En bombsäker spik? Nej, bara glöm det!

81

Klappat och klart för Nuncio. Körs till ledningen och resten är formalia.

Glöm det, jag ska ge er minst tio skäl att inte köpa grisen i säcken.

Största anledningen heter Nadal Broline, en annan är loppets grymma historia.

Jag vet inte om ni tänkt på det men Olympiatravet är lite av ett Golgata för stjärntravare: De kliver in på Åbys oval, bärandes ett otympligt kors och få är de som pallar för trycket. För de flesta favoriter slutar det med en smärtsam förlust på en arena som många gånger påminner om gladiatorernas – trots att det såg så himla bra ut på förhand.

Bara en häst har lyckats leva upp till spelarnas förtroende de senaste elva åren. Han heter Maharajah och kan vara den bästa svenskfödda hästen någonsin. Uppvisningen han bjöd på 2013 är mitt finaste olympiatravsminne. Den petade ner Varennes seger 2000, den där enorma sista kurvan, till andraplatsen. Ni minns väl långspurten Maharajah bjöd på, explosionen? Jag ogillar att svära i tryck men helvetes jävlar.

”De fega får stanna i stallet”

Nu är det Nuncios tur. Korset han kånkar på känns, inget kan ändra på historien. Att gå ut och pinka på motståndet låter sig inte göras i Sveriges största, internationella travlopp över medeldistans för den äldre eliten. Glöm det – i Olympiatravet smäller det.

Vi har sett det så många gånger, hur kuskarna (för en gång skull) slåss med knogjärn och siktar på varandras hakspetsar. Det är skyddsväst av, vare sig hjälm eller bälte och bar överkropp, om ni vill ha en liknelse. Låt de fega stanna i stallet.

Alla minns vi kriget mellan Tuomas Korvenoja, Robert Bergh och Lutfi Kolgjini 2014. Med Brad de Veluwe, Ed You och Raja Mirchi slog de varandra i sank i ett förstavarv som går till travhistorien. 1.08,4 första 1000 gick det och i det läget anföll Lutfi Kolgjini. Attack. Ha ha, helt underbart. Solvato brakade runt till vinst, jag hämtade ut till 5,11 och nu sitter jag här med en klump i halsen av lycka när jag minns hur glad Veijo Heiskanen var efteråt.

Jag har fortfarande Bergh, Kolgjini och Korvenoja på en piedestal här hemma. Tack.

Som att han inte var bekväm

Nuncio är ändå gigantisk favorit. Han ska vara det. Alla vet att han är en av världens bästa hästar och att slå honom när han sitter i ledningen är i stort sett omöjligt. Det är för övrigt samma sak om han hamnar utanpå ledaren. Därifrån vann han Elitloppet sedan Örjan Kihlström kört fram ”för att slippa ha hästar i vägen”.

Ändå, jag vill höja ett finger. Nuncio är inte på topp. Insatsen i försöket på Solvalla den 1 april var faktiskt dålig, med Nuncio mått mätt. Stefan Melander får vara hur nöjd han vill men alla vi andra stod med öppna munnar efteråt. Det var ju inget drag i honom.

Lägg till att han inte såg bra ut i provstarten före loppet så börjar kornet av tvivel gro. Jag vet att han aldrig ser bra ut, att han larvar sig i uppvärmningen och poserar likt Usain Bolt, för att sedan bli som en vrålande tiger i loppen. Men det här var annorlunda, som om han inte var bekväm.

Kanske får äta upp allt…

Som spelare säger jag därför syn, väl medveten om att jag troligen får äta upp allt när Nuncio är som vanligt igen. Men med loppets historik i bakhuvudet och Nuncios genrep vore det snudd på åtalbart att inte gå emot, eller i alla fall gardera.

Den största anledningen heter Nadal Broline. Ni såg hans spurt i försöket på Romme, hur han plockade in 30 meter på ledande Volstead (Nuncios stallkompis) över upploppet och mer eller mindre bjöd på en ljudbang över mål. Var det en JAS 39 Gripen som flög lågt över Borlänge? Är inte det förbjudet? Nej, det var Reijo Liljendahls stjärna som årsdebuterade och som dessutom kommer att vara ännu vassare nu.

Får han spara den speeden undrar jag om Nuncio har något vapen att skjuta tillbaka med? Knäar han med korset på ryggen och blir hedersam tvåa?

Har det kanske ”hänt grejer” i loppet som gör att han är mosig i benen? Känner de andra kuskarna som jag – att strupen är blottad? Att loppet inte är kört?

Svar ges kvart i sju i kväll.

V75 med Olympiatravet från Åby sänds i TV12 klockan 16.00.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet