Emelie, 29, tillbaka efter skräckskadan

41

Tillbaka efter den svåra olyckan.

29-åriga Emelie Knutsson skadade sig allvarligt i samband med ett montélopp i fjol men är nu fit for fight igen.

På lördagen kan Emelie och pappa Kent slå till med hästen Camp Nou i V75 i Örebro.

En tisdagkväll i november förra året låg hon medvetslös på banan efter ett fall från en häst. Hästen Emelie Knutsson red snubblade till i starten av ett montélopp på Axevalla och hon åkte i backen och slog i ansiktet med våldsam kraft.

Efter några månader i stillhet var hon tillbaka i sadeln i mars igen.

– Jag har aldrig känt obehag inför tanken på att rida men blev ju tvungen att ta det extra lugnt ett tag. Efter smällen sa läkarna att jag skulle avstå tävling i några månader med tanke på att jag var medvetslös i några timmar och fick hjärnskakning, säger hon.

För någon vecka sedan kom den första segern efter comebacken för 29-åringen med licensen på Vaggerydstravet. En seger i ett breddlopp med Claes Svenssons Holy Heart.

”Har inga problem”

– Det har inte handlat om några större lopp för mig under våren men det var ju en seger ändå och den satt jäkligt skönt. Jag har ju ridit lite åt andra i några starter för att komma igång. Vi kvalar en egen montéhäst på fredag och jag satsar igen. Jag tycker att det är jättekul att tävla och känner att jag har rutinen med mig. Får jag bara rida lite bättre hästar framöver känner jag att jag ska kunna vara med ”på banan igen”, säger Emelie Knutsson som tillhörde montéeliten i Sverige för några år sedan.

Inga men alls efter olyckan?

– Nej, jag mår jättebra och har inga problem, och det är jag jättetacksam för. Man ser ju vilka krafter som är i omlopp. Jag har nog haft min tur i livet kan man säga.

Jobbar du med hästarna som vanligt igen tillsammans med pappa Kent?

– Vi har ett mindre stall och jobbar hela familjen med hästarna. Sedan arbetar jag halvtid som konditor också, i Nässjö. Jag tycker att det är kul att syssla med lite annat för att få distans till travet.

”Lite speciell häst”

På lördagen har ni femårige Camp Nou (V75-2) till start i Örebro. Det är ett så kallat lördagslopp där Johnny Takter ska försöka jaga ikapp 20 meter på storfavoriten Athos Race över lång distans. En häst med udda uppsyn men en kämpe som alltid gör sitt.

– Ja, det är en lite speciell häst. Lite knubbig och lite låg så där. Pappa har kört jobben med inför det här och det är han som känner honom bäst. Camp Nou är en ganska så het häst och är inte den lättaste att köra. Men han har ju varit skitbra ihop med Johnny Takter, säger Emelie Knutsson.

Camp Nou har provat V75 två gånger på slutet. Det har handlat om fina insatser vid en andraplats i Kalmar (klass II) och en fjärdeplats i V75-finalen på Solvalla. Vad sätter du för betyg?

– Vi har varit jättejättenöjda med honom. Hästen tål ju lite olika upplägg och har fått småtuffa lopp. I finalen var det första gången han provade autostart och han var inte riktigt med bakom bilen då men gick desto bättre sedan. Johnny har varit så jäkla nöjd med honom alla gånger. Senast fick han göra jobbet själv (V86). Det blev fel när han blev av med ryggar och tvingades överta ledningen över lång distans.

Vad säger du om att stå med 20 meters tillägg den här gången?

– Han får gå bakifrån den här gången och det behöver inte alls vara fel. Han kan bli lugnare då. Det lär inte bli några ändringar i utrustningen och jag tror att han kan bli bortglömd av spelarna.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet