Fem invalda i Hall of Fame – Travets Storheter

140

fem invalda i hall of fame – travets storheter

Readly Express, Robert Bergh, Timo Nurmos, Jomar Blekkan och Liv Haslie.
På fredagen blev kvintetten invalda i travsportens Hall of Fame.

Travsportens Hall of Fame som är en del av Nordiska Travmuseet i Årjäng presenterade på fredagen fem nya medlemmar.
Från Sverige valdes Readly Express, Robert Bergh och Timo Nurmos in, bland travets storheter.
Från Norge Jomar Blekkan och Liv Haslie.
Travsportens Hall of Fame startade 2007 med Sören Nordin och Ulf Thoresen som de först invalda. Totalt är det nu 65 invalda.

Readly Express
Motivering:
 Han föddes till stjärna och infriade alla förväntningar och mer därtill. Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby var bara början på en karriär som kröntes med en fantastisk seger i Prix d’Amérique och avslutades med ett gripande avsked framför elitloppspubliken på Solvalla.

Robert Bergh
Motivering:
 Robert Bergh har under 30 år som A-tränare kontinuerligt tagit fram stjärnhästar och visat både en imponerande bredd och toppar. I Sverige har han vunnit nästan allt som går att vinna och även tagit för sig bra utomlands. Vid 53 års ålder tillhör han fortfarande Sverige-toppen och med sina över 5 000 tränarsegrar är han nu värd att ta steget in i travsportens Hall of Fame.

Timo Nurmos
Motivering
: Timo Nurmos har en lång och framgångsrik karriär bakom sig där han år efter år har tränat fram nya stjärnor och radat upp segrar i de största loppen. Framför allt på unghästsidan har finländaren häpnadsväckande resultat genom hela tio kriteriesegrar och nio vunna derbyn. Nurmos hästar kännetecknas av att ständigt ha en exceptionell hög segerprocent. Hans framgångar präglas av en noggrannhet och målmedvetenhet som har gjort honom till en av de främsta tränarna genom tiderna. Timos nyfikenhet och ständiga förmåga att vilja fortsätta att utvecklas har gjort att han har varit fast förankrad i den absoluta toppen i ett par decennier.

Jomar Blekkan
Motivering:
 Jomar Blekkan har i tre tiår vært den suverene eneren i midtnorsk travsport. Det har gitt over 4 550 seire, fjerde mest i Norge. Blant dem hele ti Derby- og åtte Kriterieseire i Norge og Sverige. Han har vunnet 42 banechampionat, tatt fire NM og to landschampionat, og i en alder av 68 er han like seierssugen som for 30 år siden! Nå får han sin rettmessige plass i Hall of Fame, travets storheter.

Liv Haslie
Motivering:
 Hun var Norges første kvinnelige profesjonelle travtrener og har gått opp stien for sine medsøstre med en ukuelig vilje, samt en stor interesse for hesten. Damen fra Skarnes ikke så langt fra grensen til Sverige kan se tilbake på mange år i sportens tjeneste, er fortsatt aktiv i en alder av 80 år, og har vunnet tillit der hun har vandret.

Hall of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.