Experten: ”Han är given i storloppet”

42

Vad vore Elitloppet utan Kolgjinis?

Ingenting!

Efter lördagens insats är Dante Boko given i årets storlopp.

I normala fall brukar Örebros V75-omgångarna vara sömniga och speedway-betonade där ledaren ofta får ramla undan efter långsamt tempo.

Det verkade som kuskarna och hästarna var trötta på det surret under lördagens tävlingar.

Det kördes rejält i princip samtliga lopp och det krigades om varje meter.

Var det månne platser i V75-finalerna under Elitloppshelgen som hetsade upp de aktiva?

Mer om det i Sportbladets plusbetyg som följer nedan.

Här är V75 bästa – och sämsta prestationer:

Vem: 7 Dante Boko (V75-3)

Kommentar: Tung inledning med vida spår, följt av tredjespår, i våldsamt tempo fram till utvändigt ledaren Thai Broadway och Björn Goop. Det kom bekom inte kusken Adrian Kolgjini eller hästen Dante Boko det minsta.

Direkt när han kom upp utvändigt så spände han ögonen i Goop – och körde på i fortsatt 10-tempo.

Varvet kutades på 1.10,6.

När många trodde Dante Boko skulle börja sacka så gjorde hästen tvärtom – ökade.

In på upploppet stack Kolgjinis stjärna, som vann Sweden Cup, ”lilla Elitloppet” i fjol, undan till överlägsen seger på 1.10,0. En tid han sprang i andra och tredjespår…

Vad vore Elitloppet utan Kolgjinis? Nej, just det, ingenting! Efter dagens lördagens insats är Dante Boko given i årets upplaga av Elitloppet. Extra plus till Adrians självsäkra segergest, en blick in i fotografernas kameror och sen en ”juck”. Så jäkla långt ifrån ”catchdriver-tråkminen” man kan komma.

Vem: 1 Balfour (V75-7)

Kommentar: Tränaren och ägaren Robert Bergh beordrade skoryck och satte på en jänkarvagn på Balfour. Resten fick skicklige och offensive Kim Eriksson sköta i sulkyn. En duo som fungerat ypperligt tillsammans hittills 2017.

Och Kim gjorde inga fel. Han tog iväg den läckre fuxen felfritt från startvolten, körde sig till spets tämligen omgående och hade sedan full koll på vad han skulle göra: inte släppa favoriten 14 Sauveur in på skinnet.

Ut på slutrundan hade planen fungerat till hundra procent. Då ryckte Balfour och Eriksson undan med flertalet längder. Sauveur gjorde en mäktig sista långsida och närmade sig, men det var i princip omöjligt att fånga in ledaren när denna serverats ett perfekt lopp av kusken. Segern var värd 400 000 kronor och segertiden 1.13,3 över 3 140 meter behöver inte hästen skämmas över på bussen hem mot Göteborgstrakten. Tvärtom.

Vem: 2 Queer Fish (V75-1)

Kommentar: Men han vann ju inte, tänker du. Nej, det vet jag väl, men vad gjorde hästen för lopp? Den amatörtränade lufsen drog på i 11-tempo i ledningen och föll med flaggan på topp. Kaj Widell som körde berömde hästen storligen efter, med all rätt. Plus även till vinnaren 1 Order To Fly som var den enda i fältet som orkade hänga med i rygg på Queer Fish och det var starkt att, trots trötta ben, kunna slugga sig förbi till seger.

Vem: 11 Magic Gwin (V75-2)

Kommentar: Kaj Widell fick inte segerdefilera efter V75-1, trots ett superlopp av hästen Queer Fish. Vad ”Kajjan” gjorde? Åkte ut och hade stor show i nästa lopp istället. Med skrällen 11 Magic Gwin tog han positionen utvändigt storfavoriten 6 Athos Race, pressade denne trött (som slutade med galopp) och sedan stack ekipaget undan till seger…med ”hela upploppet”. Wow.

Vem: 3 Havbergs Knight

Kommentar: Den här hästen gjorde några riktigt bra lopp för sin tränare och kusk Fredrik B Larsson redan förra året och var nära att ta sig till självaste Kriteriet. Han kom till lördagens V75-start med två vassa lopp hittills 2017. Larsson ryckte skorna och bestämde sig för att köra i ledningen. Helt rätt skulle det visa sig. Det blev strid mot 4 Order By Heaven över upploppet, men Havbergs Knight höll undan till en säker seger. Kul med kuskar som vågar prova i ledningen med mindre betrodda hästar.

Vem: 6 Athos Race (V75-2)

Kommentar: Var storfavorit i loppet och tränaren Åke Lindblom trodde på toppchans, som vanligt. Men hästen blev trött tidigt och tog till en galopp som slagen in i den sista svängen. Kanske taskigt av spelarna att göra den här orutinerade/osynade hästen till så klar favorit, men nog trodde man väl han skulle kunna hålla lite bättre? Absolut inget extra.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet