Eftersnack V75 Umåker med Guldbjörken 2019

96

Eftersnack V75 Umåker med Guldbjörken 2019

En av världens bästa kuskar.
Bakom en travare topp tre i världen.
Det gick som det gick i Guldbjörken på Umåker på lördagen – seger för Propulsion på nytt banrekord efter en tung löpning.
– Jag vet ju hur tuff han är sista biten och var aldrig orolig, sa Örjan Kihlström.

5 925 personer såg de soliga tävlingarna på Umåker på lördagen och duellen i uttagningsloppet till Olympiatravet.
Daniel Redén hade inte startat sin stjärna sedan femteplatsen i Prix d’Amerique i januari och det var en ringrostig världsartist som äntrade banan i Umeå.
Dramatik blev det före loppet då Propulsion ryggade för vattenbilen och trampade av sig en sko i uppvärmningen och ytterligare en sko rök i provstarterna innan loppet.
Tränaren Daniel Redén fick jobba i smedjan och tiden blev knapp vilket gjorde att Robert Bergh ändrade taktik till loppet.
Bergh svarade envist ledningen med Muscle Hustle när favoriten kom farande 1500 meter från mål. Första 1000 passerades på snabba 1.11,4 och Bergh drog tufft och hårt under slutrundan.
Örjan Kihlström tog det lilla lugna på utsidan och tog sig tid att gå ner i ledarens rygg genom den sista kurvan med världsstjärnan Propulsion.
– Nej, jag trodde väl aldrig att vi skulle förlora. Men han är smått flegmatisk i loppet och Robbans häst ser ut som att han joggar i den där farten. Så hade jag aldrig kört Propulsion tidigare hade jag kanske blivit orolig, sa Örjan Kihlström efter segern på nya banrekordet i Umeå, 1.11,3 över 2140 meter med autostart.
Muscle Hustle klar tvåa och stark mot övermakten efter ett rolig satsning av Robert Bergh.

”Hade varit kört annars”
Propulsion blir stor favorit i Olympiatravet på Åby sista lördagen i april. Hästen är dessutom inbjuden till Elitloppet i maj hemma på Solvalla.
Daniel Redén var framför allt hovslagare den här lördagen i Umeå.
– Så jäkla skönt. Prova och stå där och slå fast skon på hästen och du nästan inte har något att spika i, och så står det en ekipagekontrollant och säger en minut till start. Det finns inte att han ska vinna med det loppet! Vilken djävla häst det är, jublade Daniel Redén.
Men det var aldrig tal om att stryka Propulsion berättade tränaren.
– Han behövde det här loppet för att vara med i Olympiatravet. Det hade varit kört annars. Det är hans sista säsong och jag har tränat mycket hårdare och måste få honom att lyfta ännu mer. Visst…stilen kanske inte var fläckfri i dag men det kommer att bli mycket bättre, sade Daniel Redén.

Redén även i Berths lopp
Daniel Redén och Örjan Kihlström tog hem de två största loppen på Umåker. I dagens näst största löpning Berth Johanssons Memorial vann Son Of God utan att behöva visa botten.
Örjan Kihlström kom fram i tredjeparet utvändigt och kunde köra rakt fram när konkurrenten framför galopperade under slutrundan.
På den sista bortre långsidan drog Erik Adielsson hårt framme i ledningen med skrällen Hotshot Luca och ryckte undan tillsammans med Transcendence.
Kihlström kunde dock relativt enkelt jaga ikapp och väntade sedan till upploppets början med attacken och Son Of God kunde lugnt och städat ta sig förbi.
– Han gick ju bra redan i fjol och hävdade sig bra i tuffa gäng. Men det här var en väldigt lovande årsdebut och det ska bli intressant att se vad kan uträtta i år. Vi fick en fin resa men han avgjorde ju på ett fint sätt och hade tussarna kvar i mål, sa Örjan Kihlström.
200 000 kronor var segern värd. Segertiden skrevs till 1.12,3 över 2140 meter med bilstart, ett rekord för loppet vikt för femåringar.
Fredrik B Larssons storfavorit Milliondollarrhyme galopperade i den sista kurvan.

”Månprinsen får se upp”
Björn Karlsson är tränare på grannbanan Solänget tolv mil söderöver från Umeå och har siktat på kallblodens elitlopp Elitkampen i ett par års tid med Tangen Haap.
Läget var sämsta tänkbara i Vårbjörken över 1640 meter men det var inget snack. Karlsson hittade tidigt tredje utvändigt med Tangen Haap och vred på i tredjespår genom den sista kurvan med hästen som ägs av ishockeytvillingarna Sedin.
En svepning i den högre skolan.
– Som det känns nu får Månprinsen A.M. och Lome Brage se upp över 1600 meter. Jag hoppas att jag får en inbjudan nu till Elitkampen, sa Björn Karlsson.

Toppspurt av hemmahäst
Lilla spurtkanonen Mr Golden Quick ordnade en bejublad hemmaseger i silverdivisionen tillsammans med Magnus A Djuse.
Hästen som tränas av Mika Haapakangas på Umåker svarade för dagens mest imponerande insats. I den sista kurvan var det sex-sju längder fram till bortflyende Island Life men Mr Golden Quick flög som vanligt lågt över upploppet och tog segern på målfoto. Imponerande i hästens sjätte seger på V75. Segertiden 1.13,1 över 2640 meter med bilstart.
En liten hemmaseger blev det även i det avslutande bronsdivisionsloppet. Ulf Ohlsson tog de rätta vägarna med Hierro Boko från spåret längst ut på vingen. Halmstadproffset Marcus Lindgren växte upp i Umeå och tränar hästen.
Det har krånglat mycket för sjuårige valacken Twice Kronos i livet. På lördagen kom karriärens fjärde seger i blott åttonde starten i klass II-loppet på Umåker för Petter Lundberg.
Det blev helfinskt i klass I-försöket i form av Roberto Diver och kusken Iikka Nurmonen. Ossi Nurmonen, pappa till den unge kusken, tränar sexåringen i Kuopio.
Sju rätt på V75 betalade 17 090 kronor, sex rätt 217 kronor och fem rätt 27 kronor.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelBjörn Goop körde sina första lopp efter uppehållet
Nästa artikelPeter Untersteiner fick sitta och brottas lite

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.