’Foppas’ stjärna vann storloppet

56

Här vinner Peter ”Foppa” Forsbergs häst Kungapokalen.

Prischecken: nästan en miljon kronor.

– Det är en enorm glädje, sa segerkusken Christoffer Eriksson, som fick chansen att köra när tränaren Robert Bergh var avstängd och på väg på semester.

Under lördagen avgjordes tre godbitar på V75.

Det inleddes med att Cash Crowe tog hem Drottning Silvias Pokal, V75-1. I ”Vägen till Elitloppet”, V75-5, drog veteranen, 12-årige Spring Erom det längsta strået och belönades med en plats i Elitloppet.

I V75-7 skulle det avgöras vem som skulle ta hem nästa storlopp, Kungapokalen, Gustav V:s Pokal.

Och det blev succé – för den före detta Tre Kronor-stjärnan Peter ”Foppa” Forsberg och hans häst Diamanten, som han äger tillsammans med pappa Kent Forsberg och tränas av Robert Bergh.

– Vi ska bara till finalen, sa Peter Forsberg till Trav365 inför kvalet till finalen för två veckor sedan.

”Gambling av tränaren”

Väl i finalen såg det dock upplagt ut för Kriterievinnaren Deimos Racing med Erik Adielsson i sulkyn. Hästen tog ledningen i loppet och såg länge ohotad ut när det vankades upplopp.

Då kom Diamanten – som skjuten ur en kanon via open stretch – med Christoffer Eriksson (som tog sin tredje V75-seger) i sulkyn och snuvade Deimos Racing på segern.

Förstapriset var värt 976 880 kronor.

– Det är en enorm glädje och ett väldigt stort lopp. Stort att få chansen att köra nu när Robban (tränaren Robert Bergh) var avstängd, sa segerkusken Christoffer Eriksson och fortsatte:

– Jag tråcklade mig igenom lite överallt. Vi körde barfota runt om och det var som att köra på nålar, men det är lite gambling av tränaren.

”Då ska man inte hålla på…”

Tvåa i loppet blev Svante Båths Deimos Racing med Erik Adielsson i sulkyn.

– Han hade marginalerna med sig i Kriteriefinalen, nu räckte han inte hela vägen. Det gick väldigt fort i slutet och han blev trött. Men han gör ett bra lopp. All heder till Diamanten men man är besviken, och det är tur att man blir det, och inte är blassé och tycker det är kul att vara tvåa. Då ska man inte hålla på med sport, sa Adielsson.

Trea i loppet slutade Monark Newmen.

Diamanten har tagit 12 segrar under karriärens 17 starter och sprungit in 2,6 miljoner kronor.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet