En andraplats som nästan kändes som en seger

181

En andraplats som nästan kändes som en seger

En andraplats som nästan kändes som en seger.
Något har felats stjärntravaren Diamanten de senaste säsongerna och Stig H Johansson har inte blivit klok på vad.
– Nu är jag väldigt nöjd med hästen, väldigt nöjd, säger den 74-årige championtränaren efter tisdagskvällens topplopp.

Händelsen det talas mest om i Sverige för dagen är tisdagskvällens duell mellan Daniel Redéns Sorbet och Stig H Johanssons Diamanten i Eskilstuna.
Två hästar som visade högform direkt i första starterna för året. Sorbet i årsdebut och Diamanten med en start (oplacerad) i januari innanför västen.
Sorbet vann loppet med Örjan Kihlström i sulkyn på den snabbaste tiden i Sverige i år – 1.09,8 över 1 640 meter med autostart.
Kihlström vann loppet från dödspositionen med Sorbet som var fantastisk och fick pressa på ledande Diamanten loppet igenom. Erik Adielsson hade en frisk Diamanten i tömmarna och ryckte undan tillsammans med vinnaren på upploppet.
Diamanten förlorade med en och en halv längd och noterade tiden 1.10,0 – vilket är den andra snabbaste tiden i Sverige i år.
– Ingen hade väl trott att det skulle kunna gå så fort den här årstiden. Nu var det bra förutsättningar med rätt så bra väder och en banan som var kanon – men det var ändå både glädjande och förvånande, säger Stig H Johansson.

Felfri dagen efter
Sjuårige Diamanten har inte fungerat de två senaste säsongerna. Hästen har haft olika problem och bland annat genomgått en knäoperation.
Ett halvt dygn har gått sedan loppet när intervjun görs. Hästen nyss undersökt av veterinär på Stora Alby.
– Med Diamanten har det ju varit lite upp och ner med skademässigt. Därför var det glädjande att han var så fin i går (tisdag) och framför allt att han var fin i dag också. Vi har mönstrat honom noga och sprungit med hästen och det fanns ingen markering överhuvudtaget. Det var positivt, säger Stig H Johansson.

”…vråltrycket Örjan satte upp”
En så pass bra häst som Björn Goops Dreammoko smög med bakom duellanterna men blev rejält frånsprungen. Känslan är att det inte är så många fler hästar i Norden just nu som hade rubbat Diamanten utvändigt än just Sorbet.
– De andra hästarna i loppet hade ingen chans i alla fall trots bättre löpningar och de slapp också det där vråltrycket Örjan satte upp. Det var ju ett fantastiskt lopp Sorbet gjorde men Diamanten var också bra. Jag kan inte se något negativt. Han travade bra och gick ju ett fantastiskt lopp också med tanke på att han inte har startat så mycket på slutet här. Jag är väldigt nöjd med hästen, väldigt nöjd, säger Stig H Johansson.

Elitloppet en senare fråga
Diamanten är en ”hockeyhäst” som till större delen ägs av Kent och Peter ”Foppa” Forsberg genom bolaget Forspro.
Stig H Johansson, en av världens genom tiderna mest framgångsrika travtränare, kanske vinner några större segrar igen med Diamanten. En häst som Robert Bergh tränade fram men blev av med i slutet av 2017 då Solvallatränaren fick ta över träningen.
Diamanten ska få tävla på men i vilka lopp det blir är mera osäkert.
– Han har lite dåligt med poäng så man kanske inte kan välja lopp hur som helst. Men vi försöker vara med i eliten naturligtvis. Det är där han hör hemma tycker jag, om han nu får hålla sig fräsch som han gjort på slutet här,
Stig H Johansson har vunnit Elitloppet på Solvalla sex gånger. Kanske kan Diamanten bli aktuell för det loppet.
– Det är väl lite långsökt med Elitloppet kanske. Nu spekulerar man ju om det blir något elitlopp överhuvudtaget. Men skulle det bli så och hästen går fram av de lopp han får – ja då skulle det väl inte vara omöjligt att jag är intresserad. Sedan om de som sköter om Elitloppet är intresserad av honom kan inte jag bestämma.

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.