Ett nyblivet proffs ser fram emot V86

143

pilenberg

Färske Jägersrotränaren Mikael Pilenberg tror på bra chans i V86-7 med formhästen Shogun D.K. Foto: Daniel Larsson/DK MediaFoto av Kanal 75

Amatör i ett halvt liv – proffs i bara några veckor.
Tre segrar och två andraplatser har det blivit för Mikael ”Pilen” Pilenberg sedan han fick en annan bokstav på licenspapperet.
I V86-7 lutar det åt ännu en seger för stallets stjärna Shogun D.K.

Egentligen hade han tänkt vara proffsig amatör resten av livet och har levt efter devisen ”hellre bra amatör än ett dåligt proffs”.
Men 2010 blev det för mycket att hålla på både med hästarna och den egna byggfirman och amatören från Jägersro beslöt sig för att satsa fullt ut på travet.
I slutet av november tog han även klivet in i proffslivet.
44-årige Mikael Pilenberg, ”Pilen” kallad, är känd hemma i Skåne som en framgångsrik amatörkusk med bland annat två amatörchampionat på meritlistan.
I februari i fjol presenterade han sig på allvar för resten av Sverige då han spårade varje meter av ett V75-lopp hemma på Jägersro med O’Malley’s Tös.
Karriärens största seger. Och det finns förstås planer för större…
– Vi har tio hästar på listan just nu, jag och min fru Jessica – och målet vi satt upp är att vara uppe runt 30 hästar inom en treårsperiod. Så får vi se hur det går. Suget efter att själv köra lopp hela tiden har lagt sig. Visst kommer jag att köra en del men även anlita andra. Hästarna i stallet och det dagliga är verkligen prio ett just nu, säger Mikael Pilenberg.

Nytändning med sandbana
Mikael och Jessica är hyresgäster på Skönabäcks Säteri i Skurup, där en ny sandbana invigdes under november.
– Vi har fina träningsförhållanden men just en sandbana saknades. Jag byggde den själv och den blev färdig precis innan jag stack till Wången och fick min licens. En 600 meters sandbana med djupsand som vi rider och kör på. Hästarna känns underbara här hemma och det verkar som om alla tänt till fantastiskt bra på sanden.
I onsdagens V86-7 på Jägersro blir du påpassad med 3 Shogun D. K., som du köpte från Danmark på höstkanten i fjol med många diskvalifikationer i raden. Sex segrar har det blivit i din regi.
– Helt klart är det vår stora stjärna för dagen. Det är kanske den valpigaste häst jag haft med sina fem år men han har jättehög kapacitet. Han var bra i Danmark som två- och treåring men funkade inte riktigt mot slutet där.
Shogun D. K. hade en period med galopper hos er också under fjolåret men har varit säker på slutet och står med två raka segrar. Oerhört tapper senast då han höll från spets i vråltempo. Chansen?
– Han verkar ha hittat sig själv igen hos oss efter att vi börjat rida honom i sanden och gett honom extra tid. Peppar, peppar – så fin som han känns nu har han aldrig gjort. Jag har absolut respekt för några av motståndarna men tror samtidigt stenhårt på min häst.
Hästen är startsnabb och fyra av sex segrar hos er har kommit över kort distans. Är det en nackdel med onsdagens medeldistans?
– Han är bättre över 1 640 meter – men jag ser det absolut inte som ett jätteminus med medeldistans. Han har vunnit från dödens och visat flera gånger att han är stark. Han blev hetsig av omstarter senast men har lugnat ner sig med sitt helstängda huvudlag. Jag vill ändå inte jaga på honom i början, utan han får sköta det där själv. Han är så pass snabb att han brukar ta ledningen om han vill. Skulle det inte bli så är inte det hela världen. Då försöker vi ta dom till slut i stället.
Du verkar ha höga tankar om Shogun D. K.
– Jag har hela tiden hållit hästen väldigt högt. Är han så bra som jag tror, ska han även klara av dom här hästarna.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.