Even Elvenes tips inför V75 Momarken

539

Even Elvenes tips inför V75 Momarken

Första miljonvinsterna kom redan innan julafton.
På fredagen rullar Winter Burst vidare till norska Momarken.
Hemmasonen Even Elvenes ser fram emot att hälsa svenskarna välkomna till banan med det långa upploppet.
– Det går inte att erbjuda elitklass när det körs V75 varje dag mitt i vintern, men jag tycker att vi har fått ihop en riktigt trevlig omgång, säger tipsexperten som bor ett stenkast från banan.

Winter Burst innebär att det körs V75-omgångar varje dag från juldagen och året ut, med en liten tjuvstart dagen före julafton.
Den näst sista anhalten innan nyårsdagens multijackpot sker på norska Momarken där svenska V75-spelare vid det här laget torde blivit bekanta med de speciella förutsättningarna gällande långt upplopp och snäva svängar.
Momarken har redan en årlig svensk-norsk V75-omgång i mars och får nu chansen att visa upp sig i vinterskrud.
– Det har kommit en del snö, men nu säger väderrapporterna att det ska bli varmare fram till tävlingsdagen så den hinner kanske försvinna, säger Elvenes som själv firar julen med traditionell rakfisk i en ”hytte” i närheten av OS-staden Lillehammer, men givetvis är hemma igen till V75-tävlingarna.
– Det skulle jag aldrig missa. Jag ser fram emot en härlig tävlingsdag. Att få hit de allra bästa hästarna är förstås omöjligt, men med varierande propositioner tycker jag ändå man fått till ett bra program sett till förutsättningarna. Det enda jag stör mig på är V75-3, det blev ett dåligt lopp som man borde bytt ut och lagt utanför kupongen, annars tycker jag att det är en rolig omgång.

”Inga problem att tävla barfota fram”
Vad gäller förutsättningarna är det som bekant förbjudet med körspö i Norge, men i gengäld får svenska hästar chansen att häva barfotaförbudet och tillfälligt tävla utan skor.
Om vädrets makter tillåter vill säga.
– Det tror jag nog. Banan brukar vara lite frusen i botten den här årstiden, men med ett skonsamt lager ovanpå. De flesta tränare kör med små hakar eller greppskor bak, däremot är det inga problem att tävla barfota fram för den som så önskar.
När vi ber om två trygga julklappar att vila V75-systemet på är Elvenes snabb med att leverera.
– Min bästa ”banker” är 1 Professor Ö.K. (V75-2). Det är en jättetalang som tränaren Kjetil Djöseland håller som likvärdig med sina bästa treåringar, vilka är toppar i årgången. Det är en riktig klassig häst och även om han skulle bli av med ledingen från start blir jag inte orolig, loppet är så ojämnt att luckan kommer komma och då är han bara bäst.
– En annan väldigt trolig vinnare är 3 Seaside Illusion (V75-5). Hon blir säkert storfavorit, men det är helt i sin ordning. Hästen kom tillbaka från lång paus senast och vann på 1.12,6 på en bana som var allt annat än snabb. Det är en häst som visat sig duga i tuffare gäng än det här och från ett fint startspår ska det mycket till för att hon ska förlora.

”Enormt förbättrad”
Väl så, men den som vill stärka kassan mer än symboliskt inför 2019 behöver förstås ett par ”nyårskarameller” som kan dra upp utdelningen.
– Då börjar jag i V75-1 med 12 Boulevard som är en häst på stadig uppgång som såg jättebra ut i senaste starten. Läget är eländigt, men hon är tuff nog att fälla det här gänget över Momarkens långa upplopp om det bara klaffar någorlunda under vägen.
Nästa skräll kommer från samma stall.
– Ja, den tränas också av Kim Pedersen som är en ung dansk tränare som etablerat sig här i Norge och är väldigt duktig. 10 Red Team Rex (V75-6) gick ett fint kval efter ett mycket långt uppehåll och var duktig i comebacken då han höll till kort före mål innan han blev stum. Nu blev han femma, men det var bara en halv längd från andrapriset. Hästen kommer att vara enormt förbättrad med den genomköraren och han har absolut kapacitet att vinna det här loppet, säger Even Elvenes.

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.