För gammal för Frankrike

31

gammal för frankrike

Ägaren gillar Sverige så mycket att han gett sin häst namnet Swedishman.
Efter en framgångsrik karriär – som inbringat över tio miljoner – är valacken för gammal för hemlandet Frankrike och matchas därför mot den svenska gulddivisionen efter årsskiftet.

Hästen som föddes 2006 och fick namnet Swedishman blev en travare av rang.
I hemlandet Frankrike har han tävlat i hård konkurrens och även hävdat sig väl i storloppen i andra länder i Europa.
Två gånger har Swedishman varit med i trekilometersloppet Harper Hanovers lopp på Solvalla, 2012 och 2014. Detta utan att få några pengar med sig.
2012 spelades fransmannen till favorit och galopperade på upploppet med en tredjeplats inom räckhåll.
Ägaren Gaylor Chaudemanche fattade tycke för Sverige under en travresa och registrerade alltså in namnet ”den svenske mannen” på sin häst.
30 segrar på 92 starter har det blivit i karriären som inbringat drygt tio miljoner kronor. Men vid årsskiftet är valacken alltså förbjuden att tävla vidare i hemlandet där hästarna pensioneras som tioåringar.
I Sverige får varmblodiga hingstar och valacker tävla till och med tolvåringssäsongen.
– Varför vi har de här reglerna i Frankrike finns det nog inget bra svar på. Vad man än frågar om får man samma svar av fransmännen att ”vi har alltid haft det så”. Swedishman är en helt fantastisk häst i fin form. Så det ska bli spännande att se vad han kan uträtta i Sverige, säger den i Frankrike verksamme svenske tränaren Anders Lindqvist.

Kommer till Jägersro?
Att Swedishman ska tävla vidare i Sverige efter nyår har stått klart sedan länge. Ägaren kontaktade Anders Lindqvist i höstas och nu får tränaren Thierry Duvaldestin hjälp med det praktiska.
– Swedishman ska starta i ett amatörlopp på Vincennes 30 december, vilket blir det sista han får vara med i här nere. Om allt går bra ska han starta i några svenska guldlopp i början av nästa år. Gulddivisionen på Romme 7 januari blir nog för tätt in på. Men guldloppet 14 januari på Jägersro kan nog vara en lämplig start, säger Anders Lindqvist.

”Sugna på Harpers igen”
Planen är Swedishman ska göra två-tre starter innan han går hem till Frankrike igen för att tränas inför en storloppsserie i Tyskland, Belgien och Holland under våren.
En serie pigge tioåringen Swedishman vann i år.
– Kretsen kring hästen är sugna på Harpers igen och även andra lopp i Skandinavien i vår och sommar. Men allt det där är senare planering om hästen fortfarande håller formen. Thierry Duvaldestin ska stå som tränare och kommer att samarbeta med någon tränare i Sverige, vem det blir är inte bestämt, slutar Anders Lindqvist.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.