Elitloppet 2014: Goops största ögonblick som kusk!

250

goop vinnare av elitloppet

Björn Goop vann Elitloppet med Timoko, 37-åringens största ögonblick som kusk. Foto av LARS JAKOBSSON

Kort före mål höjde Björn Goop vänsterarmen, kastade körspöet och knöt näven.
Triumfen i Elitloppet med Timoko är 37-åringens största ögonblick som travkusk.
– Just när man går över mål är det en sådan där eufori som är obeskrivbar, man fattar…men fattar ändå inte riktigt. Det är en dröm som går i uppfyllelse, sa en mycket rörd segerkusk.

Björn Goop har vunnit flest travlopp i Sverige de senaste tio åren. Med fler än 5 000 segrar på sitt cv, och nästan exakt 20 år efter sitt första lopp och första seger bakom Scotch Ville på Axevalla, fick han vinna loppet han drömt om. Elitloppet på Solvalla.
I historieböckerna står det visserligen att Björn Goop vann Elitloppet 2006 med sin favorithäst Conny Nobell, men den gången var han bara trea i mål och fick segern i efterhand sedan det visat sig att både ettan och tvåan i mål tävlat med otillåtna medel i kroppen.
Nu vann han på riktigt och fick uppleva den triumfmarsch som alla aktiva inom travsporten drömmer om.
27 357 personer på plats på Solvalla denna soliga majsöndag hyllade som alltid vinnaren av Elitloppet stort.
– Det här går inte upp mot något annat i travvärlden, det gör det inte. Det finns Prix d’Amerique, det finns Meadowlands, men 27 000 enorma fans som hyllar alla hästar, alla kuskar och alla tränare. Det finns ingen annan sport som kan erbjuda det här. Och att just jag får vinna det här loppet i dag, något som jag drömt om, något som vi i hela familjen drömt om hela tiden, på rätt sätt, det är fantastiskt, sa Björn Goop i segerintervjuen i vinnarcirkeln.

En taktisk triumf
Elitloppsfinalen blev en taktisk triumf för Björn Goop som högg direkt när han fick chansen att ta ledningen och taktpinnen med franske stjärnan Timoko.
Väl i spets var det Björn Goop som bestämde tempot och han tilläts köra så lugnt som 1.10,7 första varvet. Redan där var konkurrenterna i praktiken schack matt. Det spelade sedan ingen roll att Örjan Kihlström och Panne de Moteur (som tangerade Europarekordet på 1.08,9 i sitt försök) fick luckan från rygg ledaren. Timoko hade sin speed sparad och höll undan mycket enkelt i den snabba avslutningen.
Segertiden i finalen blev 1.09,5 över distansen 1609 meter, autostart. Panne de Moteur klockades till 1.09,7 som tvåa, medan Delicious U.S. kom i mål på 1.10,0 som trea.

Skulle vara bättre i finalen
Även i försöket svarade Björn Goop för ett mästarnummer i sulkyn, han litade på sin häst och när det kördes för fullt på många andra händer genom slutsvängen satt han kall i andra par utvändigt. Men när finalbiljetterna skulle delas ut på upploppet var det inget snack och Timoko avgjorde med en mycket gedigen spurt och vann på 1.09,9.
– Bara för att man vinner ett försök behöver det inte betyda att man har bra chans i finalen, men den här hästen är bara bättre hela tiden. Det kändes väldigt öppet inför finalen men jag visste att jag hade en häst som skulle vara bättre i finalen, för det var han förra året, sa Björn Goop som i fjol blev trea i Elitloppet med den franske hästen.
Segern i Elitloppet var värd tre miljoner kronor och försökssegern 250 000 kronor. Därmed har den sjuårige hingsten, som tränas av holländaren Richard Westerink i Frankrike, tjänat drygt 23 miljoner kronor i karriären.
– Han är en häst som såklart är utav det vanliga. Han är en kejsare. Han vinner alla bataljer, han vinner alla krig och kommer alltid tillbaka, sa Björn Goop.

Lars-Ove Pettersson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelGlädjetårar efter Lilla Elitloppet
Nästa artikelDagens Dubbel Färjestad 26/5-2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.