Diamanten kan vara Europas bästa fyraåring

86

Diamanten kan vara Europas bästa fyraåring

Tony Ryttar återsåg Diamantens mamma Iata Käll under en tv-inspelning. Foto av Kanal 75

Europas kanske bäste fyraåring är svensk.
För några år sedan fick journalisten Tony Ryttar erbjudande om att köpa Diamanten när travstjärnan fortfarande låg i mamman Iata Källs mage.
– Jag har tänkt på hur det skulle ha varit om jag slagit till.

Diamanten kan vara Europas bästa fyraåring.
Efter triumferna i Kungapokalen och Sprintermästaren hemma i Sverige blev det i helgen seger i Grosser Preis Von Deutschland med 730 000 kronor till vinnaren.
Efter framgången i det tyska storloppet har hingsten nu sprungit in 5,4 miljoner kronor till sina ägare, hockeyprofilerna Peter och Kent Forsberg från Örnsköldsvik.
Sommaren 2012 träffade journalisten Tony Ryttar Diamantens då 24 åriga mor Iata Käll under inspelningen av programmet ”En resa i hästväg” för TV4.
Inslaget blev något extra. Ryttar har ett förflutet som hästskötare hos Solvallatränaren Tommy Hanné och stoet Iata Käll var en av hans favoriter. Det blev ett känslofyllt möte.
– Jag hade inte sett Iata på många år och provade att visslade lite på henne som jag brukade göra då jag hade henne som passhäst, och då gnäggade hon. Jag tror nog att hon kände igen det där, säger Tony Ryttar om mötet på gården i Tränsum i Blekinge.

Tårfyllt avsked
Tony Ryttar filmades med Iata Käll i en somrig hage. Stoet var 24 år gammal och dräktig med Adrian Chip. Fölet var Diamanten. Samme Diamanten som travtränaren Robert Bergh köpte på auktion för 100 000 kronor för hästägarnas stall Forspros räkning.
2012 hade Diamantens uppfödare Lars-Otten Froode nyligen köpt Iata Käll och tyckte att det bästa vore om Tony Ryttar skulle köpa stoets troligen sista avkomma. Banden fanns ju där.
– Jag försökte hålla tårarna borta när vi filmade med Iata i hagen, men de bara kom. Det blev en starkare upplevelse än jag trodde att det skulle vara. Det var ett avsked eller vad man ska säga. Jag visste ju att det var sista gången som jag skulle se henne, säger Tony Ryttar.

Som en hund
Bortgångne Solvallaprofilen Tommy Hanné formade stoet från talang till världsstjärna. Men Iata Käll fick problem med hjärtat och tävlingskarriären blev kort.
Tony Ryttar hade hand om stoet som blev en av hans favoriter.
– Hon var otroligt snäll. Hon var som en hund och gick lös på Grosbois när vi var i Paris. När vi campade där brukade jag sätta mig med en bok och läsa och släppte henne på gräsmattan bara vilket fransmännen svor över. Man får ett speciellt band till hästarna när man kanske bara har en, två eller tre att ha hand om, säger Ryttar.
Iata Käll vann Drottning Silvias pokal som fyraåring. Som äldre vann hon lopp i fyra länder under fyra veckor. Ryttar berättar att det började med en final i gulddivisionen, veckan efter det bärgade stoet ett femåringschampionat i tyska Gelsenkirchen, följt av segrar i Vincennes och Neapel.

”Känns som min häst”
Erbjudandet om att köpa fölet Iata Käll hade i magen kom under brinnande tv-inspelning.
– Det var frestande och det där låg i bakhuvudet en tid efteråt. Det var ju en häst man ville ha. Men det var inte riktigt läge då. Diamanten är en häst jag verkligen följer med stort intresse och jag blir glad varje gång jag ser honom i startlistorna eftersom det kommer fram mycket minnen. Det känns lite som att det är lite min häst. Jag är med som en vinnare fast jag inte har någon del i honom, säger Tony Ryttar och skrattar.
Diamantens pappa är Robert Berghs tidigare stjärna Adrian Chip. Iata Käll var 25 år då Diamanten föddes och stoet dog året efter.

Fotnot: Inslaget med Tony Ryttars möte med Iata Käll finns på atgplay.se. Sök; Iata Källs sista föl.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelGoop: ”Stallet är uppe i 21,6 miljoner kronor”
Nästa artikel”Det blir inte lika passiva order den här gången”

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.