En Svenssonspik till Söndag

29

image-2

Extra V75-omgång på söndag.
Då bjuder Claes Svensson på en spik.
– Jag tror att jag vinner med King Sir Kir, säger Vaggerydstränaren.

 

Örebrotravet står som värd för en extra V75-omgång på söndagen.
En V75-omgång som ser E3 Revanschen med 200 000 kronor till vinnaren och fyraåringsloppet Najos Minne som höjdpunkter.
Det senare bjuder på ett litet men naggande gott fält med några av landets bästa hästar födda 2011 på startlinjen – såsom derbyvinnaren Conlight Ås och Kungapokalsettan Volstead.
En årskamrat som inte nått samma höjder är King Sir Kir.
Hästen som inledde karriären med tre raka segrar, travade 1.13,3 full distans vid sin fjärde triumf och kallades ”den bästa häst jag har tränat” av Claes Svensson går istället ut i V75-2 för hästar med högst 300 000 kronor.
Kanske ett tecken på att första säsongen på tävlingsbanan inte nått de höjder som starten lovade?
– Det är väl både och. Det är fortfarande en väldigt bra häst, men det har inte gått på räls hela vägen. Vi har haft småproblem att hålla honom fräsch och det har inte alltid funkat fullt ut. Derbyt var det enda årgångslopp han var anmäld till och vi provade, men hästen räckte inte till. Det ska man heller inte göra med så få starter i kroppen, funderar Svensson vars fyraåring inför söndagen ståtar med sex segrar på tolv starter.
Håller du honom fortfarande som den bästa häst du har tränat?
– Jag tycker att han har potentialen, men det saknas fortfarande lite grann för att han ska bli den bäste. Han är stor och behöver lite mer styrka i kroppen så jag tror att han kommer att ha nytta av en rejäl vinterträning.

”Skulle räckt till seger i nio av tio lopp”
Vad gäller söndagens uppgift har King Sir Kir alla förutsättningar för att bli klar favorit. Han kommer närmast från en andraplats i V75 där han fick ge sig mot en annan segerstaplare, Johan Untersteiners Day or Night In.
– Det var en bra insats, en insats som skulle räckt till seger i nio av tio lopp i klassen. Nu mötte vi en häst som var ännu bättre, konstaterar Svensson som för ett drygt år sedan flyttade sin träningsverksamhet från Söderköping och Mantorp till Lekeryd och Vaggerydstravet.
En flytt som inte inneburit några drastiska förändringar för resultaten, men petat upp stallets segerprocent från 17 till 19.
– Vi är nöjda med första året och framför allt trivs vi fantastiskt bra. Stämningen i stallet är väldigt god, familjen och barnen mår jättebra. De bitarna är ju minst lika viktiga när man flyttar.

Vässar i provstarten
En seger på V75 är däremot hälften av skörden i fjol, något som Svensson hoppas kunna rätta till på söndagen.
Eller snarare räknar med då han spikar sig själv i kusktipset ”Fem tippar V75”.
– Jag tycker att jag har bästa hästen i fältet. Läget kan visserligen vara en fälla, men på det stora hela är det en bra segerchans, säger han och utvecklar:
– Spår ett på 1 609 meter är ett ypperligt spår, men King Sir Kir har inte gjort sig känd som någon startblixt. Jag är inte säker på att vi klarar att hålla ledningen, men tror och hoppas att det ska lösa sig ändå.
Kan du göra något för att få honom mer startsnabb?
– Ja, jag skulle kunna vässa upp honom med en extra provstart. Jag har bara gjort det en gång tidigare och då blev han mer peppad och snabbare, men egentligen är det ingenting jag gillar. Gör man det för ofta så finns risken att hästarna alltid tror att de ska dra iväg och blir hetsiga. Men med de här förutsättningarna lutar det åt att jag försöker vässa upp honom.
Går det att ändra någon utrustning för att förbättra honom?
– Nej, inte i det här läget. Jag har kört honom barfota två gånger, men även om han vunnit de loppen har det inte känts som något plus. Han är ovanlig i det att han slår på sig mer utan skor och jag tycker inte att travet stämt lika bra då. Därför kommer han att tävla med samma balans som i senaste starten. I övrigt blir det open-eye-huvudlag och Custom Greyhound-sulky som vanligt.
Hur skulle du uppskatta vinstchansen i procent?
– Någonstans mellan 60 och 70.
Det här berättar Claes Svensson om sin andra V75-uppsittning 14 Fruitcake i V75-1:
– Hon har haft fin form en längre tid och gick bra som tvåa bakom 10 Dernier Viking när jag körde på Åby, en bana hon verkar trivas extra bra på. Senast såg jag att hon fick ett tufft lopp och det var inte mycket att säga om att hon tröttnade. Hon trivs bäst med att få smyga och är framförallt betydligt vassare då hon kan tävla barfota runt om. Vad jag förstår på tränaren blir det så nu, sedan kommer ju skotvånget i vinter. Klaffar det kommer hon att spurta vasst, men jag har svårt att tro att det ska räcka till seger. Dernier Viking är för tuff och skulle hon komma bort så kan 1 Brooklyn Club bli svårfångad i ledningen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.