Domen mot Souloy: Ett års avstängning

57

Licensindragning och totalt tillträdesförbud i ett år och en miljon kronor i böter.

Det blir det svenska straffet för stjärntränaren Fabrice Souloy från Ansvarsnämnden.

– Vi hade yrkat på ett långt hårdare straff, säger Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport.

12 juni 2016 fastnade fyra Fabrice Souloy-tränade hästar i ett dopningstest efter tävlingsdagen på Bjerke i Norge. Det handlade om hästarna Your Highness, Un Mec d’Heripre, Lionel och Timone Ek, där de tre förstnämnda slutade etta, trea och sexa i Oslo Grand Prix. Timone Ek vann Bjerkebanans Europamatch samma dag.

Un Mec d’Heripre fastnade även i ett dopningstest, även då med skyhöga värden av kobolt, efter sin tredjeplats i Elitloppet i fjol.

21 juni kom domen från Domskommitén, via det norska travförbundet, DNT: 15 års avstängning, beträdandeförbud och 500 000 norska kronor i böter.

– Det är ett mycket kännbart straff, kommenterade Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg då.

”Anser att det är ett solklart fall”

Under onsdagen kom domen även från Sverige via Ansvarsnämnden.

Ansvarsnämnden dömer Souloy till licensindragning och totalt tillträdesförbud i ett år samt böter på 1 000 000 kronor. Fabrice Souloy döms för att i hög grad av oaktsamhet orsakat att hästen Un Mec d’Heripre tävlat med kobolt i samband med starten på Solvalla den 29 maj 2016, då hästen slutade trea i Elitloppet. Un Mec d’Heripre lämnade även ett positivt pre-race prov dagen innan, 28 maj. Blodproverna som tagits på hästen visade på förekomst av kobolt långt över internationellt satta gränsvärden.

Ansvarsnämnden konstaterar inledningsvis att det står klart att Fabrice Souloy har varit delaktig i tillförandet av koboltklorid eller andra koboltsalter:

”Det är ostridigt att gränsvärdet för kobolt publicerades först den 26 maj 2016 på Svensk Travsports hemsida. Det är inte visat att koboltklorid eller koboltsalt är tillfört efter detta datum. När Un Mec d’Heripre tillfördes preparatet fanns det således inte något gränsvärde angett och det har inte i utredningen åberopats någon som helst bevisning för att kobolt var förbjudet innan dess i Sverige. Inte heller har frågan behandlats under förhandlingen. Fabrice Souloy kan mot bakgrund härav inte dömas för ett uppsåtligt brott”, skriver ansvarsnämnden.

– Vi hade yrkat på ett långt hårdare straff för något som vi anser vara ett solklart fall av avsiktlig dopning, något som är oförsvarligt gällande såväl hästvälfärd, att tävla på lika villkor som spelsäkerhet. Vi kommer nu analysera ansvarsnämndens beslut och sedan ta ställning om vi överklagar domen till överdomstolen, säger Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport.

Svensk Travsports förbundsjurist, Göran Wahlman.

– Jag är förvånad över denna motivering. Sedan vi införde vår särskilda ”Förbjudetlista” 2014 har det varit förbjudet att tillföra så kallade HIF-1-stabiliserare, vilket kobolt är, och detta påtalades också i förhandlingen i Oslo. Att gränsvärden införts, först för urin den 1 januari 2016 och sedan för plasma den 26 maj 2016, har gjorts för att underlätta för alla inblandade när uppmätta nivåer inte ska betraktas som positiva dopningsprover, eftersom kobolt förekommer naturligt i hästarna och i deras miljö. De nivåer som uppmättes i Un Mec d’Heripres plasma har, oavsett om/när gränsvärden införts för plasma, påvisat otvetydiga brott mot Förbjudetlistan. Det hade möjligen kunnat bli problematiskt om nivåerna varit alldeles i närheten av införda gränsvärden, säger han.

I pressmeddelandet framgår det även att den norska domen, som är hårdare, gäller även i Sverige.

Domen kan överklagas av båda parter till överdomstolen.

Texten uppdateras.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelFem tippar V75 till Jarlsberg 9 juli 2017
Nästa artikel– När hon talar, då lyssnar man