Foppas pik: ”Han är nog sämst…”

29

Peter ”Foppa” Forsberg besökte en travbana för första gången när han var sex år gammal.

För Trav365 berättar han om de kommande besöken på Olympiatravet, Elitloppshelgen, hur han ska slå sina gamla lagkamrater i att tippa trav – och hur mycket tid han egentligen lägger ner på sin hobby.

– Jag lägger alldeles för mycket tid enligt fästmön, säger han till Trav365.

På lördag inleds den första deltävlingen till Olympiatravet. Lördagen 29 april avgörs finalen på Åby.

Fram tills dess kommer respektive deltävling få finfrämmande – av fyra Tre Kronor-hjältar från OS i Lillehammer.

Det handlar om Magnus ”Sigge” Svensson, Charles ”Challe” Berglund, Mats Näslund och Peter ”Foppa” Forsberg.

En av förgrundsfigurerna i den där klassiska OS-finalen mot Kanada är Peter ”Foppa” Forsberg, 43, efter frimärksstraffen bakom Corey Hirsch.

I en intervju med Trav365 så berättar den före detta superstjärnan bland annat om travet som hobby, hur mycket tid han lägger på sporten, de egna hästarna tillsammans med pappa Kent Forsberg – och hur han ska slå de tre övriga gamla OS-hjältarna i att tippa trav, via ”Guldkampen”, och känslan inför besöken på Olympiatravet.

– Självklart hur kul som helst! Jag tycker det är extra roligt nu när våren kommer och de stora stjärnorna börjar ta sig ut på banan igen. Jag tackade ja, först och främst för att jag verkligen gillar trav. Sedan det alltid roligt att tävla själv som jag nu kommer att få göra mot travexperterna Berglund, Svensson och Näslund, säger Peter Forsberg.

”Går för de stora pengarna”

Hur är du som travtippare och vem ser du som största ”konkurrenten” i tävlingen?

– Som tippare går jag lite för de stora pengarna. Att vinna 200 kronor kan någon annan få göra. Största konkurrenten är nog Näslund tror jag, han verkar följa travet dagligen och är väldigt påläst. ”Challe” kommer nog att vinna enkelt om du frågar honom själv, men i själva verket är han nog sämst. Så det står mellan mig och Näslund, Svensson trea och Berglund sist är mitt bet här.

Hur viktigt är det för sig att slå dem i tävlingen?

– Superviktigt så klart! Om man vinner detta kommer de att få höra det i åtminstone 13 och ett halvt år.

I dag äger Peter Forsberg Stall Forspro AB, tillsammans med pappa Kent Forsberg. I stallet har de bland annat den fyraårige hingsten Diamanten, som tränas av Robert Berg och är delägare i två unghästar som står hos Stig H Johansson. Enligt ”Foppa” blir det rätt mycket trav, samtidigt som barn, investeringar och övrig sport tar upp hans dagar.

– Jag lägger alldeles för mycket tid enligt fästmön och eftersom Diamanten gick så bra förra året har jag börjat med travet på riktigt igen.

”Åker inte ut för att förlora”

Hur och när föddes ditt och pappa Kents intresse för travet?

– Kent tittade alltid på Tipsextra och gjorde då och då någon rad som han kunde heja in på lördagarna. Han har sedan dess alltid föjlt travet på nära håll. Kent hade inga problem att köra 50 mil för att se sina hästar runt omkring landet. Mitt intresse började på riktigt när Orbit Air började vinna lopp och jag har de senaste 25 åren följt travet.

Första minnet av ett besök på en travbana var hemma i Örnsköldsvik för ”typ 37 år sedan”, enligt Peter, då han var på plats på Solänget i Örnsköldsvik med hela familjen. Sedan dess har hans vinnarskalle, som han var känd för på isen, även när det är dags för stallets egna hästar att starta.

– Man åker inte ut på ”Valla” eller någon annan bana för att förlora. Det händer rätt ofta att man försöker komma på plus sista loppet innan man åker hem, om man inte är där innan bara för att säga att man vann.

”En av de bättre helgerna”

Många ishockeyspelare satsar stort på travsporten. Bland annat tvillingarna Henrik och Daniel Sedin, som bland annat deläger den före detta Elitloppsvinnaren Nahar. Peters förklaring att så många inom ishockey satsar på travet är enkel:

– Att man aldrig vet hur loppen kommer att sluta. Sedan kommer ord som spänning, taktik, dagsform, yttre förusättning också upp.

Efter finalen av Olympiatravet kommer nästa stora travfest, Elitloppshelgen, sista helgen i maj. Och Peter ”Foppa” Forsberg kommer vara på plats – som vanligt.

– Vi är ett gäng som, om jag kommer ihåg rätt, gått i 20 år snart. Definitivt en av de bättre helgerna på hela året, avslutar Peter ”Foppa” Forsberg.

Men först ska han besöka Olympiatravet, där han tror att Nuncio vinner finalen – och dessutom sätta sina gamla landslagskollegor på plats i att tippa.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelKällor: Förslaget är att skrota monopolet
Nästa artikelSpecialdieten: Äter tio gånger per dag

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.