En glad ung norrman på V75!

371

preben dagens norrman

En glad norrman.
En glad ung norrman.
25-årige travlärlingen Preben Sövik blev dagens man i Eskilstuna på lördagen.
Prisad som en av årets Stig H Johansson-stipendiater och vinnare av championtränarens eget lopp – allt inom loppet av några timmar.

Preben Sövik jobbar i Lutfi Kolgjinis stall i Malmö och blev i veckan tilldelad Stig H Johanssons stipendium för lärlingar i travet tillsammans med Oskar Kylin-Blom.
Båda framtidsmännen körde Stig H-akademiens lopp i Eskilstuna V75 – där Preben Sövik alltså slog på stort och vann med överraskningen Light Brodde.
– Att få stipendiet och vinna det här loppet samma dag. Nej, det är nästan lite overkligt!
Preben Sövik kommer från en travfamilj i norska Sandefjord. Förutom segrar som skötare till några av Lutfi Kolgjinis stjärntravare, var mottagandet av stipendiet det största han varit med om i travet innan lördagens segerlopp.
Ett ställningstagande han blev tvungen att revidera lite efter sin första seger på V75…

Beröm av mäster
Light Brodde kom fram i fjärdeparet utvändigt i loppet och svepte fältet på den sista långsidan när Preben Sövik satte allt på ett kort.
Travet flöt inte hundraprocentigt genom den sista kurvan och Kevin Oscarsson hade ett tag övertag i andraspår med Dewey Luvs Britt.
Light Brodde, endast streckad på fem procent på V75, fann emellertid rytmen igen och kontrade till seger upploppet ner.
Stig H Johansson fick dela ut pris till norrmannen för andra gången samma dag.
– Det var skickligt av Preben att hålla sin häst i trav och samtidigt inte förivra sig då konkurrenten utvändigt länge hade slag på Prebens häst, berömde Johansson.
Preben Sövik hann sätta sig tillrätta – och över mållinjen vrålades det åt fotograferna på innerplan.
– Det var nära galopp några gånger. Men jag visste att när jag väl kommit in på rakan så skulle han bli bättre. Så det var bara att försöka hålla honom i trav runt sista sväng, summerade dagens man i Eskilstuna.

”Inken” överlägsen i guld
Ett regnigt och gråkallt väder ställde till det för både folk och fä. Men spelmässigt blev det bra. Omsättningen på V75 denna jackpotdag stack upp i över 90 miljoner kronor och belöningen för sju rätt blev 165 082 kronor.
På söndagen avgörs finalerna i unghästserien Breeders’ Crown i Extra V75 på Sundbyholmstravet. Digital Ink presenterade sig denna dag i fjol då han hemförde finalen för fyraåriga hingstar och valacker.
En unghäststjärna som gick vidare som äldre i år och blev tvåa i sitt försök till elitloppet bakom slutvinnaren Timoko.
Därefter har det strulat lite. Eller ”varit grinigt” som Catarina Lundström uttryckte det.
Men i gulddivisionen var det aldrig något snack om vart segern skulle gå. Johnny Takter körde fram utvändigt ledande storfavoriten Oasis Bi redan efter 800 meter och reglerade loppet fullständigt.
– Han kan ha behövt den här säsongen på sig. Hästen är bara fem år och det är tufft att växa in i den högsta klassen, sa en lycklig Catarina Lundström.

I övrigt noterade vi…
…att Veijo Heiskanen hade laddat med fyra hästar i transporten från västkusten och vann med hästen han trodde minst på. Naglo Del Nord var bara streckad på sju procent på V75 och vann den inledande silverdivisionen trots en startgalopp modell större.
… att Johnny Takter tog en dubbelseger på V75 och ledde varje meter av treåringsloppet med överraskningen Hero Sjöhammar, tränad av Stig H Johansson.
… att Morten Waage har en ny topphäst på gång i fyraårige Bart M.M. Insatsen valacken svarade för i klass II-försöket var en av dagens bästa. Erik Adielsson var bestämd med att han ville ha ledningen och tog över efter 400 meter med storfavoriten. Vinnaren fick tryck på sig men brydde sig inte det minsta.
– Han är inte lika ”grön” som många av sina jämnåriga och håller han sig fräsch kommer han att gå mycket långt. För han gör det bara på halvfart ännu så länge, sa Adielsson.
… att Digital Ink och Bart M.M:s insatser överglänstes av fyraårige Montdore, körd och tränad av Robert Bergh. Bergh valde att gå fram utvändigt ledaren 1 300 meter från mål och fuxen klev undan utan att vara minsta bottnad. Berghs uttalande efteråt skvallrar om vilkens sorts häst det är.
– Den här kommer att vinna lopp på Vincennes (Paris), jag kan inte tänka mig något annat.
… att det var bra sport rakt igenom. Ettan, tvåan och trean i mål i avslutningen får alla stora plus. Ulf Stenströmers Bear Dancer avgjorde loppet från dödens, Stefan Hultmans Quality Questioned vandrade i tredjespår sista 800 och Coldtown spurtade bra från köposition.

Mikael Wikner, Kanal 75

Fullständiga V75-resultat hittar du här

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.