Final i Kriteriet och Oaks 2014

317

TRAVDDBLOGGEN

När Canaka BF torskade idag så var jag lite förvånad men kanske inte helt överraskad. Peter U var väldigt uppåt kring Fleetfoot Hanover i förhandsnacket och när han fick spets så var det över. Canaka BF får väl godkänt men inte mer. Hon är väl klart bäst från ledningen eller med en ryggresa och med facit i hand så var det givetvis fel att spika för det stod ju mer eller mindre skrivet att hon skulle få dödens. Man är inte alltid så smart som man borde vara.
Men när Calvin Borel förlorade sitt lopp så var jag både förvånad och överraskad. Nu lät ju förvisso Bergh positiv kring Speed Delicious i Vass eller Kass men att han skulle slå Calvin Borel fanns inte i min värld och absolut inte på det sättet som han gjorde det. Nu tror jag inte Calvin Borel var som allra bäst idag, han sprang och taktade i travet och var inte helt fokuserad, lite ”valpigt” uppträdande. Det är en riktigt bra häst och han utvecklas fortfarande.
Bäst idag var väl ändå Magiccarpetride som tutade runt i högt tempo och ändå kunde hålla undan till slut. Egentligen var det bara han och Underpaid Hanover som var bra i det loppet. Bakom dom två var det inga stjärnor direkt.
Även Riff Kronos gör en riktigt bra insats och likaså målfotoslagne Frozen. Två ruggigt bra hästar som inte kommer ha några problem att hävda sig i silver och guld.
Måste även nämna Coldtown och On Track Piraten som också imponerar. Det var fina finalvinnare idag. Tycker vi har en bra bredd i svensk travsport. Det gnälls en hel del när de bästa hästarna vilar men det är klart att vi ska värna även om de hästar som inte tillhör det absolut toppskiktet.

Det var lite strul hos ATG efter avdelning fyra och det tog tid innan resultaten dök upp och det var mycket klagomål. Jag har full förståelse för att tekniken kan haverera men vad jag förstod så var det många utlandsvinster idag och det där var inget bra för ATG:s trovärdighet. Den har fått många törnar den senaste tiden och många spelare är irriterade. Personligen tror jag inte det är något utbrett spelfusk från utlandet och jag litar på att ATG har koll på läget men samtidigt kan man inte vara säker heller. Jag vet inte hur mycket pengar utlandsspelet genererar men kanske borde man reglera det ännu hårdare än man gör idag och stoppa spel från länder som är mindre trovärdiga i sin kontroll av spelsäkerheten.

Men nu lämnar vi denna dagen bakom oss och ser fram med tillförsikt mot morgondagen som bjuder på finalerna av Svenskt Travkriterium och Svenskt Travoaks 2014. Om vi börjar med Oaks så är det ju trist att två av finalisterna är strukna och kanske allra mest trist är det att Somersault Sally är borta. Hon var absolut en av dom som hade en intressant uppgift. Jag tycker det är en öppen final och det är många om budet. Jag vill varna lite för 8 Florida Queen som satt fast med rubbet i kvalloppet. Jag gillar intrycket på henne och med rätta ryggar så blir jag inte alls överraskad om hon spurtar hem finalen.
Finalen av Kriteriet går som DD-1 och där är 2 Al Dente stor favorit. Det är en komplett häst som inte torskar detta vid sunda vätskor. Galopp eller sjukdom kan fälla honom men att någon skulle slå honom från dödens tror jag inte på. En smygkörd häst kanske kan slå av honom på speed men då ska det klaffa till max och den chansen tror jag inte Kihlström kommer ge någon. Väldigt fina hästar är med i finalen men Al Dente är en undantagshäst som ser ut att gå en mycket ljus framtid till mötes. Spik.
DD-2 är ett fyraåringslopp i Solvallaserien för ston. Jag blev otroligt imponerad av 4 Radysin America senast. Då hade jag inte full koll på henne ska jag erkänna men hon slog ett bra gäng och gjorde det på ett bra sätt. Det ska mycket till för att hon ska förlora här. Jag hoppas vi får se en härlig duell mellan Radysin America och 9 Bostonz Credit som var riktigt bra senast. Även 11 Air Frame kan utmana men jag har ändå svårt att se någon slå Radysin America som kanske kan vara Sveriges bästa fyraåriga sto just nu. Men jag väntar med att bokföra den kommentaren till efter att loppet gått i mål 🙂

DD-1: 2 Al Dente
DD-2: 4,9
Min raka DD: 2-4
Min roliga DD: 2-9

Personligen spelar jag inte favoritkombon. Får jag ett odds runt 10 gånger med 2-9 så kanske jag testar en slant men annars sparar jag dom till en roligare dubbelomgång.

Några drag till övriga lopp har jag vaskat fram. I avdelning ett ska 10 Sauveur runda till seger och visst ser det ut som lämpligt motstånd men jag har ett kul drag som man inte bör glömma. 11 New Approach har ett sämre läge än favoriten men nu får han Johan Untersteiner i vagnen och hittar han rätt ryggar att gå i så är New Approach riktigt vass. Se upp! 1 Asterix Hornline hade varit ett givet bud om han hade haft ett annat läge. Nu riskerar han att hamna långt bak då han är slö från start. Gillar även 3 Tore men stort frågetecken för formen där. Vass avslutare när han är på topp.
Många om budet i Kriterium Consolation (V75-2). Mitt råd är att strecka på och glöm ej 11 Errol Boko. Två lopp i kroppen bör ha gjort honom gott och det är en bra häst.
Även Oaks Consolation (V75-4) är ett öppet lopp. 2 Littlemissunshine och 6 Diamond River är tidiga bud precis som strecken visar men glöm inte 8 Gabriella Sisu som har en vass avslutning.
Som 12 Alfas Da Vinci sett ut i Joakim Lövgrens regi så bör han väl ha en bra uppgift framför sig i V75-5 men det är inte busenkelt att bara runda till seger från tillägg. Nu tror jag visserligen att Lövgren tar ett tidigt initiativ och det är väl inte omöjligt att han får överta spets om han kommer fram tidigt. Förmodligen en bra spik men vill man gardera så glöm inte 1 Tricky Track som debuterar i Robert Berghs regi och 3 I Am Dynamite som har en ettrig avslutning.

Lycka till! 

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.