Eftersnack V75 och Jubileumspokalen 2016

69

jubileumspokalen 2016

Det blev aldrig spännande.
Fenomenet Nuncio joggade hem segern i Jubileumspokalen på svenskt rekord.
– Jag vet inte hur man kan ha sådan tur att man hittar en sådan här polare, sa hästens ägare och tränare Stefan Melander.

Nuncio brukar få gå den tunga vägen och göra allt jobb själv. Det slapp han när han på onsdagen gjorde sitt första framträdande hemma på Solvalla sedan segern i Elitloppet. Visserligen fick han inleda i fjärdespår men sedan kunde han gå med i draget bakom stallkamraten Volstead. Tempot var högt uppskruvat loppet igenom och när Örjan Kihlström lyfte ut Nuncio till anfall vid upploppets början stegade den fantastiske hingsten enkelt ifrån sina femåriga kullkamrater.
– Det är riktigt skönt när man viker ut och känner att det är klart, sa Kihlström.
Segertiden 1.10,7 över 2 140 meter med autostart är svensk rekord för utländska hingstar och valacker, och den tiden gick Nuncio med till synes gott om krafter i behåll.
– Det är väl ingen som springer 1.10,7 oberörd men han hade kunnat sträcka mer på sig om det hade behövts, sa Kihlström.
Segern var Nuncios 33:e i 49:e starten och han har fortfarande aldrig varit sämre än trea.
– Alla ord har egentligen redan sagts om hästen…han är fantastisk! Han är grym, så cool, superintelligent och vet precis vad det handlar om, sa Stefan Melander.
Förstapriset i Jubileumspokalen uppgår till en miljon kronor och därmed ståtar Nuncio med 23 931 376 kronor på vinstkontot. Inte illa för en häst som kostade 50 000 kronor på auktion som ettåring.

Glädjetårar efter andraplatsen
Jim Oscarsson tränade Nuncio åt Stefan Melander i USA när hästen var två år. I stallet stod då också Explosive de Vie. Nu fick Jim och hans fru Susanne se sonen Kevin styra in Explosive de Vie till andraplatsen bakom Nuncio.
– Jag vill krama hela världen, sa Susanne.
– Jag är så stolt och glad så jag kan inte beskriva det, sa Jim.
Även Kevin var av förklarliga skäl nöjd.
– Jag är rätt varm inombords. Det är väldigt stort att få chansen att köra det här loppet och att det sedan stämde varje steg av loppet var väldigt kul.
Tredjeplatsen tog Reijo Liljendahls Fire To The Rain och Ulf Ohlsson.

Världsrekord av French Laundry
I Big Noon-Pokalen stod två andra av Stefan Melanders USA-importer i fokus. Storfavoriten Cruzado Dela Noche krossade många V75-spelares dröm om sju rätt när han galopperade bort sig från start. Istället slog French Laundry till med karriärens första seger på svensk mark när han invändigt spurtade förbi ledande Tango Negro på 1.11,7 – världsrekord för fyraåriga hingstar och valacker över 1640 meter med voltstart.
– Det största problem var egentligen när jag skulle gå till attack och inte kunde ta ut honom. Han krånglade och det hade tagit för lång tid att få ut honom så jag fick gå invändigt istället, sa Kihlström, som också satte dit Roger Walmann-tränade talangen Caddie Lisieux i Wallenius Cup för treåriga ston.
Hästen kom närmast från ett galoppmisslyckande i uttagningarna till E3 men nu höll hon ordning på benen och när hon fick anfallsorder från tredje par utvändigt avgjorde hon till överlägsen seger på 1.11,3 – årets snabbaste segertid av en svensfödd treåring.
– Det är något extra där alltså. Hon gör det väldigt lätt trots att hon går en så bra tid, sa Kihlström.
Toppkusken nöjde sig inte heller där. I Queen L:s lopp satt han bakom Daniel Redén-tränade vinnaren Bostonz Credit.

Anna Mix enorm Europamästare
I European Championship for Mares fick Solvallapubliken se prov på fransk råstyrka. Sofia Aronsson-tränade sexåringen Anna Mix blev hängande i fjärdespår genom första sväng, fortsatte framåt i tredjespår och kom ner utvändigt om ledaren först efter ett varv. I ledningen satt Some Summit som forcerats fram från bakspår. Dessa två gjorde sedan upp i en ursinnig tvekamp där fransyskan Anna Mix, trots ett extremt tungt lopp, satte nosen först.
– Hon är helt enastående. Man använder tyvärr det ordet lite för ofta men det är helt otroligt det hon gör, jag är rörd av hennes insats, sa segerkusken Erik Adielsson.

Tredje raka för Stig H
Stig H Johansson gjorde sitt årliga kuskframträdande på hemmabanan i kuskmatchen Ahlsell Legends. Från innerspår tog han hand om ledningen med Robert Bergh-tränade Michelangelo Ås och trots att Giampaolo Minucci såg till att hålla tempot uppe utvändigt med Pepe di Jesolo lyckades Stig H ta hem prestigeloppet för tredje året i rad.
– Jag har haft de bästa hästarna också men det är kul att vinna och känna lite på tävlingsspänningen igen, sa tränarlegendaren.

V75-jackpot på lördag
Diamantstoets final rundade av V75-omgången och där tog Håkan K Persson-tränade Gunell Palema en övertygande seger med Erik Adielsson i sulkyn. Det gjorde att sjurättsutdelningen landade på 2 842 kronor. Sex rätt gav 44 kronor och femrättspotten går vidare till lördagens omgång då jackpot och E3-finaler väntar i Örebro.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.