också röra sig på travbanorna runt om i landet, även utanför Sverige, då topphästarna kommer ut på löpande band efter sin vinterträning.

Solvallas sportchef Markus Myron följer travtävlingar världen över med spänning, och arbetet inför vad som komma skall blir allt mer intensivt.

Angående Delicious

Med 40 dagar kvar till Elitloppet, hur ligger ni till?

– Jag tycker det känns jättebra, det är många spännande hästar som presenterar sig nu, och andra hästar som gör sin andra- eller tredje start för året. Det är en spännande tid att följa nu, och i grunden har vi ett fantastiskt läge med Bold Eagle, Timoko och Nuncio. Jag hoppas så klart att Nuncio finns med när det är Elitloppet, och i min värld är det tre hästar som vi har på min lista, säger Solvallas sportchef Markus Myron till Trav365 och fortsätter:

– Sedan har det som sagt börjat röra på sig och Delicious har varit fantastisk i sina lopp, och det går väl inte att säga annat än att hon självklart är en häst för Elitloppet och som man gärna vill se sista helgen i maj här på Solvalla. Sedan får man ha med sig den bakgrund som hon har och den otur som har funnits med i historiken, jag tänker att vi får låta tiden gå lite grann innan jag tar ett allvarligt snack med Daniel Redén. Jag vet ju också hur mån Redén är om henne, och hur mycket hon betyder för honom.

Har du pratat med Redén nyligen?

– Ja, det har jag gjort, vi har stämt av läget lite grann, som jag brukar göra med de som är aktuella.

”Sa Svanstedt när vi talades vid senast”

Om vi blickar utanför Sverige, hur är status där?

– Vi har ju Prix de l´Atlantique i Frankrike nu på lördag som blir ett spännande lopp, vi får se när slutgiltiga startlistan är klar. Vi har också Seinäjoki-Race som går på lördag i Finland, där vi också har en del intressanta hästar. Ur finskt perspektiv är jag sugen på att se Workout Wonder som var bra redan i fjol, det ska bli kul att se om han utvecklats och hur han klarar av att tampas mot eliten. En häst som det ska bli spännande att följa.

USA, där det bland annat körs ett direktkvalificerande lopp till Elitloppet den 6 maj på Meadowlands?

– Där har en del börjat kvala, Hannelore Hanover och Crazy Wow kvalade bägge i helgen på bra sätt och Resolve kommer inte starta förrän i Cutler Memorial sa Åke Svanstedt när vi pratade senast, han kommer förbereda hästen genom träning. Kretsen kring Obrigado har jag inte pratat med, men vad jag förstått så är det inte aktuellt att gå ut med den på våren. Sedan finns det en hel del andra, Muscle Diamond var bra på Pocono Downs föra några veckor sedan, till exempel. Det finns som sagt en hel del hästar och jag försöker följa det så bra det går.

”Dyker alltid upp någon som vi inte trodde på innan”

Just nu pågår uttagningsloppen till Olympiatravet för fullt här hemma i Sverige, men Markus Myron vill inte nämna några speciella hästar som ligger nära till hands för en Elitloppsbiljett.

– Det är alltid svårt att prata om de svenska hästarna, det ses nästan som en inbjudan. Men, vi såg ju ett jättehäftigt lopp i söndags på Romme där Nadal Broline, D.D.´s Hitman och Volstead var jättebra, säger Markus Myron och fortsätter:

– Det är den här perioden som kommer nu som är kul, att se de kommande snabbloppen med närmast Guldbjörken i Umeå på lördag, och sedan Dartster F:s lopp över sprinterdistans här på Solvalla. Det är svårt att rabbla någon häst nu, men jag tror det kommer dyka upp sådana som kommer börja kännas aktuella här framöver.

Någon som överraskat positivt, som gått från inte aktuell till aktuell?

– Det är alltid så efter vintern, det dyker alltid upp någon häst som vi inte haft den minsta tanken på ska vara aktuell för Elitloppet innan, och som sedan går ut och gör några riktiga topplopp och sedan tar sig hela vägen till Elitloppet. Man får avvakta och börja titta.

Någon ny Bird Parker?

Solvalla gick för ett par veckor sedan ut med ett par förändringar inför Elitloppshelgen 2017, bland annat:

Alla kortlopp förutom Elitloppet kommer gå över 1 640 meter, istället för som tidigare 1 609 meter.

Det så kallade speed racet som tidigare körts över distansen 140 meter, ändras till 640 meter.

Hålltiderna för Elitloppshelgen gjordes om, med färre lopp och senare öppning på lördagen.

Hur ligger ni till, rent arrangörsmässigt?

– Väldigt bra, vi hade en genomgång så sent som tidigare i dag och det finns inga varningsflaggor någonstans. Än så länge rullar planeringen för evenemanget på väldigt bra.

Innan vi släpper dig Markus, i fjol blev en av lördagens stora höjdpunkter stayerloppet Harper Hanovers lopp en extra krydda med franske Bird Parker. Får vi se något liknande i det loppet i år?

– Dyker det upp något som känns lika klockrent som med Bird Parker så försöker vi givetvis slå till på det, men vi har inget konkret just nu, säger Markus Myron.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelBacke: ”Jag satt bara och vrålade”
Nästa artikelFem tippar V75 till Umåker 22 april 2017