Efter semi-krossen: ”Ska vara bra chans igen”

21

Sveriges hettaste amatörstall laddar om inför Breeders’ Crown-finalerna

1 av 3 | Foto: MIKAEL WIKNER/KANAL75

Stall Ratu från Umåker. Chefen Ingemar Hultqvist i mitten med sina anställda Malin Viklund och Samu Sundqvist.

TRAV9 november 2017 11:59

Ett av landets hetaste amatörstall blev ännu hetare efter krossen på Solvalla.

Treåringen Selmer I.H. och fyraåriga Eva I.H. var fulla av kraft över mål efter tunga löpningar i semifinalerna i unghästserien Breeders’ Crown.

– Vi kan inte säga annat än att det ska vara ”bra chans” med båda igen, säger amatörgänget i Stall Ratu inför söndagens finaler i Eskilstuna.

Ratu är en liten ort i Robertsfors kommun vid havet, lite drygt tre mil norr om Umeå.

Ett 30-tal bofasta finns i byn vars namn för några år sedan lånades till en ägarbeteckning för travhästar.

En trafikskylt med en travande häst för sulky får oss att dra ner på farten och bakom ett krön syns några hästhagar tillhörande landets just nu kanske proffsigaste amatörstall.

Stall Ratu från Umåker har vunnit lite drygt vart tredje lopp under året och fortsätter vara framgångsrika. Eller rättare sagt har det bara gått bättre och bättre ju längre in på 2017 man kommit.

29 segrar på 86 starter och 1,9 miljoner inkört. Piken kom den sista söndagen i oktober på Solvalla där det blev en dubbelseger för Ratu-gänget i semifinalerna i Breeders’ Crown.

Segerlopp levererade av syskonen Selmer I.H. och Eva I.H. efter svettiga prestationer.

Treklöver i Ratu

Amatörtränaren Ingemar Hultqvist och hans anställde Samu Sundqvist tar emot på gårdsplanen. Efter några minuter dyker nummer tre i treklövern upp i bil, Malin Viklund.

Tisdagar är vilodagar för stallets hästar och efter kortare stalltjänst i Ratu är det meningen att Malin ska fortsätta norröver till tävlingar i Boden där hon för stunden ligger fyra, med hugg på en tredjeplats, i kuskligan på banan.

Trion pratar om den sköna känslan att man verkligen lyckades när det var upp till bevis i unghästloppen på Solvalla.

Nu är det bara resten kvar. På söndag är det finaler i Breeders’ Crown med spelet V75 där Selmer I.H. och Eva I.H. tävlar om 800 000 kronor i förstapris i respektive finallopp.

– Det vi är ute efter lite grand är att kunna visa folket söderöver att det inte är några ödemarker i norra Sverige som en del tycks tro. Kan vi lyckas kan det komma flera efter oss, säger Ingemar Hultqvist.

Chefen mest i vägen

Ingemar Hultqvist står för tränarlicensen och både äger och har fött upp stallets stora stjärnor. Stoet Magalloway köpte han på auktion i USA och amerikanskan har blivit en lyckträff i aveln, som mamma till både Selmer och Eva.

Det händer att Ingemar svingar sig upp och kör något lugnare jobb. Så mycket mer blir det inte vad gäller träningsbiten, med ålderns rätt.

– Det har jag anställda till. Samu och Malin är också de bästa man kan tänka sig. Jag är mest i vägen! säger han skämtsamt.

Malin skrattar.

– Men det handlar om en snäll chef. Han låter oss göra som vi vill och som vi tycker och det har ju funkat jättebra. Allt får ta den tid det tar och vi har ju bara åtta hästar att hålla på med, varav sex är starthästar. Det där med tiden är ovärderligt egentligen, det är nog det som skiljer vårt stall från många andra. Att alltid ha lugn och ro och alltid ha tid att göra precis det vi vill med hästarna, säger Malin Viklund.

Samu står för upplägget

Stallchefen fodrar hästarna morgon och kväll och är alltid noga med att djuren får äta i lugn och ro. Samu Sundqvist är gårdens anställde tränare som inte gärna pratar om sig själv.

Efter några minuter har han återgått till jobbet i stallet igen och syns inte till.

– Samu är ingen sån som vill sticka ut…han vill sköta sitt och jobba på i lugn och ro, säger Malin när vi går mot hagarna för att fånga in hästarna för fotografering.

Samu Sundqvist har jobbat i Stall Ratu i tre år, Malin Viklund har varit med det senaste året.

Ingemar Hultqvist låter förstemannen Samu Sundqvist bestämma över all planering med träningsupplägg och matchning.

– Det är Samu som lägger upp träningen och det är jag som pysslar och fixar med hästarna på eftermiddagarna. Sedan kör vi hästarna så klart tillsammans. Samu slutar aldrig tänka. Även om hästarna går bra så funderar han hela tiden på vad som kan bli bättre, vad kan vi göra utöver, göra extra för att det ska bli ännu bättre, säger Malin.

Extraväxeln redan i semin

Selmer I.H. och Eva I.H. drogs med ett tolfte- respektive ett åttondespår i semifinalerna och körande Mika Forss letade sig fram utvändigt ledaren med båda. 

Eftersom utgångslägena var usla tvingades man ta till ”extraväxeln” med Selmer I.H. redan i semifinalen.

– Barfotakörning var annars något vi hade tänkt spara till finalen. Efter senast har vi följt hästarnas vanliga scheman. Ingenting märkvärdigt har hänt utan det är precis som vanligt hemma för dem. Hästarna är pigga och glada. Vi åker till Eskilstuna natten mot söndag och båda brukar resa väldigt bra.

Tror stallet på nya segrar på söndag i Eskilstuna? Eva I.H. startar i de fyraåriga stonas final i V75-2 och Selmer I.H. möter jämnåriga hingstar och valacker i V75-6.

– Jag tycker att det är jättesvårt. Båda hästarna stod för fantastiska insatser i semifinalerna. Bedömer man dem på de loppen kan man nästan inte nämna den ena före den andra. Ingemar håller dock Selmer som den något bättre chansen och jag kan nog hålla med honom – han blir bara bättre och bättre för varje gång han startar.

– Både Eva och Selmer tål att jobba och ingen av dem är direkt missgynnad av ett hårdare lopp. Nej, vi måste tro på dem igen. Det är det inget som pekar på att de ska vara sämre på söndag i alla fall. Och då räcker det ju en bit, säger Malin Viklund från framgångsrika Stall Ratu.

MIKAEL WIKNER/KANAL75

9 november 2017 11:59

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelStefan Melander: ”Vi får ligga lite lågt”
Nästa artikel”Första tanken var att ingen slår honom…”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.