Eftersnack V86 och Derbykvalen 2016

22

derbykvalen 2016

Hästen gjorde vad alla förväntade sig.
Vann.
Något rivigare lopp och större kvaldramatik var det långtifrån frågan om när den store favoriten i Svenskt Travderby – Readly Express – grejade finalbiljetten på Jägersro med en tillbakalutad Jorma Kontio bakom sig.

Onsdagskvällens V86-omgång på Jägersro var speciell med idel uttagningslopp till Svenskt Travderby och Derbystoet på programmet.
Sammanlagt 24 platser i de båda finalerna skulle fyllas och de två först placerade hästarna i vardera försök tog sig vidare till finalerna söndagen 4 september.
Många har ropat om att Readly Express är Europas och kanske även världens bäste fyraåring. Timo Nurmos häst har visat oerhörd styrka i tidigare lopp och imponerat – men när det gällde som mest behövde hästen inte anstränga sig så mycket.
Jorma Kontio lät favoriten trampa igång i säkerhetsfart från start. Efter att ha glidit till ledningen efter 500 meter fick Readly Express sedan bestämma farten fullständigt och kunde sticka undan enkelt.
Sparade krafter till finalen för ägarna Brave AB & Bro Byggnads häst.
– Han kändes fin hela vägen och sprang med öronen framåt på upploppet. Hoppas att han är lika fin i finalen, sa Jorma Kontio.
En final med två miljoner kronor i förstapris

”Där rök den derbychansen…”
I blott nionde starten i livet bombade Isor Håleryd hem det första uttagningsloppet till Svenskt Travderby på 1.12,5 över 2640 meter. Hästen var het och tog sig till ledningen först efter 600 meter.
Utvändigt höll likaledes hete Farzad Boko uppe tempot men kunde ändå knipa andraplatsen en bit bakom för Roger Malmqvist.
Peter Untersteiner medgav att han inte hade trott på chans när klockan visade 1.10,5 första varvet.
– Där rök den derbychansen tänkte jag – men hästen räddade mig. Det är inte många gånger det räcker till seger med sådana öppningar. Hästen är helt fantastisk, sa Halmstadtränaren.

En stark Pajas
Christoffer Eriksson körde som han satt bakom bästa hästen i det tredje uttagningsloppet – och gjorde det nog också.
1300 meter från mål hade Pajas Face fått runda till positionen utvändigt ledaren och kusken förivrade sig inte. Pajas Face avväpnade ledande Target Kronos i mitten av upploppet och höll även undan för i rygg ledaren gående Angle Of Attack.
– Med facit på hand var det en kanonstyrning. Men jag bara måste göra något eftersom det gick alldeles för långsamt, sa Eriksson om hemmatränaren Lars I Nilssons bidrag i finalen om lite drygt två veckor.
Lutfi Kolgjinis satsning med ett sto i den öppna klassen resulterade i en finalplats. Pasithea Face forcerades till ledningen efter 600 meter och höll ett högt tempo med 1.13,5 på varvet.
Bakom satt Johan Untersteiner med Day Or Night In. Ekipaget hakade enkelt på när Pasithea Face fick rycka undan i den sista kurvan och 75 meter kvar hade röd kusk tagit sig förbi en tapper ledarinna.
– Det här var som jag kört loppet i badkaret. Vi kunde inte få ett bättre lopp, sa Johan Untersteiner.

Nurmos andra finalist
Timo Nurmos kunde räkna in sin andra derbyfinalist i Ceasar Sisu som Örjan Kihlström lotsade in från tredjeparet invändigt i ett lopp som inleddes på 1.07,0. Tvåa Halmstadamatören Roger Perssons Zoko Lane körd av Thomas Uhrberg.
Roger Walmanns Heavy Sound kompletterade derbyfältet I det sista uttagningsloppet. En riktigt fin insats av hästen som kördes av Kenneth Haugstad.

I övrigt noterade vi att…
Otrobanda och Peter Untersteiner ledde från start till mål i det första av två uttagningslopp till Derbystoet på V86-kupongen. En revansch för den knappa förlusten i Drottning Silvias Pokal. Galopp för betrodda Spoil Me.
… Per Nordström hade satt Darling Hornline i ett fint skick i det andra uttagningsloppet till Derbystoet och visade att han hade täckning för sin optimism på förhand. Efter 600 meter nådde man ledningen och Darling Hornline behöll spänsten till mål.
…Robert Bergh tränar den troliga favoriten i Derbystoet. Timbal hade inte startat sedan i april sedan hon skadat sig lätt i hagen men avgjorde trots detta resolut från dödspositionen. Med ett lopp i kroppen kommer Timbal ännu bättre rustad till den stora uppgiften om drygt två veckor. In Toto Sund (Daniel Redén), Princess Face (Lutfi Kolgjini) och Tunika (Tomas Malmqvist) var de andra försöksvinnarna i stonas uppgörelser utanför kupongen.
…utdelningen på åtta rätt på V86 blev 7 069 kronor, sju rätt 114 kronor och sex rätt 17 kronor.

Föregående artikelInga kallblod på V75 för Verbeeck
Nästa artikelVilka Derbyvinnare får vi 2016?

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.