Dopning-fallet stängs med hemlig summa

13

Caballions ägare har nått en överenskommelse med danska förbundet – betalar okänd summa och lovar att inte överklaga tingsrättens dom

1 av 3 | Foto: Kanal75

Caballion.

TRAV30 november 2017 12:36

Stjärnhästen Caballions ägare, där ishockeystjärnan Tony Mårtensson ingår, dömdes till att betala 980 000 kronor till danska travförbundet, samt 554 722,80 kronor i rättegångskostnader, i Attunda tingsrätt.

Nu stängs fallet efter en överenskommelse om en hemlig summa som ska betalas av ägarna till DTC.

– Viss betalning sker från Caballion AB, men detaljer går vi inte ut med, säger advokat Staffan Uvabäck som representerar ägarna i dopning-tvisten.

Dopningtvisten kring stjärnhästen Caballion har hållit på i tre år.

Det var efter hans seger i Copenhagen Cup, tillsammans med Björn Goop, 2014 som allt drog igång.

Dopningprovet efter loppet var negativt och förstapriset på 744 449 danska kronor delades ut till ägarna, Caballion AB, som består av Torbjörn Boström och hockeystjärnan Tony Mårtensson, enligt konstens alla regler.

Ägarna krävdes på förstapriset

När sedan testet specialanalyserades hittade det danska travförbundet, DTC, spår av det dopningklassade medlet Tiludronsyra, som då ska ha funnits i kroppen på Caballion vid storsegern.

Hästen fråntogs segern.

Caballion var, vid sin seger i det danska storloppet, i träning hos franske topptränaren Franck Leblanc och det var han som dömdes som ansvarig för det positiva dopningprovet av DTC:s rättsinsatser till höga böter, men när det hela sedan skulle komma till ett avgörande i den högre nämnden träffades en hemligstämplad förlikning mellan DTC, det danska travförbundet, och Leblanc. 

I samma veva krävde det danska förbundet att Caballion AB skulle betala tillbaka förstapriset i loppet. 

Dömdes till att betala jättebelopp

Ägarna tyckte agerandet var märkligt och gjorde det hela till en rättsak i Stockholm.

En tvist som de förlorade i Attunda tingsrätt. Caballion AB dömdes att betala tillbaka över 980 000 kronor till det danska travförbundet, samt rättegångskostnaderna på 554 722,80 kronor, det skrev Travexpressen om.

– Vi ska ta ett snack i slutet på nästa vecka hur vi ska hantera domen fortsättningsvis, säger advokaten Staffan Uvabäck, som representerar ägargänget bakom Caballion, till tidningen då.

Advokaten: ”Återbetalning av något slag”

Nu kan Trav365 berätta att dopning-fallet kommer att stängas. Det efter att ägarna kommit överens med DTC om en hemlig summa som ska betalas.

– Vi har träffat en överenskommelse med DTC, en sekretessbelagd sådan, vi lämnar inte ut några detaljer, säger advokat Staffan Uvabäck, som företräder Caballion AB, till Trav365.

Överenskommelsen innebär förutom den ekonomiska aspekten, att Caballion AB och Uvabäck inte ska driva saken vidare i högre instanser.

– Det blir inget överklagande. Det innebär naturligtvis en återbetalning av något slag som gäller rejäla belopp. Viss betalning sker från Caballion AB alltså, men detaljer går vi inte ut med.

30 november 2017 12:36

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.