Domen: Souloy stängs av i 15 år

52

15 års avstängning och 500 000 norska kronor i böter.

Det blir straffet för stjärntränaren Fabrice Souloy i dopningskandalen i Norge, något som Travronden avslöjat.

– Domskommittén kan inte finna någon annan bakomliggande orsak till det som skett än en cynisk behandling av travhästar för att uppnå bästa möjliga resultat, står det att läsa i domen.

Det var den 12 juni i fjol som fyra hästar tränade av stjärntränaren Fabrice Souloy fastnade i dopningtest i Norge under deras största tävlingsdag – Oslo Grand Prix-dagen.

Hästarna vars dopningtester visade skyhöga värden av kobolt, även kallat bloddopning, var Your Highness, Un mec d´Heripre, Lionel och Timone Ek. Den förstnämnde vann huvudlöpningen Oslo Grand Prix den aktuella dagen.

Sedan dess har både det norska travförbundet, DNT, och det svenska, Svensk Travsport, gemensamt arbetat med fallen då Un mec d’Heripre även testades positivt för kobolt vid sin tredjeplats i Elitloppet i fjol.

I slutet på maj hölls förhandlingar i Oslo – och under onsdagen kom domen, gällande de norska fallen. Vilket Travronden var först med att rapportera om.

Yrkade på livstids avstängning

När slutpläderingarna i förhandlingarna hölls den sista maj i Oslo så yrkade både DNT och ST på livstids avstängning för Fabrice Souloy. Fabrice Souloy ville, genom sin advokat Staffan Uvabäck, bli helt frikänd, eller få ett bötesstraff.

Under onsdagen läckte domen ut via facktidningen Travronden.

”DK kan inte finna någon annan bakomliggande orsak till det som skett än en cynisk behandlning av travhästar för att uppnå bästa möjliga resultat. I detta ligger också ett ekonomiskt motiv, vi talar ändå om deltagande i lopp där förstapriset i loppen uppgår till en miljon kronor eller mer.” Går det att läsa i domen från Domskommittén i Norge.

Domen från Domskommittén var enhälligt och träder i kraft med omedelbar verkan, och avstängningen innebär att Fabrice Souloy förlorar rätten till att inneha licens och delta i travlopp.

Den svenska domen, via Ansvarsnämnden, väntas komma 5 juli. Domen mot Souloy i Norge gäller även i Sverige från och med nu enligt Svensk Travsport.

Båda parter kan överklaga beslutet till DNT:s Appelkommitté, en överklagan ska vara inne 14 senast 14 dagar från domens datum.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet