Elitloppet 2020 kommer att köras

42

Elitloppet 2020 kommer att köras

Elitloppet kommer att genomföras som vanligt sista söndagen i maj.
Det meddelar Solvalla i ett pressutskick på tisdagen.
– I dagsläget pekar det mesta på att vi får arrangera elitloppshelgen utan publik, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg.

 Elitloppshelgen på Solvalla är svensk travsports största publikfest och ett av världens absolut ledande arrangemang för sulkyhästar.
Men likt resten av samhället påverkas av coronaviruset så kommer mycket att se annorlunda på Solvalla sista helgen i maj.
En sak verkar alla fall bli som vanligt – att hästarna springer runt banan och Elitloppet får en vinnare.
På tisdagen kom Solvalla med beskedet att man räknar med att köra Elitloppet 31 maj, men med all sannolikhet inför stängda läktare och med en betydligt mindre internationell prägel än brukligt.
– Vårt beslut är taget med reservation för att läget i vårt samhälle inte förvärras och att förutsättningarna därför förändras. I dagsläget pekar det mesta på att vi får arrangera elitloppshelgen utan publik. Självklart hoppas jag att vår fantastiska publik kan vara på plats, men om de gällande förutsättningarna hindrar det så kommer ändå elitloppshelgen att genomföras. Definitivt beslut i publikfrågan fattar vi den 4 maj, säger Jörgen Forsberg.

Sweden Cup skrotas
Solvallas sportchef Anders Malmrot är ansvarig för inbjudningarna till Elitloppet och kan meddela några förändringar kring tävlingsprogrammet.
En är att ”lilla Elitloppet” Sweden Cup, skrotas. En annan att prispengarna sänks i Harper Hanovers lopp och Montéeliten.
– Det beror på att det är lopp som normalt har många internationella deltagare, men som i år främst blir en uppgörelse bland svenska hästar, säger Anders Malmrot.
Just hur man ska ställa sig till inbjudningarna av utländska ekipage till själva Elitloppet är förstås en knivig fråga.
Travsporten i hela Europa, Sverige undantaget, har stått still sedan en månad tillbaka. På tisdagen meddelades från danskt håll att man återupptar tävlandet 20 april, nu återstår att se om andra stora travnationer följer efter eller förlänger sina tävlingsstopp.

Inga resebidrag eller flygplan
Klart är i alla fall att Finlands största lopp Finlandia Ajo inte kommer att avgöras 10 maj och den friplats till Elitloppet som vinnaren skulle få kommer det istället att tävlas om på Solvalla.
– Segraren av Meadow Roads lopp på Solvalla den 13 maj kommer att bli inbjuden till Elitloppet. Sedan tidigare ingår även Paralympiatravets final på Åbytravet 25 april och Prins Daniels lopp på Gävletravet 23 maj bland de direktkvalificerande loppen, säger Anders Malmrot som innan pandemin bröt ut hann göra en inbjudan, till italienske Vivid Wise As.
– Om den kan ta sig från Italien och komma till Sverige så är den absolut välkommen. Det är inga restriktioner från Solvalla, vi följer myndigheterna och deras restriktioner, vi ställer inga egna regler. Utländska ekipage är välkomna om de har möjlighet att ta sig hit. Men som förutsättningarna ser ut så är budgeten helt annorlunda. Vi erbjuder inga resebidrag, vi har inget flygplan från Frankrike.
Malmrot berättar vidare att han inte kommer att dela ut några inbjudningar förrän efter Paralympiatravets final och att Elitloppet sannolikt kommer att få en ovanligt blågul prägel i år.
– Det blir svårare för ett utländskt ekipage att bli inbjudet eftersom de inte har några lopp att tävla i. Det ska till något alldeles extra i kvalitetsväg av den hästen sedan tidigare för att den ska bli inbjuden utan att ha visat någon prestation.
Förstapriset i Elitloppet på tre miljoner kronor kommer att stå fast.

Föregående artikelFem tippar V75 till Umåker 18 april 2020
Nästa artikelDanmark travar igång om en vecka

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.