Elitloppshelgen blir ännu häftigare

81

Elitloppshelgen blir ännu häftigare

Elitloppshelgen blir ännu häftigare.
Solvalla höjer prispengarna med drygt två miljoner kronor under årets största travfest.
– Jag har gått igenom vilka lopp som behövde en ansiktslyftning, säger banans sportchef Anders Malmrot.

Prix d’Amerique är avgjort.
Nu börjar nedräkningen mot Elitloppet.
På torsdagen släppte Solvalla nyheten att man höjer prispengarna i flera lopp under sista helgen i maj.
Den största ökningen kommer i Harper Hanovers lopp där förstapriset höjs från 500 000 till 900 000 kronor. Något man hoppas ska locka ”franska kanoner” till styrkeprovet över tre varv.
– För mig är Harper Hanovers statussymbolen för hela lördagen så det var något jag punktmarkerade så fort jag tillträdde. Det märktes också när jag var nere i Paris i helgen att intresset blev betydligt större när man kunde säga att förstapriset är ”100 000 euro”, säger Anders Malmrot som passade på att knyta många nya bekantskaper under sin första Prix d’Amerique-helg i rollen som ”elitloppsgeneral”.
– Det som slog mig mest är hur otroligt stort och respekterat Solvalla är utomlands. När man kommer till Vincennes och blir presenterad för nya människor så inser man verkligen hur ärofyllt det är att representera Solvalla och Elitloppet.

Pengar till alla i finalen
I elitloppsfinalen står förstapriset på tre miljoner fast, men man lägger på ytterligare 750 000 kronor till placeringarna bakom.
– Det är skalan i finalen som har rättats till. Den fallande skala som varit sedan man höjde förstapriset tycker jag inte att man ska ha i en elitloppsfinal, nu fixar vi det.
Det innebär att tvåan får 1,5 miljoner kronor, trean 750 000 kronor och så vidare. Dessutom blir det prispengar till alla hästar som tar sig i mål ner till 40 000 kronor till åttan.
– Fullföljer man en elitloppsfinal så förtjänar man belöning, det är min bestämda åsikt, säger Malmrot som dessutom dubblat prispengarna i Montéeliten som får 300 000 kronor i förstapris.
– Jag tycker att det har vuxit fram till ett riktigt häftigt lopp. Det brukar alltid dyka upp någon bra fransman och jag drömmer om att få hit Arlington Dream som verkligen fick mig att höja på ögonbrynen i helgen. Jag vet att hästens tränare Philippe Allaire siktar på att komma till Solvalla med flera hästar.
Totalt blir det 2 171 500 kronor extra under elitloppshelgen 25-27 maj jämfört med i fjol.
Det innebär att prisbudgeten uppgår till 20 480 350 kronor.

Inget direktplan från USA
Vad gäller logistiken så blir det ingen fortsättning på de senaste två årens upplägg med ett direktplan från USA till Sverige.
– Nej, vi går tillbaka till det upplägg som vi hade innan och innebär att det går ett plan från Nordamerika till Europa, men jag vet inte till vilken flygplats ännu.
Gör det att vi inte ska räkna med några hästar från Nordamerika i år?
– Det blir nog svårare att få hästar till ramloppen, men intresset där han ju inte varit så stort trots direktflyget. Vad gäller elitloppshästar så hoppas jag att vi kan locka hit intressanta hästar ändå. En möjlighet skulle kunna vara att de som kommer från Nordamerika kan lastas om på Frankrike-planet, men det är för tidigt att prata om detaljer kring det.

Hoppas på Bold Eagle
Att det blir ett plan från Frankrike med tolv platser är däremot klart och drömmen är förstås att få se Bold Eagle i ett revanschmöte med redan inbjudne Prix d’Amerique-vinnaren Readly Express.
Kretsen kring hästen med ägaren Pierre Pilarski i spetsen satte redan i somras upp ett tävlingsschema för 2018 där Elitloppet ingick.
Sedan dess har den franske travkejsaren fått kronan lite på sned och planen ändrats, men i en intervju för franska publikationen Province Courses på onsdagen så säger Pilarski att han fortfarande vill komma till Solvalla.
– Jag talade kort med Pierre Pilarski genom hans agent på Vincennes. De var förstås besvikna direkt efter att de förlorat Prix d’Amerique, men jag fick inga indikationer att de säger nej till Elitloppet. Jag hoppas få tala mer om saken i samband med Prix de France. Bold Eagle var en fantastisk attraktion förra året och för mig är han i allra högsta grad med diskussionen även i år, säger Anders Malmrot som redan börjat känna elitloppspulsen.
– Ja, vi släpper biljetterna till restaurangerna på måndag så det märks på trycket att något är på gång.
Har du något stalltips på hur man ska få tag i en biljett?
– Nej, det finns inga genvägar. Gå till elitloppet.se och häng på låset 9.00, säger Anders Malmrot


Övriga höjningar av prispengar under elitloppshelgen:

• Treåringselitens förstapris höjs till 400 000 kronor. Total kostnad för loppet går från 581 500 kronor till 768 000 kronor.
• Fyraåringseliten för stons förstapris höjs till 300 000 kronor. Total kostnad för loppet går från 498 500 kronor till 581 500 kronor.
• Treåringseliten för stons förstapris höjs till 200 000 kronor. Total kostnad för loppet går från 301 500 kronor till 403 500 kronor.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikel”Han ska med tidigt som fan på kupongen”
Nästa artikelInför V75: Heta chanser i V75-jackpoten

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.