Doldisen kör familjehästen

49

Lucifer Lane har inlett sin tävlingskarriär lovande med fyra segrar på de fem inledande starterna.

Under onsdagen vann han bekvämt mot äldre och mer rutinerade hästar på V86.

Tränaren Thomas L Nilsson sa inför det loppet att det var den störste talang som han haft, och det är inte bara Thomas som gillar hästen.

Både tv-experter och travfans på sociala medier har fattat tycke för talangen.

Kusken bakom Lucifer Lane: doldisen Johan Nilsson, 30.

”Nille” som han kallas, har hittills i år vunnit fyra lopp på elva starter, varav två på huvudstadsbanan Solvalla, med just Lucifer Lane.

”Jag skulle bli hockeyproffs”

Johan Nilsson är född och uppvuxen i en riktig travfamilj, farfar Otto Nilsson var travtränare, likaså pappa Thomas L Nilsson och farbror Kenneth Nilsson, dessutom morbror Anders Göstasson. Men att ”Nille” skulle hålla på med trav, var långt ifrån självklart.

– Jag skulle bli hockeyproffs och fotbollsproffs som alla andra, som ung kombinerade jag mest det med sådana där tråkiga sysslor i stallet som att mocka boxar, skrattar Johan Nilsson.

Ja, faktum är att Johan Nilsson var en riktig idrottstalang, och med allt far och fläng mellan fotbollsplanen och ishockeyhallarna fanns det inte tid för att intressera sig för trav.

– Intresset för trav började väl inte komma förrän jag blev runt 16 år gammal, då höll jag fortfarande på med sport men då fick jag börja köra stor häst i stallet och då började intresset väckas till liv. Tidigare hade vi en ponny som jag körde ibland, men det var mest mina systrar som höll på med den, säger Johan Nilsson och fortsätter:

– Fotboll, hockey och skola tog fortfarande mycket tid, framför allt hockeyn, men när jag var ledig så var jag nere i stallet ibland.

Åke till Svanstedt i USA

När Johan Nilsson slutade skolan vid 19 års ålder och året efter valde att lägga ner hockeysatsningen, så blev det ändå till slut i stallet som han hamnade, hos pappa Thomas L Nilsson.

– Då blev det lite mer helhjärtat, men jag höll på i stallet lite väl länge innan jag tog licens nu när jag tänker efter, jag tog inte min licens förrän runt 2013.

Intresset växte, och tillsammans med kompisen och travkusken Petter Karlsson åkte han till USA för att arbeta hos Åke Svanstedt.

– Vi var där i tre månader, och det var jävligt roligt. Det var en väldigt givande och kul tid, väldigt kul faktiskt.

När Johan Nilsson var hemma i Sverige igen valde han dock att sluta i stallet hos pappa Thomas, och istället driva bageriet på Smörgåsbutiken i Örebro.

– Jag slutade inte i stallet för jag tyckte det var tråkigt, men jag såg inte mig själv bli egen tränare, om det var för att jag var feg eller för att jag fick se hur mycket arbete det verkligen krävs och ligger bakom, det vet jag inte. Men jag kände att jag inte hade den ork och lust och energi som krävdes, det är en svår och tuff bransch.

I 2,5 år har nu ”Nille” kombinerat sitt jobb på Smörgåsbutiken, med att köra lopp, och har nu fått framgångar med familjehästen Lucifer Lane.

– Vad ska man säga, det är jävligt roligt. Det var extra roligt att vinna i går på Solvalla, dels för att det var V86 och lite mer fokus, men även för att jag hade kört något lopp i förra veckan och då var jag inte alls nöjd med mina egna insatser. Då blir man extra taggad att visa sig själv, och andra också, att man kan bättre.

”Jag är jättetacksam”

Många hyllar Lucifer Lane, vad säger du om honom?

– Vad ska man säga, som inte sagts? Komplett, jag vill inte använda det ordet egentligen då han bara är tre år, men han uppträder jävligt förnuftigt och det är en väldigt fin travare. Som häst är han helt fantastisk, både att ha och göra med, köra, och även resa. Att det är en riktig familjehäst, uppfödd hemma hos pappa och hans sambo, pappa tränar, och jag kör, det gör det så klart extra kittlande. Det är alltid kul att köra bra hästar, men familjebanden gör det lite extra.

Vad säger du om loppet i går?

– I sista sväng så får jag lämna Örjan Kihlströms rygg för att jag nästan inte kunde hålla kvar honom i rygg, han vann väldigt lätt. Näst senast så fick han ett tufft lopp och han verkar gå framåt med de loppen, och inte bakåt, och det är så klart väldigt positivt.

Vad säger du om att din pappa Thomas L Nilsson låter dig köra Lucifer Lane, det kan ju annars bli så att man sätter upp någon catchdriver när man fått fram en bra häst?

– Jag är jättetacksam så klart, i många andra fall så får man köra bra hästar och sedan när det börjar gå bra för hästarna så sätter man upp någon annan kusk. Jag är jättetacksam, men tycker samtidigt att jag visat att jag förvaltat det väl också.

Stor respons

Vad tror du framöver, om Lucifer Lane?

– Jag säger ärligt talat inte så mycket, jag lägger mig i väldigt lite, jag svarar om de har några frågor, men annars lägger jag mig inte i alls. Jag har till exempel aldrig kört hästen i något träningsjobb, och matchningen bryr jag mig inte om. Man hoppas, och det vore så klart jättekul, att få testa hästen i något årgångslopp, men man vet hur tufft det är. De har pratat lite om V75 i Örebro, men vi får se, säger Johan Nilsson och fortsätter:

– Jag tror det var kortlopp då i Örebro och jag vet inte om det är hästens bästa distans, och hur som helst kan det vara tufft med en treåring på V75. I går mötte han dock äldre hästar och gjorde det mycket bra. Jag överlämnat kort och gott allt det där till pappa, och lägger mig inte i så mycket.

Vad har du fått för respons efter framgångarna med Lucifer Lane, och segrarna på Solvalla?

– Det är jättemånga som gratulerar, från alla håll och kanter, och det är jätteroligt. Även vänner som är ointresserade av trav hör av sig då de fått nys om det, och det har ju med sociala medier att göra. När jag vann i går så kommer även storkuskarna fram och gratulerar, och det är så klart det är jättekul. När jag kom in i omklädningsrummet efter loppet i går så hade jag säkert 20 sms och framför allt är det responsen hemifrån som är stor, och det är jag väldigt tacksam för, att folk tycker det är roligt.

Ger de här framgångarna lite blodad tand?

– Naturligtvis, men samtidigt så skulle jag ju aldrig mer köra lopp förra veckan då jag tyckte jag körde dåligt, så det svänger fort det där. Jag tycker jag har det bra som jag har det i dag, men man ska samtidigt aldrig säga aldrig, säger Johan Nilsson.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikel”Hängde på låset när vi öppnade…”
Nästa artikelV75 resultat och startlista till Åby 29 april 2017