Eftersnack V75 Solvalla 14 november

22

eftersnack v75 solvalla

Han fick kämpa, men än en gång visade han sig bäst. Nuncio.
Ett femomen – åtminstone om man frågar Stefan Melander själv.
– Jag vill nästan kalla honom ett fenomen, eller nästan. Han är ett fenomen, var orden Melander fick ur sig efter segern.

Han köptes för 7 000 dollar, eller cirka 55 000 kronor, som ettåring i födelselandet USA. Allt efter det är en saga. 26 segrar senare och dryga 18 miljoner kronor intjänade sätter nu Nuncio med största sannolikhet punkt för året. Detta efter att ha vunnit Solvalla Grand Prix-finalen under lördagen efter en minst sagt imponerande seger. Trots stentuff inledning för att komma till ledningen svarade han Daley Lovins försök att ta sig förbi den sista biten.
– Jag gav hästen ett otroligt tufft lopp i dag, men jag kände inte att jag hade något val med tanke på var vi hamnade. Sedan vann han ganska säkert, även om jag måste ge beröm till Daniels häst, som kämpade väldigt tappert, det syntes. Nu tror jag inte det får bli några fler starter för i år, sedan får vi se vad som händer. Kanske var det här slutet och att han får gå till avel. Nejdå, men man vet aldrig, det är svårt att bestämma sig. Det skulle väl inte förvåna om det blir någon start till i år heller, i alla fall inte om man känner mig, sade Melander med ett finurligt leende.
Segern var värd 400 000 kronor och tiden blev 1.12,2/2 140 meter autostart.
Just ordet fenomen kanske inte Daniel Redén har använt sig av om Delicious U.S, men väl många andra superlativ. Efter att ha utklassat sina konkurrenter i gulddivisionens final kommer frågan. Blir det något Frankrikeäventyr i vinter?
– Det där får hästen avgöra helt och hållet. Hon såg väldigt läcker ut i dag och det är fantastiskt härligt att se hästen så löpglad. Hon älskar det här med att tävla. Jag har hela tiden trott att hästen skulle bli bra, men att hon skulle bli så här bra, det kunde jag knappt drömma om. Frankrike lockar, men det är inget beslut jag tar än på ett tag. Hästen måste må bra, det är det absolut viktigaste. Nu siktar vi mot ett lopp om en och en halv vecka här på Solvalla, så får vi ta det därifrån, sade Redén.
Örjan Kihlström som körde behövde inte göra speciellt mycket. Med bakvänt körspö, helspända tömmar och lugnt kroppspråk korsades mållinjen på tiden 1.12,8/2 140 meter autostart.
– Man blir varm i hela kroppen när man kör henne, det är bara att njuta. Det är en helt makalös häst och det är bara att tacka Daniel för att jag får chansen, så mycket mer finns inte att säga, sade stjärnkusken efter segern som var värd 250 000 kronor.

 

Dagssnabbast – i silver
Snabbaste tiden i dag kom inte i Solvalla Grand Prix, inte heller i gulddivisionen. Raskast sprang Sauveur – i silverdivisionen. Hästen lär hävda sig i bra mycket tuffare sammanhang nästa år, för nu väntar vila följt av tung träning.
– Jag hade på känn att det skulle bli en jobbig resa i dag, men hästen är grym. Redan varvet från mål kände jag att det var klart och den känslan är enorm alltså. Nu är planen att hästen ska få ta det lugnt i två-tre veckor och sedan får han träna på i vinter och bygga upp sig ytterligare. Han har bara gjort 23 starter och ett utlandsäventyr tycker jag inte känns rätt gentemot honom. Vi får sikta på Prix d’Amerique 2017 istället, sade en sprudlande glad Åke Lindblom.
Tiden då? 1.11,5/2 140 meter autostart, sju tiondelar snabbare än Nuncio sprang och hela 1,2 sekunder fortare än Delicious U.S. Vad månde bliva…

 

Höga berg och djupa dalar
För sex månader sedan var han på väg att avlida i tarmvred, Global Respons. Under lördagen stod han som vinnare av 200 000 kronor i klass II-finalen. Tillsammans med Björn Goop gjordes ett avgörande drag på sista bortre långsidan då man svepte till ledningen från andra utvändigt.
– Det bet överraskande bra och när vi väl hade fått upp farten var det bara att fullfölja attacken. Jag fick gå lite på känsla i dag och det gick vägen, vilket givetvis är roligt, sade Sveriges ledande körsven efteråt.
Tränar hästen gör Stefan Persson och skötare är Linda Persson, tillika tränarfru.
– Till att börja med är jag glad att hästen lever. Det ska egentligen inte gå att bli så här bra efter en så allvarlig operation, men han bevisar motsatsen. Det är fantastiskt allting, sade en märkbart tagen skötare efteråt.
Mellanrubriken stämmer in bra på Orakel Face också. I september var han med i Svenskt Travderby, det tuffaste loppet för fyraåringarna. Efter det har det blivit tre galopper, men i klass I-finalen fick han revansch. Adrian Kolgjini gav hästen en fin resa och det tackade han för genom att gå undan till säker seger.
– Man känner sig aldrig säker med den här hästen. Han är lite speciell och faktum är att det var nära galopp innan start i dag och därför tappade jag också lite position. Sista 100 förstod jag att vi skulle vinna, men det gäller fortfarande att vara fokuserad och be hästen gå hela vägen in, annars blir han ofokuserad och rullig, vilket kan leda till galopp, sade Kolgjini.

I övrigt…
…visade sig Usain Henna bara bäst i den inledande avdelningen. Hästen visade kämparanda och krossade storfavoriten Takethem, trots att han fick gå utvändigt om sin värste konkurrent.
– Man får nästan gå tillbaka till grekiska eller nordiska mytologin för att hitta någon med lika bra inställning som Usain Henna. Det är makalöst, sade tränare och kusk Oskar Svanberg om sin stjärna.
…lyckades Peter Untersteiner hitta en riktigt bra position tillsammans med Felicia V.E, trots ett byngligt utgångsläge. Duon fick fina ryggar under vägen och visade sig starkast över upploppet i V75-4.
– Det har inte varit någon enkel resa med henne. Det var mycket galopper i början, men mycket tack vare skötare Annas (Levin reds anm.) arbete har hon blivit allt mer säker på sig själv, sade Halmstadtränaren.
…delade V75-raden 4-9-8-15-5-9-4 ut 2 474 kronor till de med su rätt. Sex rätt gav 39 kronor medans det blev jackpot på fem rätt. Det innebär att 21 049 569 kronor går vidare till nästa veckas omgång som hålls i Norge, på Bjerke travbana. En ensam vinnare kan där kamma hem 48 miljoner kronor.

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.